hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴269X開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴269X開辦消息

neoplan720p 發表於 2022-5-26 23:38 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-5-25 07:49
分享一下,住天水圍(北)的朋友教落,往天恆一般來說,在轉車站死等265M一定快過即上265B到達天北,那管要 ...

咁又唔好咁講,
雖然265M條走線係好正,
但如果撞正265M送車尾,
又係非繁要等20-25分鐘既話,

又咁岩幾分鐘後有265B / 269M,
咁上左車點都好過繼續食20分鐘塵既。

不過,
講到尾,
唔該265M加班,
一係就265B的起心肝同69X搞搞佢,執靚個走線,
減少天北對265M既依賴。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
arfung 發表於 2022-5-27 09:54 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-26 23:38
咁又唔好咁講,
雖然265M條走線係好正,
但如果撞正265M送車尾,

我覺得係觀感問題,如你所說欖隧往天恆計,有些時段265B未必慢265M超過15分鐘,不過停完美湖轉去翠湖再上天逸天恆的觀感唔多好。
天富(甚至天頌)以北的客集中只等265M也無可厚非。

69X有空間跟69M走法而265B再執執,當然又會大戰一輪,唉。
講番269X,繞入嘉湖再深入天北的走法,乘客受落嗎?
KM8453 發表於 2022-5-27 09:58 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-5-26 19:52
第一日多人除咗巴士迷因素外,班客仲估唔到要屈入去嘉湖北要咁耐
最終第二日返西鐵
...

屈入去嘉湖北真係好浪費時間。

星期三同今日朝早都搭左 269X 往西九龍站嘅第二班車 (07:35),分享下到站時間同客量,有啲觀察值得大家再討論下。

到站時間及上客人數

5 月 25 日(星期三)
0735 - 天瑞總站至天恩邨約 20 人
0746 - 天澤邨 +10
0748 - 香港濕地公園 +1
0749 - 濕地公園路 (Wetland Seasons Park) +3
0752 - 天華路美湖居 +0
0754 - 美湖居 +6
0758 - 景湖居 +3
0814 - 大欖隧道 +16
0836 - 抵達鴉蘭街分站

5 月 27 日(星期五)
0735 - 天瑞總站至天恩邨約 15 人
0747 - 天澤邨 +13
0750 - 香港濕地公園 +6
0753 - 濕地公園路 (Wetland Seasons Park) +7
0754 - 天華路美湖居 +0
0757 - 美湖居 +5
0800 - 景湖居 +4
0817 - 大欖隧道 +11(與同樣 0735 開出的 269S 尾班車相遇,268X 兩分鐘前開走)
0842 - 鴉蘭街分站

觀察

1.  只係隔左一日,天水圍北三大站(天澤邨、香港濕地公園、濕地公園路)客量已經幾乎翻倍(5.25 有 14 人,5.27 已經升到 26 人)。269X 只係開左一個星期,仍然有乘客未試過新線,未有機會搭,時間夾唔啱,加上幾個月後 Wetland Seasons Bay 入伙,估計客量有穩定增長空間。九巴真係應該積極考慮做大 269X,進一步提升路線知名度。

2.  相反,嘉湖北客量呢兩日都無變動(都係得 9 人,前面 265B 都係上左幾個乘客就走人),反而前段乘客有少量流失,大約由 20 人減至 15 人。天北應該會成為 269X 主要客源。

3.  如果 269X 濕地公園就上路,可以節省大約 10 分鐘,對於天水圍中部乘客吸引力會再大幅上升。九巴好應該檢討下,嘉湖北尾站呢個策略係咪理想。以今日觀察所得,967/967X 天葵路尾站可以上到 15-20 人,人地城巴真係濕地直出,唔係似是而非嘅「直達 > 天水圍北」。

4.  沿途見到唔同往來新西同九西路線,以今日作準,269X 客量同 230X / 238P 睇齊,比 69X / 252B 好。另外大欖隧道 268X 頂閘留後問題明顯得到改善,一黎天水圍乘客無需要再轉車,二黎 269X 呢幾日常常跟尾,充分發揮到清客作用(當然最好安排 269X 行先)。

5.  頭一星期二車似乎都係派紅鑽(XE732),安靜又舒服,乘客質素高,有幾年前搭初代 T 車嘅感覺。我仲考慮緊好唔好長期幫襯九巴,甚至買埋月票,可惜去程同回程班次實在太少,好難預時間,放工遲小小無得搭,夜晚食完飯又無車,始終買唔落手。好似琴日咁,遲左出門口,被逼上西鐵,時間已經比 269X 更慢,K76 同天水圍站仲要人逼人,美孚轉車又辛苦 。不過無計,依家 269X 得去 2 入 1,想幫襯都唔得

開線一星期,講住咁多先,歡迎大家再補充。
KM8453 發表於 2022-5-27 10:22 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-5-27 09:54
我覺得係觀感問題,如你所說欖隧往天恆計,有些時段265B未必慢265M超過15分鐘,不過停完美湖轉去翠湖再上 ...

傳統天北地區最想直出,嘉湖北太浪費時間,如果飛得走,行車時間上會再大幅拋離其他對手,天北旺角市場可以由九巴幾乎 100% 獨佔。依家係接受到,大家都唔想轉車,但係未夠理想,可以再改善。

Wetland Seasons Park 客無其他選擇,所以頗為捧場,早上班次開始有常客。最後,睇黎天瑞有選擇的話,唔會特登等 269X,見車就上。69X 係區內兜少啲,269X 直達太子旺角,時間打和。

Ricky403 發表於 2022-5-27 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-5-27 09:58

星期三同今日朝早都搭左 269X 往西九龍站嘅第二班車 (07:35),分享下到站 ...

對269X無意見,新線黎講呢個客量算超額完成
但係230X 238P嗰度比較就真係忍唔住要講,呢兩條線平時客量唔止咁少,頂多話係因為今朝荃灣落大雨,荃灣路慢車所以多咗人走去搭鐵
KM8453 發表於 2022-5-27 10:32 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-5-27 10:29
對269X無意見,新線黎講呢個客量算超額完成
但係230X 238P嗰度比較就真係忍唔住要講,呢兩條線平時客量唔 ...

認同,純粹係今日小小觀察,的確不能一概而論,我另外望見大涌道橋底 234P 好似係坐滿,平時應該有乘客要企(望得唔清楚所以無分享)。

可能好多人星期五 WFH,或者其他種種因素,亦令 230X / 238P 少左人搭。唔肯定落雨影響有幾大,灣景部 234X 係美孚都企住人落客。
tina 發表於 2022-5-27 16:10 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-5-27 09:58

星期三同今日朝早都搭左 269X 往西九龍站嘅第二班車 (07:35),分享下到站 ...

我就早你一班上,唔計大欖天水圍淨係得43個客

發覺269X有個主要問題係去到旺角時間唔上唔落,大約0815到旺角
九巴可以考慮改遲開車時間0730 同 0750

同埋269X同265B都有個問題係天北冇共同上車站
導致265B班客未必知有269X呢條線。
九巴都可以係265B沿線多加宣傳,亦都可以考慮係268X/265B/265M加廣播半年左右

265B 22年不變
neoplan720p 發表於 2022-5-27 16:31 | 顯示全部樓層
以前坐非繁967,
如果天北上車(天頌 / 天富上就算吧啦),經嘉湖北其實唔算太罪過。
始終中產區非繁客源較穩定(特別係出入港島)。

跟住見樓上師兄話269X兜嘉湖北浪費好多時間,
先醒起269X同非繁967天北行法有少少出入。
967係經慧景軒 / 天晴直插嘉湖北;
而269X為左做Wet Season,明明已經對正公路入口,
都要夾硬屈返入去再行嘉湖北,
成件事即刻唔討好。

不過本身269X就係怪胎黎,
再加埋為左應酬Wet Season,
成件事更加不偷不類。
既然擺天瑞純粹當擺位(天瑞有幾多人會坐,心照),
咁倒不如直接擺天富,直出天恩、天恆,
反而重點係慧景軒對面set 唔set到站。
如果set 到,咁Wet Season 班友行過去等車,
絕對係合理範圍之內。

只要用呢個方法照顧到Wet Season,
咁269X就唔再需要兜大圈,
可以跟非繁967咁直行天葵路去嘉湖北。

講遠d,
繁時話就話有空間齋做天北就上公路,
但如果要呢條線擴充服務(let's say 當好似35X咁),
咁做埋嘉湖北似乎係一個must,
問題只係前面天北段路可以點樣改善。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tina 發表於 2022-5-27 16:43 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-27 16:31
以前坐非繁967,
如果天北上車(天頌 / 天富上就算吧啦),經嘉湖北其實唔算太罪過。
始終中產區非繁客源較 ...

老老實實而家除咗嘈得最經嘉湖北,第二就係嘈服務時間少
一條繁忙時間服務走線奇離(暫不用迂迴)線,加上非繁冇服務
反而就會變咗鬧佢交通垃圾,連迂迴同班次少都形容唔晒

如果佢一開波就全日&經嘉湖北,反彈一定會細好多

265B 22年不變
hadboy5 發表於 2022-5-27 16:51 | 顯示全部樓層

其實天富開,用S型走線上公路,放棄嘉北兼全日,跟住265B放天恩,用返現有路線或者直接經天富直達嘉北,69X就跟69M樣做法,資源會不會效用最大化