hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青RPP總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 葵青RPP總結

樂仔〞 發表於 2022-6-10 09:40 | 顯示全部樓層

其實明明 41 係青衣南路線 , 點解會人當咗佢係青衣北線咁睇嘅
唔通 43B 243M 都係青衣北路線 ?
樂仔〞 發表於 2022-6-10 09:42 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-9 22:35
我相信今次41改快只係第一步,如果九巴不是決心要41改快,不會年年上RIP.
其實年初我已經聽到TD講明今年就 ...

我反而比較擔心 41 改路後 44 唔加班會唔會反倒走長深荔嘅客
始終 44 無咗 41A 客已經做多唔少客 , 而家連 41 做個小輔助都無埋
就算旺角客跌哂比 241X 都好 , 相信都唔夠長深荔多
andy92 發表於 2022-6-10 09:53 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-6-10 05:59
41A 唔駛改,彌敦道站位靚,方便過鐵,有捧場客。
長亨/青南旺角特快,葵芳/青衣轉鐵都唔係吸引過 42A 慢 ...

如果有 Quota
下繁 43C 變哂做 242X
谷密班次 Upgrade 班客好過

btw 241X 全日變相食埋半條 18
$2 客一定吸哂
18 遲早開 60 甚至斬埋

teddybus 發表於 2022-6-10 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-6-10 08:27
西貢就去得多,將軍澳除了拜山上落調景嶺就冇乜幾可去,唔熟有乜出奇

唔熟冇問題,至緊要到時241X真係小雞三四隻的話你肯躹躬認錯就得嘞
kei_hk 發表於 2022-6-10 11:23 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-6-10 08:06
我有時覺得好奇怪就係旺角站和快富街搭 44 好慢好慢,但都有好多人肯等,唔知原因係貪平定因為 41A  班次 ...

純粹以現時的44 及41A比較﹐以這個長安最大的客倉來講﹐2條線來回旺角所需的時間﹐沒有明顯的分別的。

個人真實實例﹐我坐41A由長安出發﹐同44一齊開車﹐去到太子時又齊齊相遇。

在車費選擇下﹐無誘因改投41A去太子旺角。

返青衣方向﹐首先就係無相同站位的。
其次﹐你都唔好預41A有位坐。
就算時間係41A快﹐但係要企到入青衣﹐倒不如坐44﹐又平又有位坐。
**實情﹐以長安這個最大客倉來講﹐我都唔覺得41A車程時間有優勢。

建議的41改路﹐同44重疊的車站只有1個﹐車費應該唔同與44睇齊﹐班次又疏。
幾個因素下﹐搶44的客能力好有限﹐影響甚少。

就算九巴肯將41的收費與44睇齊﹐基於41的班次疏及44仲要照顧美孚<>旺角的一大堆乘客需求﹐44想減班都唔係一件易事。
點加41的班次﹐單是旺角的客﹐都唔能夠支持到的。

如果﹐41這個改動係西鐵通紅磡前的年代實施﹐就不用去到今天等死的情況。

kingprowm 發表於 2022-6-10 11:25 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-6-10 10:54
唔熟冇問題,至緊要到時241X真係小雞三四隻的話你肯躹躬認錯就得嘞

咁如果 241X 做得起係咪你躹躬認錯先

以前 948 個個都話非繁會運凳,現在做到乜野成績大家都睇到,簡直一把二把打臉這些盲反的人,條線一日未開都唔好咁快下結論
 樓主| FBI2 發表於 2022-6-10 11:28 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-6-10 09:53
如果有 Quota

我感覺241X遲早加經深旺道食18,反正都係早2個出口落高速。
kingprowm 發表於 2022-6-10 11:41 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-6-10 11:23
純粹以現時的44 及41A比較﹐以這個長安最大的客倉來講﹐2條線來回旺角所需的時間﹐沒有明顯的分別的。

個 ...

長安去旺角,基本上都係 41 41A 44 邊架有車先就上邊架

旺角返青衣,首選 41A,次選 41,如果咁黑仔 41 41A 都走車先焗搭 44

將來 241X 開辦後,必然成為旺角返長安首選,又有位坐又快
kingprowm 發表於 2022-6-10 11:55 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-10 11:28
我感覺241X遲早加經深旺道食18,反正都係早2個出口落高速。

都有諗過,九碼方向跟 41A 東京街落橋,右轉深旺道繼續行程

而青衣方向經東京街西上公路,就食到 18,反正深旺道又唔會好塞車
xdxd 發表於 2022-6-10 12:07 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-6-10 09:53
如果有 Quota

食18嘅話入唔入大角嘴內街又有得嘈
大角咀↔何文田真係比18吊緊命,有少少客出到,241X走入去又多個位塞車;
但唔入嘅話成條線同鐵半並行,又做唔到大帝最鐘意嘅直出直入,
南昌↔旺角/何文田都唔夠701/鐵鬥。

紅磡人。