hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [還原基本步] 重組 793 795 797 系列
開啟左側

[還原基本步] 重組 793 795 797 系列

10598C 發表於 2022-5-23 16:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

重組背景:近年新巴大舉拓展 796C 795X 系列服務,然而定線欠佳,如途經長期塞車的紅隧口西行,
並拖慢 796C 沿線乘客車程,趕客之餘,貴價 795X 旺角至調景嶺段並無特快之效,
797 觀塘偉業街段非繁忙時段使用量極低,參考其他版友建議,將該段縮減至繁忙時間服務

本次重組要點:
1. 前提為 797 觀塘段能夠改為繁忙時間服務,以及放棄新蒲崗段(長遠考慮 78X 改順走後鑽石山出入大老山隧道,部分還原 797 功能)
2. 將軍澳南將不會有全日路線前往九龍灣商貿區(繁忙時間以外請乘搭鐵路、巴士轉乘及 110 小巴,還 110 線生存空間)
3. 油麻地線將不會途經加士居道,還原基本步途經九龍城,但將會稍微增加新填地街車流

--------------------
大綱:
路線一:795X 清水灣半島至西九龍站-全日服務
經將軍澳、調景嶺、觀塘繞道、九龍城迴旋處、亞皆老街、旺角彌敦道、油麻地及佐敦

路線二:796C 調景嶺站至荔枝角盈暉臺-全日服務
經將軍澳南、尚德、觀塘繞道、九龍城迴旋處、(西行) 太子道西、汝洲街及長沙灣道/(東行) 荔枝角道及界限街、長沙灣

路線三:793 將軍澳工業村至蘇屋-全日服務
經康城站、環保大道、九龍灣商貿區、九龍城天橋、旺角及深水埗

路線四:797P 將軍澳站至啟德-繁忙時間雙向服務
經將軍澳南、調景嶺、將軍澳隧道、茶果嶺、觀塘偉業街及九龍灣商貿區

路線五:797 清水灣半島至九龍灣行動區-繁忙時間單向服務
經百勝角、康城站、將藍隧道及觀塘偉業街

詳細內容:
1. 按 RDP 建議,將 795X 提升至全日服務,但改為來往清水灣半島至西九龍站
將軍澳走線不變,減少本次重組對原 796C 調景嶺及將軍澳天主教小學乘客影響
到達觀塘繞道後改經九龍城及亞皆老街,前往旺角及油麻地

全程收費減至 $9.4,與原 796C 相同
全程行車時間約 65 分鐘,每 15-20 分鐘一班,派車 9 部

清水灣半島往西九龍站:https://goo.gl/maps/HgqWiLwXrDYsdxWg8
西九龍站往清水灣半島:https://goo.gl/maps/ns7Djyh36cc1jCwY9

2. 796C 將調整區內走線,改為調景嶺開出,經彩貴閣掉頭、經藍塘傲及天晉 III(回程經 Donki)、尚德後直出,
市區段來回程不再途經旺角站,及不再前往蘇屋,市區流水交予 793,並延伸至荔枝角;
回程改經荔枝角道,擴闊新巴將軍澳線版圖,並與 296C 正面競爭

因區內走線調整,但後段不再途經塞車熱點旺角,預計調景嶺登車往太子至長沙灣將稍微增加五分鐘
並預計尚德至深水埗段比 296C 快約 10 分鐘
路線收費將上調至 $11.7,但因本線將隧至深水埗車程明顯較快,收費上調亦相對合理

全程收費加至 $11.7,與原 795X 相同
全程行車時間約 70 分鐘,每 20 分鐘一班,派車 8 部

調景嶺站往荔枝角:https://goo.gl/maps/sf3Gkjc9LhZ7h2qK8 (註:將藍隧道開通後改經寶順路延伸段前往藍塘傲)
荔枝角往調景嶺站:https://goo.gl/maps/xeSscEe6gTeawwBW6

3. 原 797 與 RDP 中 793 合拼,793 兩端終點站維持不變,惟不再途經將軍澳南,繞經康城站後跟隨 797 環保大道直出將隧,
及後跟隨 793 直入九龍灣,到達太子道東後經九龍城天橋及亞皆老街天橋,不再停富豪東方酒店、亞皆老街球場及九龍醫院等站
到達旺角後沿 793/原 796C 路線至蘇屋

本改動啟發自本版其他版友方案,合拼 797 環保大道直出、及 793 直入九龍灣,
而本線改經九龍城天橋及亞皆老街天橋,預計可稍微追回繞經九龍灣所浪費的時間
本線亦向環保大道提供直出市區服務,亦繼承原 793 九龍灣至深水埗/蘇屋之流水客源

全程收費 $11.7;蘇屋至九龍灣 $5.5;蘇屋至將隧 $9.4
全程行車時間約 75 分鐘,每 20 分鐘一班,派車 9 部

將軍澳工業村往蘇屋:https://goo.gl/maps/TbkQkF71nA4Kv36n8
蘇屋往將軍澳工業村:https://goo.gl/maps/kfxqbJW91EdyiLT2A

4. 建議增加現 797 將軍澳南特別班次至三班,並縮短至啟德站
將軍澳站開出途經至善街及調景嶺、將軍澳隧道、觀塘偉業街及九龍灣商貿區
早上繁忙時間往九龍灣 0740 0805 0830;往將軍澳 0810 0835 0900
下午繁忙時間往將軍澳站 1730 1755 1820;往啟德 1720 1745 1810

全程收費 $8.9
全程行車時間約 45 分鐘,派車 4 部

將軍澳站往啟德:https://goo.gl/maps/MqjLo1UZBXc1NXxh8
啟德往將軍澳站:https://goo.gl/maps/6UQfboMrdhQAZjc99(註:將藍隧道開通後改經寶順路延伸段前往藍塘傲)

5. 797 縮減至繁忙時間單向提供三班服務,並改為清水灣半島至九龍灣行動區
路線將途經百勝角、康城站、將軍澳跨灣大橋、茶果嶺、觀塘偉業街
早上繁忙時間清水灣半島開 0740 0815 0850
下午繁忙時間九龍灣開 1725 1750 1815

全程收費 $8.9
全程行車時間約 40 分鐘,派車 2 部

往九龍灣行動區:蓬萊路、環保大道、迴旋處、環保大道、百勝角路、迴旋處、百勝角路、環保大道、康城路、康城站公共運輸交會處、康城路、迴旋處、康城路、環保大道、環澳路、將軍澳跨灣大橋、將軍澳藍田隧道、茶果嶺道、偉業街、觀塘碼頭、偉業街、常怡道
往清水灣半島:常怡道、宏照道、海濱道、順業街、偉業街、觀塘碼頭、偉業街、茶果嶺道、將軍澳藍田隧道、將軍澳跨灣大橋、環澳路、環保大道、康城路、康城站公共運輸交會處、康城路、迴旋處、康城路、環保大道、百勝角路、迴旋處、百勝角路、環保大道、蓬萊徑、蓬萊路

用車轉變:
改動前:
793:15
795X:8
797:8
合計:31

改動後:
795X:9
796C:8
793:10
797P:4
797:2
合計:27+6

以上

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 合理

查看全部評分

樓主| 10598C 發表於 2022-5-27 09:29 | 顯示全部樓層
新增維持駛經觀塘偉業街、795P 全日以及新 796C 繞經九龍灣方案
收到版友關心觀塘偉業街流水路段,以及未來 795P 全日後路向,建議新增方案如下

1. 建議中 793 將軍澳工業村 - 蘇屋 路線,介乎觀塘繞道至宏照道之間改經偉業街及常怡道
進一步深入觀塘並恢復 "觀深" 服務,以及方便將軍澳居民前往觀塘偉業街
預計來回方向行車時間增加 5-7 分鐘
九龍城至旺角深水埗段維持建議,途經九龍城天橋

2. 建議中 796C 改經九龍灣商貿區;九龍城段改經九龍城天橋,以為維持 RDP 793 落實後將軍澳全日來往九龍灣服務
西行過觀塘繞道後,經宏照道、啟祥道、天橋、觀塘道、太子道東、太子道西天橋後返回太子道西沿線
當中只停常悅道、臨華街、麗晶花園、采頤花園、喇沙利道、伯爵街等

東行過碧華花園後不停站直達譽港灣、景泰街、坪石邨、臨華街及常怡道
預計車程與原建議相差 0~2 分鐘,惟唐明街站至深水埗段與 296C 進一步重疊,太子道西段亦與 110 小巴進一步重疊

(本來希望透過深水埗快線,即建議中 796C 駛入九龍灣,以換取 793 縮短至大角嘴,但發現會斷蘇屋至旺角流水;
又有考慮 795X 改逆時針循環,並新 796C 將軍澳方向改經旺角,但發現因區內走線調整,會延長亞皆老街往調景嶺車程;
參考現時 Google Map 數據,始創中心前往觀塘繞道,經旺角道比經加士居道快 2 分鐘)

3. 795P 維持途經將軍澳隧道,並根據 RDP 延長至將軍澳工業村
提升為半全日服務(上午西行下午東行),兩繁各增設兩班往及返將軍澳工業村,
並改經彌敦道及荔枝角道前往長沙灣
JX9097 發表於 2022-5-23 19:52 | 顯示全部樓層
屎水想做彌敦道(油麻地)同美孚特快
兩樣改完都唔見咗
 樓主| 10598C 發表於 2022-5-23 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-5-23 19:52
屎水想做彌敦道(油麻地)同美孚特快
兩樣改完都唔見咗

並唔係做唔到班客,只係唔係「特快」噱頭
2076 發表於 2022-5-23 23:44 | 顯示全部樓層

如果重組框架係 797 併入去 793 795X 796C,咁樣重組都算幾合理,但係封左未來全日化 795P 將藍中九龍幹線的可能性,未必係好事,所以個人傾向拎 797 去同 796X 796P 重組。不過呢個就係成個重組方向都唔同的問題,之前都有作過討論。

1) 795X 擺西九龍站,問題係入將軍澳要塞旺角道,呢個位會對油麻地客回程車程有好大影響。改大循環,回程行東九龍走廊走,點都順好多,而且可以慳車,推密班次仲有著數。

2) 796C 同 296C 正面競爭,TD 未必批,同埋呢個 793 走線,理論上唔停得唐明街公園,與 296C 同站出城,要改停將天。太子道東入深水埗,唔建議行晒成條汝州街,黃竹街轉返出長沙灣道會慳到車程。另外就係回程入 donki 對調景嶺來說觀感太差,停將廣播道好過。回程亦都唔建議行荔枝角道,簡簡單單直行長沙灣道好客唔少,無謂為搶 296C 客而玩重疊。如果 795X 行循環走線,796C 往將軍澳方向可以諗行旺角道亞皆老街。

3) 793 既然都康城直出,要停九龍灣,其實全日入埋觀商都好合理,無謂增加改線阻力,亦都可以慳番早繁的 797。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 10598C 發表於 2022-5-24 04:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-5-23 23:44
如果重組框架係 797 併入去 793 795X 796C,咁樣重組都算幾合理,但係封左未來全日化 795P 將藍中九龍幹線 ...

要強調一點,絕對唔覺得 795P 適合行中幹線,中幹線入彌敦道其實完全唔方便,尤其 795P 條走線
793 做全日又唔算完全封殺 795P 未來全日機會,九龍段冇重疊,只係應該唔會用兩條線做環保區出旺角
當初我有考慮過 795P 拉直由油麻地掃旺角深水埗去長沙灣,不過擺埋其他線一齊重組就係另一個講法

我贊成 797 當然有其他重組方法,不過成個框架會唔同

至於 795X 落西九龍站,除左可以霸站位外,亦都比機會深水埗線徹底飛走旺角,做加價特快
做循環觀乎亞皆老街路況,有版友講過會班次不穩
而且如果真係循環,有機會要牽涉深水埗線回程入旺角,
亦令到會有三條線入旺角,但深水埗線冇得快

而 796C 296C 競爭問題,視乎屎水發唔發到窮惡
反正新巴唔係冇車停唐明街(如 796X),我覺得可以趁改線做,而且將天有 795X 做,796C 已經同 296C 冇咁似
不過將軍澳走線點行唔算我企得好硬嘅地方,另一個我覺得可行係調景嶺-尚德-唐德街-至善街咁
Donki 就因為來回程對稱,以及搵部車入唐賢街盡頭霸個位

行荔枝角道除左同 296C 爭客,最主要考慮運輸署批唔批新線行長沙灣道,同埋避免同 793 太近

而 793 入觀塘偉業街,的確可以做流水
但一來 off-peak 使用率低,二來進一步拖慢康城出市區車程,冇得用半直通包裝呢條線
本身呢個 plan 目的就係闖關飛走觀塘偉業街,如果真係唔得,我覺得可以做其他重組方案
2076 發表於 2022-5-24 06:15 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-5-24 04:07
要強調一點,絕對唔覺得 795P 適合行中幹線,中幹線入彌敦道其實完全唔方便,尤其 795P 條走線
793 做全 ...

795P 行中九龍幹線,主要係想一條線做晒佐敦、油麻地、旺角、美孚、長沙灣,甚至可以諗做埋太子同深水埗,多過話想快。不過觀感上跨灣橋、T2、中九龍幹線直飛佐敦道,其實都唔差,我覺得環保會賣帳。同埋 795P 可以一條做晒佐敦以北的時候,797 如果跟 796X / 796P 之類的走線落去尖沙咀,變相康城兩條直出就搞掂晒成個九龍網絡,加埋 793 補返區內流水同中九龍頹位,環保大道 / 工業邨 就唔駛再擺資源落去。

西九龍站本身有 20A 霸左站位,又唔係咁逼切,更何況用尖沙咀版的 797 來霸,其實都十分合理。深水埗線飛走旺角,除了太子站位會差左之外,仲有個問題係未必夠客去做。796C 本身大部分客都係旺角打後上車,296C 亦都唔見得多客用來來往將軍澳同深水埗。或者呢兩區本身來往唔算多,唔做旺角的基本盤可能真係唔太夠。796C 的走線係好似九巴 42,但其實 42 本身都冇乜順利同彩雲客來往深水埗。太子道西入去深水埗又係唔係真係比亞皆老街明顯地快? 事實上假日無論行邊條路都係咁慢,太子道西近花墟都係例塞位,雖然就話亞皆老街西行都唔好得去邊,但專心做深水埗特快又快唔起就有啲難搞,除非 796C 肯來回飛橋唔做太子,795X 行 太子、旺角、油麻地 循環來補位,亞皆老街就只好交比 296C 或者 793 轉乘......

將軍澳走線方面,其實就希望可以擺到站在未來入境處門口,參考返現時灣北入境處個站,非繁係出到客搭車的,未來如果門口有車直去九龍旺區,而車程又合理,相信會係將南的非繁重點客倉。另外,capri 果邊行去鐵係最唔方便,如果有多啲路線選擇,相信都有吸引力。調景嶺 -> capri -> 至善街 -> 將站 -> 尚德 的行法,其實既有尚德客保底,又可以搵下至善街新客,其實幾唔錯,不過調景嶺一定唔會賣帳。將南重組最大問題就係調景嶺點樣處理,佢地唔係直出就好易跌客,尚德又有個問題,就係出市區方向明顯少客搭新巴過入尚德方向,796P、796C,都係入城方向先多尚德客揀,因為尚德總站直出的吸引力實在太大,就算 796C 行尚德直出,都未必吸到晒深水埗客。

796C 又點會同 296C 唔似...... 成個深水埗段係打孖咁行,個人認為因為有 296C 的關係,795X、796C 出市區方向都唔太需要搵尚德客,寧願做好調景嶺同將南好過。793 同 796C 將軍澳幾乎各有各做,長沙灣道 / 青山道 已經夠開,唔太駛特登踢 796C 去做荔枝角道。796C 行返長沙灣道,試下引 98C 的寶林坑口客上將轉轉 694、798 好過,反正 796C 主打深水埗特快。

793 入觀塘偉業街做的流水唔係睇將軍澳果邊,而係睇深水埗、旺角去觀商,呢個本身亦都係現有巴士網絡的真空位,以前我觀商返工,都有時因公事私事要去深水埗黃金,793 做觀商就正正可以做埋呢類需求,亦都唔駛增加重組阻力,反正康城出旺角都冇乜更好選擇,非繁偉業街客最慘又唔係零......
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2022-5-24 09:25 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-5-24 06:15
795P 行中九龍幹線,主要係想一條線做晒佐敦、油麻地、旺角、美孚、長沙灣,甚至可以諗做埋太子同深水埗 ...

其實四順42係有一定人數坐佢出深水埗打後就少,因為太慢

同埋唔知點解296C深水埗客比98C低一截
不過當296C加埋796C嚟睇的話
其實又唔係真係咁少
(單睇296C太窄,因為將軍澳只掂到尚德)
 樓主| 10598C 發表於 2022-5-24 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-5-24 06:15
795P 行中九龍幹線,主要係想一條線做晒佐敦、油麻地、旺角、美孚、長沙灣,甚至可以諗做埋太子同深水埗 ...

緊記一點:屎水唔係曾經財大氣粗嘅公司,而家佢哋係蝕到入肉,唔係話隨便開線都有客嚟坐,冇客嘅就應該真係放棄...

795P 行中幹線麻煩去望下中幹線啲出入口...
西行可以駁到落佐敦道都算好啲(但其實塞完佐敦道出返彌敦道,我嚴重懷疑同行舊路加士居道時間相約);
東行要係麗翔道入,彌敦道入點兜都唔順甚至無可能對稱走線

而深水埗線,觀乎 98C 客量分佈,下繁長期深水埗係可以坐滿,我對於成個深水埗出客返將軍澳唔太擔心
講唔夠客,795X 長沙灣兩繁位+旺角南油麻地,收貴完冇快到按道理仲少客過深水埗,而且旺角同自己線界客
唔識搭車嘅人,始創仲有 793 轉車...

如果你話順利唔多人搭 42 真係搏俾人鬧...
42 係就係唔密但就算 214 開咗深水埗返彩雲依舊 42 最快,而 42 亦都經常頂閘,四順去深水埗基本上係靠佢
尤其近年多咗人去深水埗行街,42 係進一步多咗人搭的,只係過咗美孚後至青衣一段太冗長

而基本上太子道西去深水埗,絕大部分時間就算塞車都會快過行亞皆老街
何況開拓埋將軍澳去九龍塘返學班客,呢個一直係將軍澳山下線嘅盲點
呢一點亦都係同 296C 最大唔同,新 796C 取道太子道西同界限街,當然回程行唔行荔枝角道都唔會係我一個企好硬嘅地方

而點解我會揀新 796C 深水埗特快線改區內走線,係想盡量減低對調景嶺影響,後段加快少少嚟補返
亦都係將彩明街用到盡 - 反正都要入去兜個圈,倒不如索性用佢嚟掉頭,兜將軍澳後上將隧

至於你話試下引坑口寶琳搭新巴將隧轉乘,正正就係考慮到將隧口呢個問題
分別行青山道同荔枝角道可以擴闊返 catchment area,
而我點解會將 793 亞皆老街飛橋,亦都係追返將隧至旺角車程,吸引班人繼續用將隧口,你見沿線大部分原 796C 服務嘅地方,重組後都有兩部車選擇返將隧口

如果 793 踢落偉業街(我之前確實有諗過 797 拉去深水埗,市區會有好多流水客),會令到康城出旺區車程太慢,而且將隧至旺角到明顯慢過原 796C

所以最後都係還原基本步,揀一啲最多客嘅地方,都係回歸第一句:屎水已經冇咁多錢燒
放棄觀塘偉業街全日服務,做返應做既野

當然,屎水有咁多錢燒嘅話
797 拉去旺角深水埗,或者紅土尖東
795P 全日行曬彌敦道、長沙灣道

絕對無問題

仲有一個前提,我唔希望嚴重影響原 796C 將隧甚至將軍澳往返九龍城旺角班客
kentbryo 發表於 2022-5-24 10:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-5-24 10:32
緊記一點:屎水唔係曾經財大氣粗嘅公司,而家佢哋係蝕到入肉,唔係話隨便開線都有客嚟坐,冇客嘅就應該真 ...

要吸康城客
首先就係要快過地鐵/唔慢過地鐵好多, 兼一程過出入旺區
如果直出將隧又兜返啲觀塘呢啲塞車熱點, 開線嚟都係冇用
結果都係趕客搭鐵
參考795P而家走線, 做到上述兩個條件"快過地鐵/唔慢過地鐵好多, 兼一程過出入旺區"
客量即刻有保證
就算下繁得一班車, 一定要撞啱時間先搭到, 都有60-80個客, 而且越黎越多人搭
 樓主| 10598C 發表於 2022-5-24 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-5-24 10:40
要吸康城客
首先就係要快過地鐵/唔慢過地鐵好多, 兼一程過出入旺區
如果直出將隧又兜返啲觀塘呢啲塞車熱點 ...

將隧之後仲會唔會塞車,好睇將藍分到幾多車流走
但無論如何,以現時中幹線出口,依然係同一句說話,795P 唔適合改行新路

以獨立路線計,795P 最理想係掃曬長沙灣道同彌敦道