hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 【新聞轉載】直通車真係冇咗? 廣州東將開行往返西九高鐵 ...
開啟左側

[中國大陸] 【新聞轉載】直通車真係冇咗? 廣州東將開行往返西九高鐵!!!

sq285 發表於 2022-7-12 13:48 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2022-7-12 13:42
如果肇慶東站可替代肇慶(端州)站,按此推論,有廣州南站高鐵就不必另開高鐵去廣州東站。
...

又咁講,廣州同肇慶冇論客量同城市大小已經差幾皮,唔可以直接比較
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
吳宗錡 發表於 2022-7-12 13:49 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-6-20 06:46
香港無動車呢個等級,入得香港西九龍全部G字頭高鐵

香港段係邊個局管嘅?定埋晒咁掠水嘅規定都有
Toz 發表於 2022-7-16 11:52 | 顯示全部樓層
WHYB630 發表於 2022-6-20 09:11
我反而關注行車時間,廣州東來回深圳最快59分鐘,但經塘廈 深圳北落香港反而要用多38分?🤨 是否搵笨? ...

廣州東去深圳59分係不停站直達速度

廣州東一站不停直達香港,肯定唔洗98分鐘
不過唔知需求有幾大O者
停多幾站穩陣D

jpoon 發表於 2022-7-20 03:09 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2022-7-2 17:23
唔係停肇慶站
若要停肇慶站,須經廣佛肇城軌

舊肇慶站係開過直通車,果陣仲有鐵路口岸,然後2017年車站改造時縮咗去佛山,之後取消埋,之後到2019年7月開咗肇港動車組但係以肇慶東站做總站
另外重慶嘅渝港動車組亦係停肇慶東,呢兩班車更加無可能入肇慶站

http://jpoon9394.blogspot.com/
barking 發表於 2022-7-20 19:25 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-20 03:09
舊肇慶站係開過直通車,果陣仲有鐵路口岸,然後2017年車站改造時縮咗去佛山,之後取消埋,之後到2019年7月 ...

咁唔算港肇直通,畢竟必須在肇慶東站轉車。

如果有一班西九-廣州東高鐵延長至舊肇慶站,經廣州站(不停站)、珠江橋、三眼橋渡綫、廣佛肇城軌、肇慶站。
咁就係真港肇啦。

jpoon 發表於 2022-7-20 23:10 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2022-7-20 19:25
咁唔算港肇直通,畢竟必須在肇慶東站轉車。

如果有一班西九-廣州東高鐵延長至舊肇慶站,經廣州站(不停站 ...

去新肇慶站相關路段時速幾多? 廣佛肇設計時速得200咋喎,咁行會慢幾多? (貴廣時速250,將會提速到300)
P.S. 其實肇港仲有幾多人會用? 以前去肇慶都係搭大巴多 (利申: 鄉下響肇慶周邊)
http://jpoon9394.blogspot.com/
Kaix 發表於 2022-7-23 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2022-7-16 11:52
廣州東去深圳59分係不停站直達速度

廣州東一站不停直達香港,肯定唔洗98分鐘

以前直通車都係以廣州客為主,點會唔夠客
barking 發表於 2022-7-23 22:07 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-20 23:10
去新肇慶站相關路段時速幾多? 廣佛肇設計時速得200咋喎,咁行會慢幾多? (貴廣時速250,將會提速到300)
P.S ...

西九至廣州東高鐵,行經廣深綫最高時速也是200,延至廣佛肇城軌無矛盾。
而且沿途大站可上落客,客源一定多過以往的直通車。

jpoon 發表於 2022-7-24 00:59 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2022-7-23 16:58
以前直通車都係以廣州客為主,點會唔夠客

以前廣九直通車係停埋常平?
不過佢一來貴,貴得嚟又同廣深綫時間差唔多,二來唔係密,三來唔夠夜,廣州東開2040,食完飯要趕頭趕命先搭到;返廣州仲衰,以前搭高鐵想買張廣州南嘅飛都好難,就算去到深圳北即場買都未必得,試過中午12點幾去到,話得下午4點幾飛;反而去羅湖行去深圳站,買完飛坐即班都得
以前廣州坐和諧號可以夜晚九點三上車都夠時間去羅湖過關,果陣真係趕唔到,仲可以飛地鐵去皇崗坐跑狗

其實廣州南都有唔少客,咁廣州東咁近天河區呢啲旺區,去市中心又近,照計實有客,只係唔知佢會停幾多站拖慢架車,同埋班次係點,始終廣深港高鐵得一條,個樽頸位響深圳,唔係香港想加密就加

jpoon 發表於 2022-7-24 01:07 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2022-7-23 22:07
西九至廣州東高鐵,行經廣深綫最高時速也是200,延至廣佛肇城軌無矛盾。
而且沿途大站可上落客,客源一定 ...

但廣州去肇慶時間多成倍,係咪咁有成本效益做先?就算果陣高鐵,都係每日兩班去肇慶咋喎
同埋有冇空間畀你攝到車?可能都係每日一兩班,講客多點解唔係深圳始發要香港始發先?深圳始發一樣做到你所講嘅客源

就算去肇慶大巴,印象中疫前都係每日三四班左右