hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

rickywk 發表於 2022-6-19 12:48 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-18 22:48
我諗衰極,每個鐘點都加到十班八班掛...

題外話,之前唔記得係人大定政協走去獻身,

就算三個機場同歸廣州/珠海管都無用,地理位置問題大家互相頂死,除非澳門機場唔玩咁3rd RWY都仲有機會加多d slot,否則一個鐘加到10班我已經覺得好盡

qunow 發表於 2022-6-19 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 22:48
我諗衰極,每個鐘點都加到十班八班掛...

題外話,之前唔記得係人大定政協走去獻身,

而家唔係已經以疫情為名喺機場分咗個區俾中國用?
qunow 發表於 2022-6-19 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 23:12
我原文係同研究隻新嘅翼去比較。

有史以來D用唔同機身同機翼嘅配搭,

你講咁易就唔駛取消787-3啦
技術上冇問題,但你有新一對翼即係成個空氣力學都唔同咗,成架機要重新搞過認證。設計同認證飛機嘅成本都越嚟越高,你估而家賣一百幾十架飛機就回到本?
qunow 發表於 2022-6-19 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-6-19 12:48
就算三個機場同歸廣州/珠海管都無用,地理位置問題大家互相頂死,除非澳門機場唔玩咁3rd RWY都仲有機會加 ...

正常嚟講三個大機場喺附近唔係真係咁大問題,JFK EWR LGA加埋點都近過你,但講緊中國空域全部都係解放軍控制,解放軍鐘意先放啲空域俾民航,所以先冇位俾客機升降
rickywk 發表於 2022-6-19 16:46 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-6-19 15:34
正常嚟講三個大機場喺附近唔係真係咁大問題,JFK EWR LGA加埋點都近過你,但講緊中國空域全部都係解放軍 ...

主要係大帽山同青山操炮區限制咗RWY 25降落同go around路徑,其實07落都會比大嶼山影響。
仲有個問題係深圳用米,香港用呎,令到兩地間一定要用指定entry point去交換

相反美國紐約係平原同埋無制式要互換問題

s3n370 發表於 2022-6-19 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-19 02:11
正正係要容許較大configuraiton彈性,所以zone 1唔可以太短。只要你study下Airbus Cabin Flex個賣點同埋A3 ...

成篇文章講飛機門位置最fundamental嘅考慮---逃生。
加兩對over wing exits就可以塞多20人。
但over wing exits同door 3太近,移後D可增加逃生效率。

而321LR好大機會用長途線,載唔足240人,
航空公司可以將D門改裝door plug去增加客艙可用空間。

你自己舉嘅door 2後面擺多排J椅,
更加見到航空公司根本唔care、唔理所謂嘅Section 1長度。
有航空公司打算將第一排J位當J+咁賣,
咁樣door 2後面加位反而唔係壞處。

所以你嘅理論根本係穿鑿附會、子虛烏有。
koneotis 發表於 2022-6-19 18:44 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-19 18:33
成篇文章講飛機門位置最fundamental嘅考慮---逃生。
加兩對over wing exits就可以塞多20人。
但over wing ...

你都係唔明,A321 ACF個目的正正就係想唔影響逃生下做到:
1. 塞多d人
2. 符合一般航空公司premium cabin比較少人,後面Economy class比較多人

望下787-8,相近載客量嘅767只有前後兩個exit + overhead exit,一比較下787-8個door 2不但浪費空間,而且完全唔符合一般航空公司configure邏輯。我個論點只係想證明787-8個door 2唔符合一般航空公司需要,無話過exit door設計係primarily for航空公司configuration,請你唔好偷換概念。

加上你問下做機場嘅人,就知道登機橋好難就到787-8,L1太近AOA sensor,L2又好近引擎,大部分情況下其實登機橋都只會接door 2,根本唔需要整2道門

s3n370 發表於 2022-6-19 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-6-19 07:20
你講咁易就唔駛取消787-3啦
技術上冇問題,但你有新一對翼即係成個空氣力學都唔同咗,成架機要重新搞過認 ...

787-8同-9/-10嘅翼外型係完全一樣,
只係-9/-10入面嘅結構增強佐。

我建議嘅787-9/-10配-8對翼,用另一個方式去講,
只係將787-8加fuselage plug,加長到-9/-10咁,
但唔相應加強對翼嘅結構去載少D油飛短途。

飛機製造商咁耐都做過唔少,基本到唔基本。
更何況-9/-10空氣力學,同兩對翼都早已經測試認證?

787-3對翼完全唔同,wing span短得多俾架機泊細泊位,
翼端係加winglet,而唔係-8/-9/-10咁racked wing tip。
測試認證當然花功夫得多。
koneotis 發表於 2022-6-19 18:56 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-19 18:46
787-8同-9/-10嘅翼外型係完全一樣,
只係-9/-10入面嘅結構增強佐。

其實你講咁耐,都係proof唔到個demand存在。787-8單憑小修小改都係無辦法達到767或者NMA個efficiency。連JAL都已經死死氣用standard 787-8飛domestic,呢個改動仲會吸引到咩航空公司?
https://www.airliners.net/forum/ ... 87be6a9fae&start=50
參考下人地討論,787-8 Empty weight per square metre比787-9高唔少,呢個係787-8點改都唔太efficient嘅最直接原因。都係果句,真係改到的話波音就唔需要design NMA。

小修小改技術上可行,亦一定可以減到重量,問題係值唔值得出錢搞,同埋邊個會想買。AA張787-8新單就已經會配-9個機尾,但似乎亦係現時最後一張-8單

s3n370 發表於 2022-6-19 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-6-19 10:44
你都係唔明,A321 ACF個目的正正就係想唔影響逃生下做到:
1. 塞多d人
2. 符合一般航空公司premium cabin ...

問題係你舉嘅事例,同你嘅conclusion爭十萬八千里。
兼且大把反例可以反證。

況且你連最基本嘅資料都搞錯。
787最細嘅787-8,核准載客量高過767最大果架764ER。
即係787比767大成個碼,邊忽相近呢?

而764ER standard config每邊都有4度門。
787擺夠4度門實屬合理。
如果你所謂嘅large section 1真係咁重要,
787大可跟767/321咁整over wing exit,
door 2搵door plug封架。

由777開始,飛機製造商開發新機種,
先搵航空公司諮詢係指定動作,
如果航空公司對真係有呢個需求,
咁點解飛機製造商唔整?