hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 擴闊獅隧 預計2030年完成
開啟左側

擴闊獅隧 預計2030年完成

Citcalag 發表於 2022-7-9 12:34 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-7-9 08:56
荃灣西唔係新界單車徑嘅屯荃段之中提早落成嘅部分?

係,但我唔認為未來五年甚至十年內屯荃段會落成到
Ohm 發表於 2022-7-9 13:02 | 顯示全部樓層
睇埋琴日公布嘅新立法建議,恐怕將來都唔知仲得返幾多休閒單車客
jpoon 發表於 2022-7-11 05:03 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-7-1 20:24
好多現實例子擺在眼前,例如我上面提到,青荃橋同青衣大橋其實都可以行人,由東涌亦可以行赤鱲角南路去機 ...

北橋加咗升降機塔後其實多咗人行,亦有人跑步嘅
不過龍翔道真係好少見人行啦

反而竹園道上獅子山就見過唔少人行

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-7-11 05:13 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-7-5 05:23
最壞情況咪係天氣惡劣囉,試問天氣惡劣,下面點行到船呢?

揸架車去事發地點附近,再跨欄都仲可行丫。

天氣惡劣時,條橋都封咗啦,仲會有邊個踩單車上去呀?
仲有就係邊個會貪得意響天氣惡劣時踩單車上橋?你呀?某人唔要命好啦,唔好搞到啲人為咗救佢而無命
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-7-11 05:23 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-8 07:55
前面都講咗,九龍果邊可以經獅子山公園、竹園道、聯合道公園、樂富遊樂場做集散。長遠可以再經埋摩士公園 ...

荃西係直接連接荃灣公園,獅隧九龍果邊點樣連接聯合道公園、樂富遊樂場呀?龍翔道、竹園道有單車徑咩?龍翔道條行人路好窄下喎,竹園道橫跨龍翔道條橋有無位畀你做單車徑?定係你諗住踩馬路就當有路?(我已經唔講獅子山公園落竹園道果條獅子山道又斜又急彎,同埋獅隧出口係比獅子山公園低好多)
jpoon 發表於 2022-7-11 05:25 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-8 19:14
早前提過可以將毗鄰獅子山隧道九龍出口嘅棒球場、
射箭場、獅子山公園部分,
又或者較近地鐵站嘅馬仔坑遊 ...

你有冇上過獅子山公園咖?你試下由竹園道踩上去畀我睇下先啦
條路咁斜,係咪真係可行先?
巴士的膠 發表於 2022-7-11 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-7-11 05:23
荃西係直接連接荃灣公園,獅隧九龍果邊點樣連接聯合道公園、樂富遊樂場呀?龍翔道、竹園道有單車徑咩?龍 ...

講緊獅隧轉做單車徑都一定係類似沙田-大埔等跨區路段嘅模式,簡單嚟講係逢山開路,遇水搭橋果種。我會預佢由出隧道開始就要落條新隧道下穿窩打老道同獅隧往龍翔道支路,之後喺獅子山道屈少少入去下穿竹園道再上橋橫過龍翔道,之後經返現有隧道過聯合道即可。
s3n370 發表於 2022-7-11 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-10 21:13
天氣惡劣時,條橋都封咗啦,仲會有邊個踩單車上去呀?
仲有就係邊個會貪得意響天氣惡劣時踩單車上橋?你呀 ...

可能你無追post啦。
我早前已經提佐跨灣連接路,係香港首條用橋隧模式管理嘅行人路單車徑,响天氣惡劣時會封橋。

咁亦有可能係,D人响天氣唔太差未有交通管制時上佐橋,
天氣突變走唔切返落去,咁係咪唔幫先?

我呢句只係反駁樓上用船救呢個可行性啫,咪拎黎無限上綱啦。
s3n370 發表於 2022-7-11 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-10 21:25
你有冇上過獅子山公園咖?你試下由竹園道踩上去畀我睇下先啦
條路咁斜,係咪真係可行先?
...

一路係講呢個位係過獅隧後嘅集散點。

九龍過黎嘅,市區本身都無單車徑。
有本事响市區踩嘅,踩埋上去應該難唔到佢哋。
一般能力無咁強嘅,都係用自己方法上到去,先至租單車架啦。

況且,就算真係响馬仔坑整單車公園,都要另起條單車徑駁過獅隧備用管道架啦。如果你假定新單車徑係跟現有道路咁行,
咁屯門至荃灣單車徑,過佐深井都會出事架啦。
而家由屯門出到掃管笏嘅單車徑,係咪死跟青山公路走線先?

jpoon 發表於 2022-7-12 00:51 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-7-11 17:27
可能你無追post啦。
我早前已經提佐跨灣連接路,係香港首條用橋隧模式管理嘅行人路單車徑,响天氣惡劣時 ...

原來天氣會突然變得惡劣嘅,受教了