hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 白石角會開一田
開啟左側

白石角會開一田

KMBe500 發表於 2022-5-30 13:08 | 顯示全部樓層

Dennis545 發表於 2022-5-29 00:18
粉嶺唔好玩啦,外區人正常都唔會考慮去粉嶺果邊,始終太唔方便,其實我覺得DONKI都好想係沙田或者大埔插旗 ...

咁你又話可以考慮白石角
jpoon 發表於 2022-5-31 00:57 | 顯示全部樓層
Dennis545 發表於 2022-5-27 19:18
DONKI會唔會想係大埔白石角信和集團既逸瓏坊商場插旗硬撼silicon hill全新一田? ...

https://finance.mingpao.com/fin/ ... 2%E5%84%84%E5%85%83
日本連鎖超市「驚安之殿堂」(DON DON DONKI)攻港3年來,不斷開拓分店於多區「插旗」,今日傳出減薪消息。香港百貨、商業僱員總會發聲明,表示最近收到會員求助,DONKI早前突然要求員工簽訂新合約,當中部份員工薪酬比原有合約有所減少,並要求員工需數天內簽署;若不接受,公司將會辭去員工職務。該會對此表示關注和憂慮。
睇嚟Donki要節流,唔會亂開舖了
白石角呢啲真係唔駛諗啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
AtrHenu + 1 精闢見解

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2022-5-31 10:16 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-5-31 00:57
https://finance.mingpao.com/fin/instantf/20220530/1653914191902/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%B7%A5%E6%9C% ...

認真...好多時Donki啲嘢唔係真係咁平
同埋香港人貪新鮮風氣不改
再加上可見將來旅行限制會放寬,甚至解除
Donki前境唔係想像中咁美好
kbh 發表於 2022-5-31 14:35 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-5-31 10:16
認真...好多時Donki啲嘢唔係真係咁平
同埋香港人貪新鮮風氣不改
再加上可見將來旅行限制會放寬,甚至解除 ...

仲有之前donki係咁24小時
連中環都係
試過半夜2點收工,臨返上樓前入100QRC 間donki
行曬成間鋪,客唔超過10人

(已改為0800-0100)

JX9097 發表於 2022-5-31 15:13 | 顯示全部樓層
kbh 發表於 2022-5-31 14:35
仲有之前donki係咁24小時
連中環都係
試過半夜2點收工,臨返上樓前入100QRC 間donki

本身開24都唔係太差(當然係講緊真。旺區)不過一個疫情改變哂成個人類活動生態
似乎開24係唔可能再cover到cost
(其他場所,例如K場都一樣死哂)

Dennis545 發表於 2022-6-1 23:57 | 顯示全部樓層
反觀依排既一田好似越戰越勇,可能係特價周,估計生意應該唔錯,回想之前DONKI初初登陸香港之時,好像會對一田有威脅,不過一田始終可能有新鴻基加持,背後有靠山可能真係唔同啲。
andy92 發表於 2022-6-2 09:11 | 顯示全部樓層

Dennis545 發表於 2022-6-1 23:57
反觀依排既一田好似越戰越勇,可能係特價周,估計生意應該唔錯,回想之前DONKI初初登陸香港之時,好像會對 ...

其實一田無大特價,生意真係唔算好
特別係附近有競爭對手既區域

V City 一田 vs 屯市 AEON / Donki
荃灣廣場一田 vs 灣景 AEON / 海之戀 Donki
你睇荃灣一田縮舖縮左一大半就知咩事

與其同人競爭,不如安插落自己旗下山旯旮物業
做獨市生意可能仲好搵

JX9097 發表於 2022-6-2 09:14 | 顯示全部樓層
反觀依排既一田好似越戰越勇,可能係特價周,估計生意應該唔錯,回想之前DONKI初初登陸香港之時,好像會對 ...

其實平日嘅一田唔係你想像中咁好生意坑口都有唔少人繼續幫襯百佳/ 惠康
jpoon 發表於 2022-6-3 01:09 | 顯示全部樓層

你都識講特價周
無特價周真係唔太吸引,啲嘢又貴,天水圍間KONBINI選擇又唔多,小瀝源果間更加唔知開嚟做乜
睇下新城市廣場三期,為咗谷人落一田,連顧客服務台都搬埋入一田就知
http://jpoon9394.blogspot.com/
JX9097 發表於 2022-6-3 16:01 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-6-3 01:09
你都識講特價周
無特價周真係唔太吸引,啲嘢又貴,天水圍間KONBINI選擇又唔多,小瀝源果間更加唔知開嚟做 ...

認真,莊生走咗之後差咗好多