hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東鐵過海巴士中期報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 東鐵過海巴士中期報告

slsso 發表於 2022-5-20 17:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-20 16:04
睇D官方口吻應該互通
(唔係叫大家同意官方)

巴士公司一直無決心 "優化" 啲現有路線
大改唔講住,但三隧全面補差價轉乘好應該係合理期望

至於紅隧,總結所有紅隧線既港島走線
一個字形容:"老土" "慢" "塞"

依家人少左,紅隧唔爆煲,好有空間做大重組
"密+快+轉車" 定 "疏+慢+直達" 各有優劣

但如果講緊某啲紅隧線要cut 到日間@25 @30, 咁不如正正經重組好過
ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-20 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2022-5-20 17:36

兩岸短途流水對各巴士公司仍然相當吸引,尤其係兩蚊客點搭都得,大搞特快誘因低,相信仍停留102P/106A/118P等上下繁幾班對開模式,最多少修少補
ahken 發表於 2022-5-20 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2022-5-20 00:26
呢次月票效應強 一定要睇埋六月

同意(仲有唔好忘記有啲人用4月7日開始嘅買3送1月票優惠)
ahken 發表於 2022-5-20 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-5-20 15:07
無一條遠俾預期低 XDDDD
170.182 真係諗定個告別禮點做。107變疏D都得嘅。

我都覺得108係奇葩
ahken 發表於 2022-5-20 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2022-5-20 17:36

哈,要做到全面補差額轉乘,睇嚟只有屎水出埋月票咁先成立

個人覺得難度極高
dubbies 發表於 2022-5-20 17:57 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-5-20 17:52
我都覺得108係奇葩

108 港島獨市冇鐵區, 反而留客, 利舞台TIMES D貴客嫌行得遠過九龍夜晚去到譽港灣都見窗口坐滿, 啟晴啟業有人坐, 定係執雞做流水都有得做

反之107個黃竹坑收工客倉提早拔起 (地盤佬超多, 之後上蓋起好都少好大班人)
靠香港仔就得單向客, 仲有170南區段得啖笑,樓上瑪麗客每日5-6超多, 點搶先得?>
ATSE40 發表於 2022-5-20 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-5-20 01:32
大家當花生食下咪算,
都無確實數字,
就算有,

見到無客咪話跌得比預期多,但如果本身都無咩客,之後見到無客就話跌得多咪又係搞笑。
腦補當真,真要補腦
ky927 發表於 2022-5-20 18:26 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-5-20 15:46
680/681做第一城以東,170做大圍至河畔、沙田站,似乎扯唔埋

182如果要做埋銅鑼灣,又唔知會倒走幾多灣 ...

Agree。所以我話170個客倉不外乎改以182/680/681走線或者重組食左佢。並唔係目前路線嘅走線取代到170

至於170,既然南區去沙田都有佢歷史性嘅用途,我都幾強烈建議試下行薄扶林(新城想唔想有聯營行薄扶林係另一個層次問題🤣)。真係驚無客咪30分鐘+單層,連呢個基本條件都用唔起就無怨啦
流星☆雨 發表於 2022-5-20 18:40 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-5-20 18:26
Agree。所以我話170個客倉不外乎改以182/680/681走線或者重組食左佢。並唔係目前路線嘅走線取代到170

至 ...

我就係想講170銅鑼灣-大圍-沙田站呢段路冇咩空間改……
最多係學之前一位板友建議咁,170港島段跟112/116行,擺北碼

「歷史性嘅用途」,即係得象徵式紀念,實際上冇用咁解啦?
如果做西隧南區,都係做南荃最實際

最多170留返幾班車跟現時行法做晒華富至沙田
趕客路上 理_得你
cky 發表於 2022-5-20 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

dubbies 發表於 2022-5-20 17:57
108 港島獨市冇鐵區, 反而留客, 利舞台TIMES D貴客嫌行得遠過九龍夜晚去到譽港灣都見窗口坐滿, 啟晴啟業 ...

A 出口個 case 咪同美孚中環鰂魚涌轉線咁一樣
條長命斜係長,但成日都人潮滿滿
亦有條件俾漏出嚟客轉投堅拿道養得起 108 112 116 三線

反而油站對出的 117 171 果堆過海
冇上面三線食到正一正
一係兜過油站過去,一係穿過街市貨陣
巴士站路面又窄
所謂比鐵好的優勢當真唔算好大