hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 堅決反對合併成793
開啟左側

[路線計劃/RPP] 堅決反對合併成793

樂仔〞 發表於 2022-5-10 14:15 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2022-5-10 14:01
目前西洋菜南街交通情況已相當惡劣,違例泊車和的士排隊已經影響巴士服務。

潮聯小巴又經常在通菜街停泊 ...

惡劣 ? 已經比以前好咗好多添啦
定係你係平衡世界 ?
ben2004 發表於 2022-5-10 14:20 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:46
咁 796C 改行先達咪得囉 , 何必要開多條 795X 出嚟 ...
甚至改路後減少咗花園街倒塞嘅影響 , 都唔係一 ...

795X 796C 依家兩個行法係真正 cover 到旺角油麻地絕大部份多客既地方, 而且各有分工, 就呢兩條線定線而言其實真係睇唔出有咩大問題至於兩者係咪做緊同一堆客呢 ? 796C 花園街個站起旺角北面, 旺角道以南既客要行過去幾乎全部行法都要經過旺角站既出口附近, 除左d好想搭巴士或者好介意搭港鐵既人, 睇怕大部份都去等 796C 前已經落哂地底, 而 795X 行彌敦道落, 至少起亞皆老街以南去到油麻地既客都可以直接起彌敦道上車, 就算 796C 改行西洋菜南街經先達, 呢班客依家既都係 cover 唔到

796C 仲有深水埗同亞皆老街沿線而且都唔少客, 795X 旺角去到油麻地雖然得幾個站, 但全部都起正核心範圍, 兩者除左旺角之外其他地方都有客, 閣下認為係「分薄」, 小弟認為係「分工」多D

至於值唔值得倒多 10 部車去做 795X, 小弟覺得唔值得既唔係呢樣, 而且點解加多 10 部車開線都唔去執下其他 796 系既走線同埋死攬無人搭既 797

Citcalag 發表於 2022-5-10 14:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-10 14:20
795X 796C 依家兩個行法係真正 cover 到旺角油麻地絕大部份多客既地方, 而且各有分工, 就呢兩條線定線而 ...

我好同意。795X經既全部都係旺區,差極有限

至於塞車問題,行得旺角點行都塞架啦。旺角道有時下晝或者假日內街違泊多都塞到返太子。

小弟成日搭1A轉98。1A夠多塞車位,但都大把客來往觀旺。站位就腳真係好重要。

個人認為795X比796C更有潛力,尤其夜晚返將軍澳
KE7066 發表於 2022-5-10 15:37 來自手機 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-5-10 01:41
「去觀塘商貿區無乜客」
呢個我好認同你,話說小弟上星期日去九龍灣搭797,客量如下
路線:797

雖然我唔覺得平日早繁會好得去邊

但係攞份紅日數據話商貿區冇客冇乜說服力
Citcalag 發表於 2022-5-10 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-5-10 15:37
雖然我唔覺得平日早繁會好得去邊

但係攞份紅日數據話商貿區冇客冇乜說服力 ...

你誤會左我意思啦,我係話紅日同平日非繁應該即刻要飛走觀塘商貿區

就好似33/33B咁分開

觀塘商貿區上下繁平日係有客既
wing 發表於 2022-5-10 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
由九展行機隧係無車直接轉去彌敦道,架架都係去尖沙咀或者佐敦道,795x啱啱好補呢個位。
 樓主| servenge 發表於 2022-5-10 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

9018 發表於 2022-5-10 21:55 來自手機 | 顯示全部樓層
屎水其實開幾多條線係環保大道都冇用, 因為大部份人都係搭98 轉車, 屎水啲線唔密車又唔係直出,開多幾條都搶唔到客啦
dennis28a 發表於 2022-5-10 22:47 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-10 14:07
東九龍走廊西行早繁係塞呀, 咁你知唔知塞幾耐先? 795X 早繁到東九龍走廊苟橋位個時間, 正常情況係有機會 ...

0815-0830 咁早,紅隧有幾塞?遲多半個鐘就天同地。
試問有幾多人 0845 前要返到旺角?

你試下 0845-0930 係東九龍走廊行一轉,
家陣世界和平左,將軍澳同啟德班自私車重出江湖,
東九龍走廊落橋慢、快線龍尾又排到土瓜灣街市,好彩咪 5-10 分鐘。

唔好彩?上星期二搞左我足足 15 分鐘,先由江西街到理工,果陣正正係 0900。

我成日都話,你試下條 795X 開遲多半個鐘,塞到咁仲搵人搭?
家陣 0830-1000 亞皆老街又有幾恐怖?佢仲順過死亡交叉。

至於東行,下繁日日比啟德同九龍城班司機搞一轉,日日下繁慢車到土瓜灣街市。
如果唔係點解會日日出現 5P 快過 5X 依個傳說?
更痴線係 101 同 215X 一齊時間由山谷道返到觀塘道。

而家講緊開線頭幾日,795X 快唔過 296P 到太子、長沙灣果隻。
果陣朝朝東九龍走廊順到暢通無阻。
記住,家陣世界和平左,795X 蘇屋結果仲慢過 796C 成班車返將軍澳,係去到咁極端。

如果你目標係做長沙灣客,795X 咪正正經經行太子道西同界限街。
何必要將長沙灣同旺角、油麻地客炒成一碟,用多十部車去做?
依十部車做完仲要 793 (796C) 下繁變相減班,大家要深明一個道理,班次遠勝於站位。
而 795X 依 10 部車連維持 20 分一班都有難度。

唔好忘記黎緊仲有 795P 要全日行將藍,新巴係咪有咁多車同錢去燒。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2022-5-10 22:57 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-5-10 13:56
點會無法解決 ? 呢幾年 24 68X 79X 等等不斷入緊菜街
904 又預期縮剩兩繁 , 即係有條件放 796C 入去啦
...

79X 菜街咪又係政治正確而獲批入去,新城要一換一咪換走條 E21。
根本唔洗擔心菜街流量。
惡意回復是不道德的行為。