hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機 ...
開啟左側

[彭博] 國泰正研究訂購地區性客機取代舊機

s3n370 發表於 2022-6-20 03:25 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-6-19 08:46
主要係大帽山同青山操炮區限制咗RWY 25降落同go around路徑,其實07落都會比大嶼山影響。
仲有個問題係深 ...

連條唔compatible嘅法例都塞到落黎,夾香港轉大陸制又有乜奇?
雖則統一制式可以消除部分restrictions。
剩係唔駛限定交接位置,理順航路係容易得多。
s3n370 發表於 2022-6-20 03:43 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-19 16:59
正正就係想講就算有人想要787lite / domestic 版,
因為成本問題波音吾會做,因為個cost太大
...

787-8直接拉長到-9/-10嘅長度,但唔換對翼。
係整衍生機型最最最簡單手段,款款機都咁做。飛機製造商亦成日整加減載嘅機種去sell客,
你嘅所謂高成本根本係毫無理據。
Waiyin12 發表於 2022-6-20 06:39 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-18 19:29
要頂773呢個size,都仲可以買二手77W頂,同搵779去攝。

如果買新機頂,好大機會係downgauge。

CX 本身一堆 A333,無諗住用 A330 neo 去取代?
A359 應該會大過 A333,B787 系列應該比較接近(客量、一般航程/運用)

773 反而唔難諗,已經係單層客機入面接近最大嘅載客量,787 就算 -10 都難做到,應該得返 777 系列 / A350 - 1000 (勉強?)
Waiyin12 發表於 2022-6-20 06:42 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2022-6-18 00:52
大機飛短程係亞洲特有怪胎,疫情前都需求有限

需求有限?
HKG - KIX / NRT 等,CX 用 A351 B773 都可以全機爆滿喎

Waiyin12 發表於 2022-6-20 06:44 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-18 00:54
A359 regional我好懷疑吸引力會有幾大,JL本身就喜歡長途機當短途用,SQ就同時有入手787-10,以CX對773嘅 ...

之前有段時間,JAL 用 B763 ER 飛 NRT - YVR
但同時用 B772 ER 飛 HND - TSA, HND - HKG 等

ANA 其實都係,疫情前 NH 859/860 通常係 B77W / B789
koneotis 發表於 2022-6-20 18:35 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-6-20 06:44
之前有段時間,JAL 用 B763 ER 飛 NRT - YVR
但同時用 B772 ER 飛 HND - TSA, HND - HKG 等

而家都係啦,ANA有堆772ER買返來就係domestic version,而家JAL最新4架787-8都係配domestic cabin,所以呢兩間坦白講不能作準
koneotis 發表於 2022-6-20 18:44 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-20 03:08
航空公司剩係睇Section 1夠唔夠大之麻,
將Door 2無限拉後咪得囉。

https://airinsight.com/boeing-co ... -become-moneymaker/

787 accounting break-even point係~1400-1500架,而家仲差300架先到,仲未計2020-2022年787因爲quality issue被FAA要求停止delivery。如果將所有loss計埋,似乎就唔係你所講幾百架啦。
波音要改都會優先改787-10HGW啦,已經有幾間航空公司出聲話要,論次序一定係先搞完787-10 HGW再到787-9 HGW,有排都未到787-8

koneotis 發表於 2022-6-20 18:50 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-6-20 06:42
需求有限?
HKG - KIX / NRT 等,CX 用 A351 B773 都可以全機爆滿喎

773呢個size而家真係得CX想要。未來連JAL domestic都由773 downsize做359時,CX將來如果要堅持regional configuration就只能downsize。加上香港長遠demand係移民潮下一定會跌,新香港人又唔係喜歡去日本下,我好懷疑CX以後仲有無需要呢個size
s3n370 發表於 2022-6-20 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-20 10:44
https://airinsight.com/boeing-co ... -become-moneymaker/

787 accounting break-even point係~1400-15 ...

幾百架又好,千五架都好(註1),都不改“修改係微少,唔駛好多架翻到本”呢個論據。

而你都識得話既然飛機製造商會因應航空公司嘅要求,整787-9/-10HGW。
而我一路都只係話航空公司可以叫飛機製造商整lite version(註2),點解咁就反而唔得呢?
你都好雙重標準啫。

我仲要一路講787-9/-10嘅配-8對翼嘅lite喎。
關-8乜事呢?

P.S.:

註1. 現實D,廣體客機要賣過千架,一般都二三十年甚至經歷兩三代。B787賣機嘅速度係異稟。
以下隨手舉嘅例子,回本都係百計,唔會上到千。

Airbus話A350早响2019回本,到今日只係付運佐唔夠500架。
https://www.airbus.com/en/newsroom/press-releases/2020-02-airbus-reports-full-year-fy-2019-results-delivers-on-guidance
//The breakeven target for the A350 was achieved in 2019. Given overall customer demand for widebody aircraft, Airbus expects A330 deliveries of approximately 40 aircraft per year beginning in 2020 and the A350 to stay between a monthly rate of 9 and 10 aircraft.//

呢度話A380原先計劃賣270架,2006估算要賣420架先回本
https://www.forbes.com/2006/10/19/airbus-a380-boeing-markets-equity-cx_po_1019markets12.html?sh=169398a82e81

//EADS, the tardy planemaker’s parent company, said at an investors’ forum that in order for the A380 program to break even, it had to sell 420 of the aircraft, as opposed to the 270 originally planed. So far, the Franco-German company has received 159 orders for the double-decker planes from 16 customers.//

就算較早期嘅三星機,都係聲稱賣500架就回本。

787話要千五架,同以上機型相去甚遠。
似乎好多數都打埋落去。

另一角度睇,真係要千五架先回本,
應該更aggressive搶單先啱數

整HGW同lite version要做嘅設計工序完全一樣。
波音自己已經有對輕嘅翼响度,需要嘅成本更低。

(註2)其實飛機製造商一路生產,
會一路按住測試同實際營運去增強架機嘅performance,
包括減省不必要嘅構件。
koneotis 發表於 2022-6-21 00:03 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-6-20 23:58
幾百架又好,千五架都好(註1),都不改“修改係微少,唔駛好多架翻到本”呢個論據。

而你都識得話既然 ...

咁咪又回到之前個問題lor,邊間航空公司會願意叫?我一路都係度講航空公司個取態同看法,你就一路係度講技術上可能性,事實就係就算技術上可行,都無航空公司想落單改787-8,寧願prefer全新NMA,原因就係我前面講果d。

你一路舉歷史例子或者技術可行性,都係改變唔到航空公司睇法,以及事實上真係無787-8新單