hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴10改道 及 試辦新線10S
開啟左側

建議九巴10改道 及 試辦新線10S

1181174166 發表於 2022-5-13 23:54 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-5-13 23:50
建議嘅嘢做唔做唔係我哋話事.

咁直接啲,建議10/S拆線加車每條10分鐘一班,幾好睇

唔做唔關我哋事
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-14 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-5-13 23:48
聖佐治起......旺角都可能多人過佢

雖說站位唔同,班次已彌補步行時間,況且真係有客就唔會咁嘅班次

人哋唔想內街冇咗直車, 成全佢整架10S, 班次set疏啲, 都係直車, 搭唔搭另一回事, 冇人搭仲好, cut咗佢係呢個建議嘅期望.

1現時已減班, 他日美東邨重建完新居民入伙, 沿線令1重新加番上去就係得番美東邨有機會, 仲要過旺角同尖沙咀配額兩關, 唔係咁容易, 沿途有1A嘛, 整直條10, 快得多唔多見仁見智, 起碼車長唔駛揸成兩粒鐘屈來屈去又塞吓車, 有時係要體諒吓.

10行界限街返黃大仙, 搶走113班學生客, 加埋你講旺角多客, 就證明咁改法巴士公司係有諗過先提出, 唔係我作.
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-14 00:05 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-5-13 23:54
咁直接啲,建議10/S拆線加車每條10分鐘一班,幾好睇

唔做唔關我哋事

做建議要睇餸食飯, 潛在客源有幾多, 只能建議開幾多班次.
1181174166 發表於 2022-5-14 00:19 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-5-14 00:03
人哋唔想內街冇咗直車, 成全佢整架10S, 班次set疏啲, 都係直車, 搭唔搭另一回事, 冇人搭仲好, cut咗佢係 ...

10同10S似乎定位上調轉咗
10S雖然係內街,但係拉到西九龍,洗濕個頭收唔返就......
而且拉直完又唔係幫到幾多,成份建議你話10窩打老道打後跟10S咁行雙總站加價,新線做內街同舊10循環搏cut就話啫
話返轉頭,亞皆老街西行塞上嚟唔係人咁品

好一句睇餸食飯,當踢出去除咗慳10分鐘之外客源唔會明顯升,拆線風險過高
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-14 00:49 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-5-14 00:19
10同10S似乎定位上調轉咗
10S雖然係內街,但係拉到西九龍,洗濕個頭收唔返就......
而且拉直完又唔係幫到 ...

其實10先係洗濕頭收唔番嗰條, 廿幾年前種落嘅大循環, 要改要補位實在好難搞, 市區線補位要逐個站計, 如果唔係都好難過到.

10S只係試辦形式出現, 標題已經寫咗, 內街客真係要身體力行付錢幫襯, 條命先可以延續.

建議中嘅2D-10 BBI同208一個站獨享嘅分段, 擺明係為拉10出大路而整, 目的只係塞住把口, 最好冇人用.

「亞皆老街西行塞上嚟唔係人咁品」呢點我當然知, 唔係好耐之前另一篇建議18唔行窩打老道出亞皆老街, 畀人話我誇, 呢次建議行洗衣街調番轉要你嚟提我, 不過我喺度咁多年, 慣咗畀人逐樣叮.

最後, 閣下貌似係受影響乘客, 有高見不妨大膽提出.
1181174166 發表於 2022-5-14 01:14 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-5-14 00:49
其實10先係洗濕頭收唔番嗰條, 廿幾年前種落嘅大循環, 要改要補位實在好難搞, 市區線補位要逐個站計, 如果 ...

新線(姑且叫10A)補返哂啲站,內街又唔會多咗西九龍,10雙總站行車時間縮短,符合哂閣下原本目的之餘,巴士公司又收多咗,甚至比單純出大路有更大客量上升嘅機會
況且10A蝕極咪又係兩架車收$5.2東頭出大角咀

內街出唔到油麻地比起去唔到鑽石山/彩雲阻力更大啩

受影響又稱唔上,甚至你開多條10S畀我仲好,建議就睇14#
釘就唔係咁好氣氛,到底吹水之後區會見嘅可能又有幾多吖
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-14 01:37 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-5-14 01:14
新線(姑且叫10A)補返哂啲站,內街又唔會多咗西九龍,10雙總站行車時間縮短,符合哂閣下原本目的之餘,巴士 ...

可否具體啲講講10A同10行咩路停咩站?

「巴士公司又收多咗,甚至比單純出大路有更大客量上升嘅機會
況且10A蝕極咪又係兩架車收$5.2東頭出大角咀」
呢啲假設性言論最好收番埋先, 連基本點運作都講到唔清唔楚.
1181174166 發表於 2022-5-14 02:05 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-5-14 01:37
可否具體啲講講10A同10行咩路停咩站?

「巴士公司又收多咗,甚至比單純出大路有更大客量上升嘅機會

懶,唔想打哂
況且呢壇又唔係我主意

西九龍站方向:
原線至九龍寨城公園後, 改經聯合道及太子道西接回窩打老道,右轉亞皆老街(之後參照10S)

彩雲方向:
西九龍站開出(參照10S)至窩打老道後, 改經太子道西 嘉林邊道 東寶庭道 聯合道 東頭村道及沙田㘭道接回彩虹道

10A:
(由東頭邨開始將10照抄)

如果以服務範圍擴大為由,10A唔需要出現,亦解決車程問題
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-14 03:02 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-5-14 02:05
懶,唔想打哂
況且呢壇又唔係我主意

咦, 我有冇get錯, 你嘅10改出大路, 西行要由窩打老道入亞皆老街, 你唔係話塞到唔係人咁品咩, 終點站擺西九龍站又係你話驚收唔返, 同埋你話10A可以唔駛出現嘅話, 現實出一個非循環線建議就搞得掂嘅, 就唔駛被ban啦.

用你嘅10, 但冇10A的話, 好多問題隨之而嚟.

你講過內街去油麻地擔心多過去鑽石山, 10A唔駛出現都得嘅話, 點樣解決你提出嘅內街去油麻地嘅疑問, 會唔會人哋反對緊旺角返內街冇車多啲呢? 西行大角咀得番銘基係問題, 而窩打老道去旺角西 大角咀拱手讓晒畀城巴係大忌.

結果要令10縮車程, 無論如何都係要拆線.

你拆出嚟嘅10A實用性未免太高, 冇得唔做, 但客係咪多到合格線以上, 收嘅錢抵番成本與否的確好難計, 最大問題係業績唔好你係冇得收番條線, 而10走去塞亞皆老街西行, 總站擺西九龍站, 咁快就打倒自己.
1181174166 發表於 2022-5-14 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-5-14 03:02
咦, 我有冇get錯, 你嘅10改出大路, 西行要由窩打老道入亞皆老街, 你唔係話塞到唔係人咁品咩, 終點站擺西 ...

改出內街影響到我係你自己推測啫,一直無講過唔出內街,油麻地窩打老道嘅站都叫得人行返出去嘅時候,再諗下啦
到最後要行到出去先有10,咪畀1去做埋囉,之後學你話內街撐到咪撐

西行亞皆老街呢個打倒自己啊,係呀收貴一蚊吖嘛
反正都要隊車落去,隊完cut唔到又違反原意塞多錢,倒不如打從一開始加價隊線落去,去過放條吉車遊街嘅線,仲要塞走三四架車

畀我諗咪諗連埋1去重組而唔係拆10,不過九龍城內街可以行出去而油麻地要種返哂啲站,咁打完機臨瞓求其寫啲嘢咪算,反正都係釘架啦

10同20地盤思維都加埋落去,20A都話有條1A好客諗下執雞(雖然結果大家都知),20係咪好好呢?反正唔介意兩敗俱傷不計成本,一律反建議加班處理

算,最簡易做法,柏景灣換人加定時點