hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新巴82縮短至鰂魚涌祐民街折返
返回列表 發新帖
開啟左側

建議新巴82縮短至鰂魚涌祐民街折返

brianso198 發表於 2022-5-10 08:12 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-5-10 05:36
本身其實諗住可唔可以成條82取消晒佢,俾81同85食,但唔夠載,而主要係爭柴灣出筲箕灣道呢段,81同85都係 ...

重申,改去模範邨調頭我無異議,但𧙗民街不了
太古返柴灣,平日傾向太古城多,呢個係新巴自己養出嚟
 樓主| qunow 發表於 2022-5-10 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-5-10 08:12
重申,改去模範邨調頭我無異議,但𧙗民街不了
太古返柴灣,平日傾向太古城多,呢個係新巴自己養出嚟
...

改去模範邨同唔改冇乜分別
一係索性82S全日,取代82,順便幫77 99西行飛走埋鯉景灣
106116_1023 發表於 2022-5-10 12:06 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-5-9 18:14
目的:慳車
柴斜去鰂魚涌仲有65A小巴

慳不了多少,換來就是擾民,
82西行至少都要做到太古坊模範邨才有意思,
做太古坊模範邨果面咁放番北碼有咩問題?
繁時港運城個站東行可以坐滿下層,
加上太古坊,未到太古城已經足以坐滿,無條件縮。
65A知名度低、服時有限、有緣人班次、貴、
低載、去唔到興華興民,醫院客都已經上滿幫不到柴斜。

你話慳車,而家81要25分鐘一班仲唔夠慳?8H半個鐘一班仲唔夠慳?
慳車唔係大哂,都要睇實際需要,何況慳出既車都係去將軍澳根本唔係東區,
所以慳黎都無用,
新城想慳車去將屯就應該去處理797/20A吧,
106東行下繁係九記時段,新記會甘心送客去對面公司咩?
預期雞毛蒜皮慳果少少就缺點多多又擾民,對乘客、對新記黎講一定係維持現狀比較現實合理。

Chelsea FC
Ravenclaw 發表於 2022-5-11 00:58 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-5-10 05:36
本身其實諗住可唔可以成條82取消晒佢,俾81同85食,但唔夠載,而主要係爭柴灣出筲箕灣道呢段,81同85都係 ...

環翠道、柴東、筲箕灣道、柴灣道、康怡/太古堆流水量唔細,槍82堆客就會去晒隧巴度,到時只會令過鐘問題更嚴重...

好多巴迷冇aware到就系,就算2條線行同一條路,個行車時間可以差好遠...

好似82咁,每個方向大概30個站,你只要平均每個站停多30秒,架車已經慢成15分,如果平均每個站停多1分,已經慢半粒鐘...

81唔系好救到82既,因為興華系唔會坐架經康翠台既車,你81放康翠台做總站然後上峰華興華轉個圈落翻環翠道跟82行,咁就得...

小西灣上落柴斜翻放學時間外我仲可以焗人搭貴車,所以點解我上面話,最多縮柴東...

翻放學時間就可能真系可以做你建議果條82啦,可能叫82P...

PS: 我個屎忽都想用隧巴做流水,但我第一段講果個範圍,塞晒比106/682做真系會死人既,而8H太長,推密8H用太多車,冇意義...
Ravenclaw 發表於 2022-5-11 01:19 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-5-10 00:25
其他流水線喺新威園個站接唔晒班客?

祐民街調頭既問題系,你架野停唔到祐民街(除非116搬走),又停唔到惠安苑,咁基本上QB街同新威園既流水你做唔到...

拿,如果116擺後少少,然後前面間個位比你條82停站,兼即時開走調頭,咁我覺得ok,新威園街市果班人想平,叫佢行上祐民街我覺得ok...

新威園行到上祐民街116總站其實已經系limit...

不過就算非繁縮到去祐民街,繁時你都系要有車去北碼(18X得單向),太古坊有人搭82往來北碼...
 樓主| qunow 發表於 2022-5-11 01:26 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-5-11 00:58
環翠道、柴東、筲箕灣道、柴灣道、康怡/太古堆流水量唔細,槍82堆客就會去晒隧巴度,到時只會令過鐘問題 ...

就係諗到太多客其他線執唔晒,所以先改為縮短而唔係取消
太古坊繁忙時間多人返工放工可以開兩繁特車

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| qunow 發表於 2022-5-11 01:33 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-5-11 00:58
環翠道、柴東、筲箕灣道、柴灣道、康怡/太古堆流水量唔細,槍82堆客就會去晒隧巴度,到時只會令過鐘問題 ...

另外,縮到柴東,問題變咗8X同小巴夠唔夠運力去載小西灣去柴灣客。

82本身可以同81聯合班次,每邊20,加埋10分鐘一班。
85可能要加班到12-15分鐘班先夠做小西灣去筲箕灣

即係82每個鐘減4-5班車,85每個鐘加1-2班
但85本身平過82,車程又長啲,唔似81/8H有得收貴
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
Citcalag 發表於 2022-5-11 01:39 | 顯示全部樓層
價錢牌問題,隧巴比81/82貴,係會有人死等81/82既,呢d疏線已經跌到落20~25 range就唔好亂搞啦
Ravenclaw 發表於 2022-5-11 07:15 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-5-11 01:33
另外,縮到柴東,問題變咗8X同小巴夠唔夠運力去載小西灣去柴灣客。

82本身可以同81聯合班次,每邊20,加 ...

一條班次穩定既81就咪同一條冇班次既82玩聯合班次...

81系條有用車限制既線,拉疏到夠佢2頭總站班獨市客夠用就算...

另外淋淋下,如果85早繁過後/下繁某幾班,西行經電照街入一入北碼,東行早上入一入北碼...

咁82就可以唔洗做太古妨北碼客(雖然早上北碼由85代82危險d,因為85旱上經過寶馬山頂既洗禮,已經冇左班次)...

東行叫18X做又危險,都唔知西區去QB+北碼去QB塞埋一架車得唔得...

如果祐民街總站又加到站柱比你條82停,咁你個方案就應該做得過...

85早繁過後入北碼仲好,仲幫27殺非繁,連用北碼轉船做理由既機會都降到接近0...
andy1010 發表於 2022-5-11 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-5-9 21:30
祐民街太近

要縮都應該係模範邨左轉折返

巴士轉唔轉到?入面好多違泊長期得返一條線。