hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴慶回歸加碼優惠
開啟左側

九巴慶回歸加碼優惠

edhong 發表於 2022-6-14 12:44 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2022-6-14 12:35
佢哋入到罪係因為假扮長者用長者八達通嚟呃錢(即係佢哋唔係合資格人士),所以詐騙罪。

但今次係乘客用 ...

就咁嘅,呢家啲A車班次仍然慘不忍睹,我就建議你去機場任上一架去到轉車站再去對面任上一架返機場會比較實際囉。
簽名被屏蔽
Kirino 發表於 2022-6-14 12:46 | 顯示全部樓層
R8,S1龍運班次係咪都係免費?
不是Dennis,甚麼也好
jackylauman 發表於 2022-6-14 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層
包埋龍運真係抵
joelty 發表於 2022-6-14 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2022-6-14 11:35
條款講明唔得.
何況舊買三送一第四張無可能七月到尾已經到期.

或者買張新卡,
在七月三十一日生效膘
dominic023 發表於 2022-6-14 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴月票可以包埋坐龍運係幾好嘅,唔知月票會唔會分返啲收入俾龍運? 如果條數收入去晒九巴,龍運就成功爭取加價😂!
kei_hk 發表於 2022-6-14 13:23 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-14 12:03
4張月票:$780*4 = $3120
減:交津回贈(以一個月買兩張計算):$906
減:Citibank 85折優惠:$468

有樣野唔明﹐九巴份犒這樣寫:
政府公共交通費用補貼計劃(「交津」)已於五月一日起,調低領取門檻至二百元,若按購買四張九巴月票,計及七百八十元八達通回贈及政府交津,每張月票平均只需三百九十二元,相等於以低至近五折優惠價,享受九巴月票帶來的靈活乘車體驗。

佢個平均$392係點計出來?

我淨係計到平均$358

lsc04d11 發表於 2022-6-14 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-6-14 12:20
坐開P960果班隨時已經識呢招唔好同月買2次月票

問題係P960啲班次  
疫情後就更加唔好講.....

A車 E車個網大好多....
JX9097 發表於 2022-6-14 13:27 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-14 12:42
喺道理上佢無錯,但實際上司機可以唔開門畀佢上車,因為佢落車嗰一刻可以視為「已完成車程」。
...

咁若果落咗車,再截過佢上車
理論上又吹佢唔漲嘅
andy92 發表於 2022-6-14 13:34 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-6-14 13:23

最簡單計法
每月 $780 - 交津 $193 = $587
($587 x 4 個月 - $780 第4個月回贈) / 4 個月 = $392/月

btw 用 ICBC 九巴信用卡最平做到 $202.5/月

peterkwan 發表於 2022-6-14 13:36 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-6-14 13:23

佢用每月買個數計.
每月買的話, 每月個交津係 $193.33.
即係: $(780 x 4 - 193.33 x 4 - 780)/4 = $391.67.