hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有立法會議員表示,鐵路公司需要買新車 ...
開啟左側

有立法會議員表示,鐵路公司需要買新車

E500facelift 發表於 2022-5-13 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-5-12 19:26
其實火車用大陸車會好少少,始終列車喺大陸造完之後可以甲種直接經羅湖運入何東樓
不過即使而家火車用37架 ...

唔好la,已經買左好多大陸車。。。
cx838 發表於 2022-5-14 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
頭等車卡係東鐵線重中之重,都唔明點解有人成日要取消。同埋停站位都係為咗近出/入口扶手電梯之類而設,根本唔會搞。加到十卡就應該的,也應該盡快訂車,而從別的車廠訂,就會出現東涌線的問題,不要做啦。
rickywk 發表於 2022-5-14 10:44 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-5-10 22:28
其實大家可以參考返我大約7至10年前的文,南北走廊一直規劃都係:
- Day 1  22 tphpd (2.7 min)
- 37抽車 ...

豚馬加站起碼都要買3-5抽,加北環短版大約6-8抽,計盡大約13抽唔大唔細,塞埋呢6抽就有d肉食
E500facelift 發表於 2022-5-14 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2022-5-14 10:02
頭等車卡係東鐵線重中之重,都唔明點解有人成日要取消。同埋停站位都係為咗近出/入口扶手電梯之類而設,根 ...

要求取消果d應該好多都唔坐頭等,但冇考慮到其實頭等有一定既乘客去坐,就算只係境內都有人坐 (我見而家未通關都仍然有唔少人坐頭等)

而且佢哋以為取消頭等可以解決唔夠載問題,但實際上就算取消頭等,R-train車廂數量仍然不及全線12卡果陣

XL2135/D343344 發表於 2022-5-14 13:34 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-5-14 11:51
要求取消果d應該好多都唔坐頭等,但冇考慮到其實頭等有一定既乘客去坐,就算只係境內都有人坐 (我見而家 ...

以45抽10卡計,總車卡數會多過全12卡 (37*12 - 45*10 = -6)
不過頭等車卡數目多咗,assume頭等無企位,所有車卡加埋嘅載客容量可能少過以前
teddybus 發表於 2022-5-14 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
頭等車卡係東鐵線重中之重,都唔明點解有人成日要取消。同埋停站位都係為咗近出/入口扶手電梯之類而設,根 ...

停站位好似講咗會調整,特別係有彎位幾個站
JC3987 發表於 2022-5-14 20:30 | 顯示全部樓層

如果將來東鐵訂第十卡車,睇下可唔可以用雙層頭等車啦(類似 京阪8800型,用拖卡做雙層其實唔難。)

既然花費咗一卡車空間做頭等,應該搵辦法 maximize 個效益嘛。
E500facelift 發表於 2022-5-14 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-5-14 13:34
以45抽10卡計,總車卡數會多過全12卡 (37*12 - 45*10 = -6)
不過頭等車卡數目多咗,assume頭等無企位,所 ...

全線12卡果陣係407卡普通+37卡頭等 (37列x12卡=444,每列列車包含1卡頭等)

如果用維持9卡計同淨係計普通卡,起碼要51列先追返原有普通卡數量 (51x8=408)
Waiyin12 發表於 2022-5-15 06:28 來自手機 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2022-5-11 18:09
但果陣又話係當年ceo既決定喎?

如果真係無位,係唔係應該塞張大單比中國,假千九比韓國/日本呢?

話時話,點解會出現假千九呢個怪胎?
數量又唔係多,當時唔直接加訂 IKK?
之前 IKK 都新加過幾次,九龍南線、馬鞍山線、屯馬4/7卡轉全線8卡

定係叫重新設計比長春做,都平過加 IKK?
抑或覺得 IKK 係 KCR 產物,政治原因可免則免
Waiyin12 發表於 2022-5-15 06:30 來自手機 | 顯示全部樓層

Kelvin15190 發表於 2022-5-11 22:49
我想火車大圍也輪不到馬鞍山客上,要過海都應該在紅磡站轉火車。

其實計大圍 - 紅磡,東鐵車程係快過屯馬

不過都要睇乘客意願,屯馬線南行大圍站通常都大洗牌