hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青RPP總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 葵青RPP總結

Ravenclaw 發表於 2022-6-10 01:54 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-9 07:48
41A北行好難飛大角咀,因為執到客,雖然係耐。

241X長遠應該改為專做青南,旺角出,彌敦道落尖沙咀,再 ...

拿,我就覺得體下241x南行青衣大角咀有幾多客,我又唔覺得241x應該專做青南喎,攞佢黎做全個青衣大角咀旺角特快(如果241x南行旺角有站),41A做佐尖特快,唔洗益油麻地...青南旺角特快?242x既客量話緊比我知,繼續碌42A啦多謝…
teddybus 發表於 2022-6-10 04:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-6-10 00:00
61X 和 75X 又好多紅土客咩?

咪又係靠黃大仙鑽石山執雞

即係你都認紅土客源低
只係眼紅其他區有
所以even冇人吼都要死攬41啦
teddybus 發表於 2022-6-10 04:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-6-10 01:30
線都未開就講到好似一定冇客咁

同埋改線唔駛俾時間儲客既

咁如果到時真冇客你係咪躹躬謝罪先?
692夠改咗10幾年,係冇客就冇客㗎啦!
Oh sorry 又拎咗你唔熟嘅將軍澳嚟講
都唔知係真唔熟定好似人哋有鬧過馬帝咁視而不見
ahken 發表於 2022-6-10 04:23 來自手機 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2022-6-8 08:16
有傳彩明至碩門線要用新車,該坑12.8米巴士夠位入嗎?
總結來講,290/290X方案通過,大贏家其實是調景嶺 ...

主要係調景嶺將南終於有九巴隧道線就真
2076 發表於 2022-6-10 05:59 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-6-10 01:54
拿,我就覺得體下241x南行青衣大角咀有幾多客,我又唔覺得241x應該專做青南喎,攞佢黎做全個青衣大角咀旺 ...

41A 唔駛改,彌敦道站位靚,方便過鐵,有捧場客。
長亨/青南旺角特快,葵芳/青衣轉鐵都唔係吸引過 42A 慢碌,242X 班客又嫌貴嫌疏唔上,所以九巴都冇乜誘因做 242X,密食 42A 當三番好過。
但係長亨/青南點都應該有條線去尖沙咀,宜家呢兩區去尖沙咀實在係十分不便,攞 241X 做全個青衣尖沙咀特快會唔會諗得過? 點都好過同 41A 鬥重疊青北旺角特快掛。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2022-6-10 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-6-10 01:27
係人唔會咁偉大

所以根本就係無理批評

當我哋話取消41之後45加車,係講緊將九龍城所應該分到嘅車加落去。
都唔係第一次講,九龍城要求好簡單,何文田↔長沙灣道有合理班次,而最簡單方法就係掟車落45去做呢段。
而家好似你先係想搶人哋九龍城資源嚟用喎。
xdxd 發表於 2022-6-10 07:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-6-10 01:11
荔景山比我做就拉30去西九龍中心,45+46全部cut青光,0補償,何文田山叫老城加雙向分段去深水埗吧,不過一 ...

城巴肯咁做嘅唔使嘈咁耐啦🙈
佢唔肯嘛
xdxd 發表於 2022-6-10 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-6-10 01:30
線都未開就講到好似一定冇客咁

同埋改線唔駛俾時間儲客既

咁事實上的確係冇前景。
條線除咗滿足你直出旺角、同埋繁時去大角咀之外有咩用?
何文田、土瓜灣根本冇入青衣嘅需求,有鐵之後更加唔會考慮
kingprowm 發表於 2022-6-10 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-9 22:35
我相信今次41改快只係第一步,如果九巴不是決心要41改快,不會年年上RIP.
其實年初我已經聽到TD講明今年就 ...

我有時覺得好奇怪就係旺角站和快富街搭 44 好慢好慢,但都有好多人肯等,唔知原因係貪平定因為 41A  班次疏成日冇位坐,44 行汝洲街實在太慢,我如果知道時間上一定 MISS 41A 我會寧願搭 41,行長沙灣道比較快

所以我會覺得九巴咁做係想旺角排 44 班人 UPGRADE 上 241X
kingprowm 發表於 2022-6-10 08:27 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-6-10 04:05
咁如果到時真冇客你係咪躹躬謝罪先?
692夠改咗10幾年,係冇客就冇客㗎啦!
Oh sorry 又拎咗你唔熟嘅將軍 ...

西貢就去得多,將軍澳除了拜山上落調景嶺就冇乜幾可去,唔熟有乜出奇