hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 擴闊獅隧 預計2030年完成
開啟左側

擴闊獅隧 預計2030年完成

dcyw 發表於 2022-7-5 09:46 | 顯示全部樓層

一篇剛過去星期日刊於明報,有關獅子山隧道擴建後舊管道的文章:https://news.mingpao.com/pns/%e5 ... 00005/1656785775672
noname617 發表於 2022-7-5 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-5 01:55
大家咁怕行人單車隧道會出事,又或成本貴。

快將落成嘅將軍澳跨灣連接路附設嘅行人路同單車徑,聽聞就係用 ...

其實你知唔知道跨灣大橋係起時已預留!但係橋面空氣點都好過獅隧個通風系統瓜!

仲有你硬要條預留隧道改做人單車行,咁你點係隨時突然之間重大意外,你點係清人的時候同時做埋行車隧道先,管理公司又要預先搵車慢駛驅趕市民同單車使用者即刻上車,車佢去九龍或新界,送走佢,改為行車隧道,幾多功序,唔係㩒掣就可以送走曬喎!跟住係td的特別交通訊息到落通知叫黎緊使用的行人同單車勿去使用!
s3n370 發表於 2022-7-5 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-7-5 02:28
其實你知唔知道跨灣大橋係起時已預留!但係橋面空氣點都好過獅隧個通風系統瓜!

仲有你硬要條預留隧道改 ...

無預留又如何?
無預留就唔可以更改用途,甚至改建?
剩係現有獅隧北行管道,都會爆大到擺到三線啦。

而以上討論只涉及假定獅隧備用管道,
全面改為行人及單車徑嘅情況。

而你假設佐條管道,無需要時俾行人單車用,
有需要時即時趕走哂D行人單車,
開番俾車行,呢個只係你嘅想法。

同埋絕對係無野搵野黎講。
你諗下全港咁多部分時間行人專用區,
會唔會突然要D人賞花杏仁露,俾車輛正常行駛?
頂多咪俾消防救援車輛入去?

實際上若果條路係隨時預俾車行,就完全唔會俾行人用。
就算真係兩用,都係用部分時間行人專用區,
或者街跑比賽嘅封路模式去做。
noname617 發表於 2022-7-5 19:44 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-7-5 17:21
無預留又如何?
無預留就唔可以更改用途,甚至改建?
剩係現有獅隧北行管道,都會爆大到擺到三線啦。

用行人專用區你比喻真係天荒夜談!果d行人專用區係主要道路幹線命脈?
實際上若果條路係隨時預俾車行,就完全唔會俾行人用。

但呢架領埋d海外例子黎講,海外道路有沒好似香港的1號幹線咁繁忙先!

就算真係兩用,都係用部分時間行人專用區,
部分時間包唔包突發性先,獅隧發生嚴重意外,要啟用備用隧道作交通疏導

或者街跑比賽嘅封路模式去做。

街跑賽事果類基本一年前已經聯同運輸署,路政署,警方交通部傾點封路,邊日封好,同其他部門溝通有沒嘢係果日做,例如封路刨鋪,封路做水管保養更換!

仲有備用隧道一詞係應該解成後備使用隧道,定義應該係隨時會安排作臨時行車!n年前獅隧公共設施管道修理出意外已經試過一次預演,如果新隧道起好,舊隧道擴闊做3線雙程行車!如果兩條有1條出事!備用管道就發揮效用啦!等同青馬大橋點解又唔叫平時兩條緊急行車道路(下層)改做單車及行人使用啊!我要過海去離島單車遊啊

s3n370 發表於 2022-7-5 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-7-5 11:44
用行人專用區你比喻真係天荒夜談!果d行人專用區係主要道路幹線命脈?
實際上若果條路係隨時預 ...

我再重申一次,
//實際上若果條路係隨時預俾車行,就完全唔會俾行人用。//
唔該唔好搵D我無講過嘅野做稻草人。

叉開少少話題,全球各地主要城市,
每方向三、四、五去到十幾條線嘅主要幹線,
繁時無事無幹都可以塞到拉手掣。
獅隧塞死,除非已經响快速公路,否則仲可以靠條鐵。
外地就...大多數情況都未必有鐵。
係會有無數小路,但一樣慢溜,都係硬住頭皮照上公路穩陣D。

回正題,街跑封路封大半日、行人專區封週末、
甚至大型工程封路以年計,唔通唔駛做你粗體字嘅功夫咩。
其實做嘅功夫大同小異,分別只係封幾耐咋。
就算渣馬封佐多條主要幹線,下面塞死都係繼續塞。

再回最正題嘅隧道。我諗唔識隧道運作,
都知隧道公司有買退役巴士做訓練用途。
而退役巴士旁邊,又必然有拖車,
務求响隧道管理公司能力範圍內,第一時間將肇事車輛移離現場。

當其中一條管道,舉個例出九龍管道塞死,
有後備管道可以隨時用,聽落係好似好正。

實際上呢?
正常要先截一截新界方向車輛,指揮去行備用管道,
待新北行管道嘅車清哂,再截九龍方向車輛,
指揮去新北行管道。我當D三角朱古力路牌一撳即轉,唔駛檢查啦。
咁搞法,輕微意外直接清場隨時仲快趣。
仲有,塞死嘅車好有誘因入後波,改行另一管道,
呢個肯定係一大陷阱。

到嚴重意外,要搵消防幫手啦喎...
如果由得出九龍嘅車塞到落馬洲,
因為D車塞住佐出唔到九龍,消防响九龍呢邊派車,
因為無哂車出九龍,就可以好順利逆線入肇事管道救援。
到送傷者去醫院都會順佐,因為D車塞到落馬洲出唔到黎嘛。

但如果開備用管道俾D車行啦喎...
最大訴求係返工嘅人咪happy囉,
可憐嘅傷者就捱多唔知幾耐咁啫。

noname617 發表於 2022-7-5 21:39 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-5 21:10
我再重申一次,
唔該唔好搵D我無講過嘅野做稻草 ...

我再重申一次,
唔該唔好搵D我無講過嘅野做稻草人。
吓第1頁開始睇番你D回覆都講行人單車入去都好喎

叉開少少話題,全球各地主要城市,
每方向三、四、五去到十幾條線嘅主要幹線,
繁時無事無幹都可以塞到拉手掣。
獅隧塞死,除非已經响快速公路,否則仲可以靠條鐵。

唔好意思你個人取向搭唔搭鐵我唔係幾想知,但唔係個個喜歡由頭企到尾!

外地就...大多數情況都未必有鐵。
係會有無數小路,但一樣慢溜,都係硬住頭皮照上公路穩陣D。

回正題,街跑封路封大半日、行人專區封週末、
甚至大型工程封路以年計,唔通唔駛做你粗體字嘅功夫咩。
其實做嘅功夫大同小異,分別只係封幾耐咋。
就算渣馬封佐多條主要幹線,下面塞死都係繼續塞。

咁我想問你講假設用行人專用區方式處理!咁出現突發性要行車又點處理,疏散單車行人呢?

再回最正題嘅隧道。我諗唔識隧道運作,
都知隧道公司有買退役巴士做訓練用途。
而退役巴士旁邊,又必然有拖車,
務求响隧道管理公司能力範圍內,第一時間將肇事車輛移離現場。

我可能見識少啦!你可能見過隧道公司係有拖專利巴士離開管道啦!但我就見過係等到專利巴士公司的拖車黎到先可以拖走居多。隧道公司有買退役巴士做訓練用途,我唔知係咪眼殘啦!我見到有呢類巴士擺出黎好似得大欖果間有,不過頭先GOOGLE下,青馬,東隧有做呢樣嘢!

當其中一條管道,舉個例出九龍管道塞死,
有後備管道可以隨時用,聽落係好似好正。

實際上呢?
正常要先截一截新界方向車輛,指揮去行備用管道,
待新北行管道嘅車清哂,再截九龍方向車輛,
指揮去新北行管道。我當D三角朱古力路牌一撳即轉,唔駛檢查啦。
咁搞法,輕微意外直接清場隨時仲快趣。

九龍管道塞死得,點會輕微意外啊

仲有,塞死嘅車好有誘因入後波,改行另一管道,
突然入後波,正常應該要有隧道公司職員管制先可以係隧道後波倒返出去囉!

呢個肯定係一大陷阱。

陷唔陷阱,每個人睇法唔同

到嚴重意外,要搵消防幫手啦喎...
如果由得出九龍嘅車塞到落馬洲,
因為D車塞住佐出唔到九龍,消防响九龍呢邊派車,
因為無哂車出九龍,就可以好順利逆線入肇事管道救援。
到送傷者去醫院都會順佐,因為D車塞到落馬洲出唔到黎嘛。

消防點調派非屬區車,我就唔清楚啦!因為本身唔熟,費事又話9嗡啦!我估叫得隔離區的多數係意外到真係入唔到去,但都要人地區無電台ORDER得閒先抽到身幫手啦!

但如果開備用管道俾D車行啦喎...
最大訴求係返工嘅人咪happy囉,
可憐嘅傷者就捱多唔知幾耐咁啫。

呢樣到時一鎚定音先知
s3n370 發表於 2022-7-6 05:09 來自手機 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2022-7-5 13:39
我再重申一次,
唔該唔好搵D我無講過嘅野做稻草 ...

講佐咁耐,似乎你嘅理解能力極需改善。
簡答如下:

- 我只係話俾行人單車都係唔錯嘅主意。但從來無話過要响必要時開番俾車輛正常通過。
呢個條件係你自己強加落去嘅,我一路反對嘅都係呢點。麻煩再三睇清楚我講過D乜。

- 講緊香港就算主要幹線塞死,都仲有鐵揀。
外地主幹線癱瘓就未必有alternative。
講緊緊急關頭仲偏好大過天,祝你好運

- 正常遇著緊急車輛都會自己識讓路,乜有例外嘅情況?

- 原文講緊隧道會處理佢哋有能力處理嘅肇事車輛 --- 乜只有巴士先至會出事?而巴士又一定係幾間有自家拖車?

巴士的膠 發表於 2022-7-6 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-6 05:09
講佐咁耐,似乎你嘅理解能力極需改善。
簡答如下:

1 小意外唔會有人轉備用管道、大意外到要用備用管道,疏唔疏散行人時間相差無幾。

2 吐公段單車徑緊急車輛點入去,基本上獅隧如果開放都係咁做。

3 假設要加強消防,預留門口去另一管道避火,另一邊管道擴建果陣就可以整埋,相對整項工程,額外開支其實好少。

4 如果開放電動單車行單車徑,爬坡應該去到1:8-1:10都唔會需要大規模推車。
DIH 發表於 2022-7-6 13:04 | 顯示全部樓層

備用隧道可能係用來做實驗基地,放紅van出去架呢~

既然政府想搬設施入岩洞,咁就有一大個山窿可以用,放一堆設施之後都可以留一條緊急車輛通道(正正適用於兩條管塞到消防救護入唔到的情況),留得條路面閒時開放畀人/單車又唔係唔得,不過就要一早決定,以在建新管道時處理埋通風、避難等問題。
s3n370 發表於 2022-7-6 18:57 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-7-6 02:58
1 小意外唔會有人轉備用管道、大意外到要用備用管道,疏唔疏散行人時間相差無幾。

2 吐公段單車徑緊急車 ...

大致認同。

而用備用管道嘅問題,除非係去到早幾年獅隧地下水管維修時著火,
擺到明唔可能日內重開呢種程度,
否則幾大單意外,都未必會諗開備用管道。
剩係要改行備用管道,唔係剩係撳個掣就個個識行,
起碼要人擺陣同指揮交通。
當刻留番多D人手協助消防唔好?

隔火問題其實#58己提佐,根本無需鑿過隔離管道,
只需要响管道中間起隔火牆,一邊俾單車行人,
另一邊做逃生通道就可以。