hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 62X/259D重組後情況 + 258P現況
開啟左側

[經歷分享/報告] 62X/259D重組後情況 + 258P現況

neoplan720p 發表於 2022-5-10 19:13 | 顯示全部樓層

對新屯中、龍門居黎講,
出屯轉車程上59MX大勝259D,係眾所周知既事。

但查實對湖景、碼頭黎講,
59MX VS 259D,
兩者相差幾多?
身為港島人,
一直都以為259D對碼頭來講,
經屯門泳池直出,
會快過經美樂、龍門居既59MX。

但岩岩再睇Google Map,
原來由碼頭出發上屯公,
經泳池(259D)只係比經龍門居(59MX)快1分鐘。

換言之,
成個碼頭區,
259D / 962P呢種走線,除左對悅湖同湖景邨叫做有明顯著數外,
對其餘地區係無乜著數甚至係大敗。

咁難怪而家259D就算唔經VIP同屯中,
都唔係好吸到碼頭區班客坐259D,
更唔好講一條要經埋置樂既962X……

問題就黎啦。
如果以整個地區規劃黎講,
成個碼頭區對外線都應該跟59MX咁行,
反正悅湖、湖景咁樣行,都只係比現259D慢幾分鐘,
但客倉新屯中同龍門居就能以最快速度上公路,
從而減輕59MX轉車站壓力。

咁但係現實係點,
大家都唔難想像。
一來狗公劍指泳池區新樓,
二來悅湖、湖景又應該會嘈慢左幾分鐘,
咁維持現狀、純粹加62X班減259D班,
或者已經係最有效改善整批線狀況既方法。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| arfung 發表於 2022-5-10 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-10 19:13
對新屯中、龍門居黎講,

<咁維持現狀、純粹加62X班減259D班,
或者已經係最有效改善整批線狀況既方法>

師兄和我的想法大致相近, 因為山頭主義的關係,很不容易才有改線/重組,要再大改肯定困難。唯有先從班次入手,平衡各線各車的載客量,尤其早繁。
2076 發表於 2022-5-10 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-10 19:13
對新屯中、龍門居黎講,

所以一早講過 259D 係應該要擺悅湖,經美樂上公路。御海灣咁近豐景園,62X 都做到晒佢地生意,抽走唔算大問題,尤其是去觀塘方向,泳池個站根本唔方便。最理想係行不對稱走線,去觀塘 6 字形行法,龍門居-美樂-湖景-湖山路-龍門路,去屯門行原線,回程都應該仲有龍門路客肯等直車,但去程唔同 59M 59X 同站,龍門路一定去屯轉轉車。

另外 259D 困局某程度上係令我唔睇好 962P 半全日的主因,就算泳池直出,龍門路都唔會賣帳咁滯,咁單靠屯碼同湖景係死路一條。
he_01 發表於 2022-5-10 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-5-10 19:57
所以一早講過 259D 係應該要擺悅湖,經美樂上公路。御海灣咁近豐景園,62X 都做到晒佢地生意,抽走唔算大 ...

屯天招標線擺悦湖但係直去泳池真係嘥咗
應該行埋龍門路擴闊服務範圍
lokaku 發表於 2022-5-10 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-5-10 18:11
最慘係近排見到259D繁時兩個方向都唔滿(仲要不只一位師兄留意到),同時間既62P/X/258D/P都有機會要企。
...

建議改開兩繁同59A睇齊
andy92 發表於 2022-5-10 21:27 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-5-10 19:57
所以一早講過 259D 係應該要擺悅湖,經美樂上公路。御海灣咁近豐景園,62X 都做到晒佢地生意,抽走唔算大 ...

最起碼朝早 259D 兆禧特車,應該湖山路直接右轉龍門路
停新屯中龍門站上公路,盡吸原本龍門路去東九既轉車客

不但提高轉車站前一段載客率,更有效分流 M/X 客量

Anonymous 發表於 2022-5-10 21:32 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-5-10 19:34
師兄和我的想法大致相近, 因為山頭主義的關係,很不容易才有改線/重組,要再大改肯定困難。唯有先從班 ...

如果259D真係要改順走,下繁開架改道版259E回程,唔經湖山路,直行轉左,去到美樂清客,睇吓班客接唔接受到。
呢啲荃灣兩繁線經轉車站,改逆走同服務細區,先可以搶盡最多轉車客而維持到一定嘅效益。只不過當年西鐵斬左一部分呢類型嘅路線
andy92 發表於 2022-5-10 21:35 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-5-10 18:18
以現狀去睇客量分佈,總覺得非繁/深夜開30分的應該是259D而不是62X。始終259D屯門的基本盤較細,仲有有批 ...

其實 62X 兜 VIP 都唔係慢 67M/X 好多
非繁北行計,轉車站至景峰車程相差只係 3-5 分鐘

HS1588 發表於 2022-5-10 21:47 | 顯示全部樓層
對新屯中、龍門居黎講,

259D 行海皇路只係偽碼頭特快, 早繁坐 E33 右轉上皇珠路遇到到 E33P 喺泳池等緊燈, 去到兆山苑路口係會相遇, 仲要多數係部 E33 行先一個燈位
偏偏下繁轉車站都會有班人揀車搭唔上前面部 59X, 而死等後面果部偽特快 259D

同埋碼頭人見到 259D 等得耐加埋龍門居富健班客嫌兜, 到頭來又係轉車站見既話
巴士公司改快滿足碼頭人果種病態既追求時間速度其實都係多餘

最主要個問題, 喺呢度講左好多次既都係碼頭區道路設計差,
無論咩走線都唔會完全滿足到唔同細區需要,
59M: 湖暉湖翠果三座同悅湖要行 5-10 分鐘到車站
59X: 美樂同蝴蝶要行 5-10 分鐘到車站
259D/962X: 龍門富健新屯要坐多 10 分鐘, 慧豐園邁亞美就唔洗講有排行去湖畔上車, 而改碼頭/悅湖開又無位擺
都係果句, 巴士公司聽碼頭居民/區棍老點, 係唔係都要改快, 到頭來又唔夠客居民又唔賣帳, 真係多餘

要改善轉車站條龍同埋 59M/X overload 個問題, 資源其實一直都有,
就係早繁果堆需求過曬時既 59M 特車 / 259C / 259E, 既然都係送班客上屯轉不如你將堆車直通做埋 260X / 263 好過

HS1588 發表於 2022-5-10 22:01 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-5-10 21:35
其實 62X 兜 VIP 都唔係慢 67M/X 好多
非繁北行計,轉車站至景峰車程相差只係 3-5 分鐘

VIP 區係呢一個 forum 原罪黎, 慢一分鐘都唔應該兜同埋 67M/X 轉車站果條龍更加劣過所謂碼頭區, 起碼 59M/X 密密咁黎, 67M/X 等三四個字先孖住到
62X 拉去富泰, 多條直車線揀, 起碼景峰富泰唔會咁多聲氣嫌慢, 真係會賣帳先