hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23年度北區巴士路線計劃結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23年度北區巴士路線計劃結果

Mercer 發表於 2022-6-10 14:12 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2022-6-10 09:49
聯和墟+皇后山會比現時聯和墟+上水+皇后山轉乘理想?
車程上就肯定係

始終覺得係馬尾下 -> 皇后山 -> 聯和墟 係最有效率, 皇后山出發只係向左走定向右走既問題, 聯和墟仲可以直出, 馬尾下我諗唔會養得起條線.

十四鄉準居民 恭喜晒!
Union 發表於 2022-6-10 14:19 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-6-10 09:49
聯和墟+皇后山會比現時聯和墟+上水+皇后山轉乘理想?
車程上就肯定係

上水人口一定多過皇后山,但上水有火車站,相信好多人都傾向搭火車,因為車程快啲班次又密啲,唔洗好似巴士咁兜聯和墟+祥華,遲啲仲去埋和興先出公路,上公路都用成30分鐘,火車都已經出到紅磡啦

但皇后山遠離火車站,要用15分鐘搭一程車先搭到火車,啲人有得坐巴士直達嘅話都傾向搭巴士,而且皇后山啲車兜聯和墟用嘅時間應該少過上水出車兜聯和墟(應該15-20分鐘可以出到公路),所以皇后山提供嘅客應該唔會比上水少
chamberlain 發表於 2022-6-12 15:58 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2022-6-7 05:05
978A 聯和墟一程優勢仲頂得到
始終鐵駁車冇乜優勢,只要改快 D 就仲有得鍊下 ...

如果唔洗入彩園,入完天平直上公路或者入翠麗再上公路

仲有空間加班同吸客
巴士車程同搭接駁車轉火車會拉近返
仲未計第時開關,上水同粉嶺都未必咁易上到火車
啲客又會流返去巴士
chamberlain 發表於 2022-6-12 16:06 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-6-7 00:19
行得屯赤都無得唔減啦嘛?! 其實E43同A43 價錢上做返分野都有好處,唔係只係吸走A43客,唔駛坐2小時咁耐, ...

其實978A同978P係點玩
佢寫978P聯和墟開出係咪打錯
應該係華明開出唔兜牽晴間同清河邨?
978A加多一班都唔夠啦
chamberlain 發表於 2022-6-12 16:14 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 07:51
九巴根本無心做聯和墟,673原本已經半個鐘一班,仲要改兜埋和興路,咁攪法聯和墟上水班客又會再少啲人搭
...

九巴無心做但又要霸住個地盤
270C,270D,278A,978A
俾城巴既79X,679,979拉入黎做大條線好過
至少唔會開左條線7年都係得一兩班
chamberlain 發表於 2022-6-12 16:25 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-6-9 08:26
點解聯和墟接受到華明圈的277X反而接受唔到兜少少和興路的673,673祥華多客係正常,頭站,但而家跌左幾多 ...

其實接受唔到,只係一開線就已經兜華明圈,慣左
277X早繁唔經華明既特車都幾多捧場客,不過都係一直維持住分拆早繁1個鐘,仲要冇回程
加上本身去觀塘定線夠直接,唔係太塞車既話,一個鐘可以由聯和墟去到觀塘
同搭鐵差唔多
673開線唔經華明由灣仔到聯和墟,唔太塞車的話都要大約一小時,兜埋華明變70分鐘
加上而家東鐵線過海,變相鐵同巴既車程差距進一步擴大
簡單黎講姐係趕客
chamberlain 發表於 2022-6-12 16:32 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-6-9 09:05
根本成個北區都唔中意兜華明圈 , 只係有時候無得揀焗坐咁解
但佢地又成日都唔正視下條線唔兜華明會唔夠客  ...

其實係惡性循環
兜華明搭多10分鐘,所以寧願保鐵
加上九巴忽略翠麗天平聯和墟需求,送晒啲客去火車站
如果定線夠直接,其實係有得做
chamberlain 發表於 2022-6-12 16:41 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-6-9 09:20
得277E叫淨做上水得嚟但班次唔疏

直行百和路係折衷嘅辦法

其實270D有得試下改行大欖
不過可能因為行車里數要加車費,又會有好大阻力
本身為左兜清河要經兩次雞嶺都幾重口味
如果繁時分拆270D唔入清河,
去完天平/兜埋翠麗就去大欖,車程隨時快15-20分鐘,吸引好多
270B清河/太平開出
chamberlain 發表於 2022-6-12 16:50 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 10:22
所以聯和墟線應該同皇后山線合埋一齊做,再加上起緊樓嘅粉嶺北新發展區,咁就算唔兜華明都應該夠客。
到 ...

九巴本身如意算盤應該係將聯和墟個堆早繁線拉入皇后山做大佢
點知皇后山區外線俾晒城巴
九巴唔會讓埋聯和墟俾城巴做
各霸地盤變左九城都做唔起堆繁時線
巴士公司輸,居民都輸
chamberlain 發表於 2022-6-12 17:01 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-6-9 11:24
啲人成日將聯和墟人口無限放大,根本冇人留意到其實聯和墟嘅人口同沙頭角公路(淨係計 679 途徑嘅路段)嘅 ...

根據https://www.bycensus2016.gov.hk/tc/bc-dp.html未計綠悠軒同逸峰,聯和墟人口有21k

計埋兩個私樓,都有27k左右
照計點都多過沙頭角公路
不過就算唔計九巴既阻力,要拉入聯和墟,連埋馬屎埔黎做
都要等到粉嶺繞道搞掂先郁得