hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議N680改經觀塘道
開啟左側

建議N680改經觀塘道

樓主| hvshe 發表於 2022-5-19 19:32 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-5-19 17:55
樓主要喺彩虹轉車

唔好亂講嘢,N216又貴又疏,我一般都係行落觀塘道搭,又唔係真係好遠
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
qunow 發表於 2022-5-19 19:44 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-5-19 19:22
用意其實係89C+89D+680嘅N車,所以先大致跟89D停

原本乘客慢幾多分鐘?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| hvshe 發表於 2022-5-19 19:54 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-5-19 19:44
原本乘客慢幾多分鐘?

~5-12

預計只會於駿業里、創紀之城、定富街同九龍灣站有人上

N680真係獨市,人地如果唔搭N680就淨得的士搭
所以就算改慢咗12分鐘啲人都會繼續搭
kmb71k 發表於 2022-5-19 21:50 | 顯示全部樓層

來往新界東北及觀塘之501S線客量一直高企

我笑而不語

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
hvshe + 5 lol 有可能資料舊掛 (超載新聞咩事).

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
ky927 發表於 2022-5-20 11:31 | 顯示全部樓層

唔塞車都應該要加10分鐘內嘅車程。返到沙田行返無通宵線嘅大隧,即係齋做小瀝源+馬鞍山客,我覺得呢10分鐘唔會搵到呢個加時車程等值嘅客。重點宜家全程走線已經好長,唔加班拉返密,客唔會等唔會上。

想做新界東九龍東通宵,就當返九龍線做,最多好似501S咁大流水串均北區大埔沙田,但總站我會擺返上山。(但已經有501S打底,真係唔覺會執到雞)

從通宵過海資源角度睇,就算想提升N680使用率,係應該同N170/N182/N307 重新組合而非用N680開拓九龍東🙏🏻

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
hvshe + 7 精闢見解

查看全部評分

天空之神 發表於 2022-5-20 12:24 | 顯示全部樓層
唔脫班都偷笑,仲要落觀塘道要加車先掂

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kmb71k + 1 + 1 Exactly

查看全部評分

.
 樓主| hvshe 發表於 2022-5-20 22:07 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-5-20 11:31
唔塞車都應該要加10分鐘內嘅車程。返到沙田行返無通宵線嘅大隧,即係齋做小瀝源+馬鞍山客,我覺得呢10分鐘 ...

對於重組方面我好認同,但係唔知N170 182 307 373 680 點重組先得,畢竟大埔人一定唔會由大圍轆到去廣源先去大埔,所以最多都係N373做(可能飛大窩西支路),同埋N680嘅天后北角客同其他嘅窩打老道客係只可取其一嘅,所以要重組N680真係難。
最可以慳車嘅重組就係N182經薄扶林道落黃竹坑+N73延長博康

而速度方面我覺得北行已經超快(最多都係飛藍田站),所有橋都行曬但南行我唔知點加快好,有可能N216改經牛池灣村(類21)同N619觀塘市中心個站位用後2條站柱同飛觀塘站掛
kmb71k 發表於 2022-5-20 22:15 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-5-20 12:24
唔脫班都偷笑,仲要落觀塘道要加車先掂

通宵車啲車同班次都算到好盡
好多時都係啱啱好
落埋觀塘同N619重疊搶客之餘
原本搭開去港島既馬鞍山人因為車程慢咗肯定媽聲四起
就睇下N241順路兜埋荔景既結果
就睇下N271順路兜埋沙田既結果
就係俾青衣/大埔人插到暈
於是就有N41X/271S既產物出咗嚟
天空之神 發表於 2022-5-20 22:46 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-5-20 22:15
通宵車啲車同班次都算到好盡
好多時都係啱啱好
落埋觀塘同N619重疊搶客之餘

差d N373 順路兜埋大埔......

結果同 N307 齊齊入唔到銅鑼灣齊齊燒錢
.
kmb71k 發表於 2022-5-20 23:00 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-5-20 22:46
差d N373 順路兜埋大埔......

結果同 N307 齊齊入唔到銅鑼灣齊齊燒錢

北區反對聲音大

最近因為N307冇咗九巴車出去
焗住搭N271去九龍塘轉N373
我喺清晨05:50左右喺九龍塘上車
架N373竟然坐滿上層及下層既窗口位
我印象中以前未有N307正規化時
用番N271+N373既搭法
N373車上只有十個客左右