hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區RPP總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 荃灣區RPP總結

User12345678910 發表於 2022-6-20 18:10 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2022-6-20 15:54
係掛。

等睇遲啲由寶琳去紅土,297慢過93K。
等睇遲啲由寶琳去紅土,297慢過93K。
亦 等睇寶林去企廣/Megabox一帶,297慢過111或者797轉798/694
dominic023 發表於 2022-6-20 18:11 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-20 16:53
九巴有咁嘅諗法我明白,
但決定權都係喺凱婷,
唔明白點解凱婷又會畀佢過。

既然66M唔駛拉離荃鐵,不如57M都拉埋入荃鐵俾福來邨站做重組
groom1002 發表於 2022-6-20 18:22 | 顯示全部樓層

正常延長走線,盡量經原有總站服務影響乘客。這情況荃灣客其實可行去永樂樓站搭
s3n370 發表於 2022-6-20 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

kps19862008 發表於 2022-6-20 07:38
佢咁改法不如將條234C縮短留番两去一回來往梨木樹做番學線,其餘班次比234D加班好過

...

搭過幾次234C,去九龍東嘅客唔似介意“兜”上山。
因為條路算暢通,D站唔多巴士用,停站唔算耐。
再加上豐力樓後下一站已經係九龍灣,
之前幾兜都追得番。
kps19862008 發表於 2022-6-20 18:37 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-6-20 17:57
會唔會想做埋深井去石蔭石籬返學或返工班客?

學校就唔同校網,倒番轉又會否要求31A上埋梨木樹甚至石圍角做學生客?至於番工客又有幾多,我諗大連排仲多機會有番工客,但咁多年都冇聽過要求234C停葵涌道方便番工客囉,更何况石蔭石梨下面啲工廠客會有好多?
kps19862008 發表於 2022-6-20 18:48 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-20 18:30
搭過幾次234C,去九龍東嘅客唔似介意“兜”上山。
因為條路算暢通,D站唔多巴士用,停站唔算耐。
再加上 ...

但有234D揀我諗人地都寧願上234D~
況且深井未有234C/D前,係深井嗰班區佬有份向九公度條234C幫九公計一線兩食氹佢開深井東九線個頭炮先~咁而家深井出東九有需求得嚟,234D真係受歡迎好多,既然夠客直出咁做咩唔重組拆開兩條線做,一條兩去一回既番學線夠做。其餘班次加強直出既234D服務咪仲好~至於原來234C梨石落東九班客搭番40P咪得囉~反正條234C改行青公對佢地都冇咗快既功能,同搭40P都分別唔大
s3n370 發表於 2022-6-20 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層

kps19862008 發表於 2022-6-20 10:48
但有234D揀我諗人地都寧願上234D~
況且深井未有234C/D前,係深井嗰班區佬有份向九公度條234C幫九公計一線 ...

乘客嘅選擇先至係皇道。
ricky 發表於 2022-6-20 21:17 | 顯示全部樓層
kps19862008 發表於 2022-6-20 18:37
學校就唔同校網,倒番轉又會否要求31A上埋梨木樹甚至石圍角做學生客?至於番工客又有幾多,我諗大連排仲多 ...

否則諗唔到乜嘢原因加停青山上路
前荃葵青區居民
 樓主| AE367 發表於 2022-6-20 21:22 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-6-20 21:17
否則諗唔到乜嘢原因加停青山上路

想避開葵涌道塞車掛......
1234567 發表於 2022-6-20 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2022-6-20 21:22
想避開葵涌道塞車掛......

葵涌道上繁出九龍會塞咩?似係反方向塞多啲,尤其係光輝圍嗰樽頸位。