hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫 ...
開啟左側

[飛行報告] 【2022-6】排死人之旅 CX254 倫敦-香港 (多圖注意+檢疫過程)

樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-22 17:59 來自手機 | 顯示全部樓層

TE8311_QTR 發表於 2022-6-22 09:36
的確係唔夠檢疫酒店(尤其係放寬非港人入境之後),應該係17號起程返香港?幾班機前後腳到香港唔排得耐就假 ...

CX254 TK70 EK384🙂🙂🙂
3班多人嘅機齊晒
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-24 04:17 來自手機 | 顯示全部樓層
carsonw34 發表於 2022-6-22 01:52
PA係上年年尾先至加welcome home呢句,廣東話嗰句「歡迎嚟到我哋嘅家」先至攞命,尷尬到死 ...

我嗰日係歡迎翻到屋企,又唔算太尷尬嘅,不過當半隻機都國家隊仲咁講就有啲好笑嘅
ccicoltd 發表於 2022-6-24 18:02 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-6-24 04:17
我嗰日係歡迎翻到屋企,又唔算太尷尬嘅,不過當半隻機都國家隊仲咁講就有啲好笑嘅 ...

「一國」政治正確。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Waiyin12 發表於 2022-6-25 01:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-6-22 16:46
冇錯
12點幾有CX252
8點幾有CX256

平心而論,CX 而家真係少咗好多 B77W

不過既然 monopolise 到 LHR - HKG,如果飛夠疫情前一日5班,唔知又夠唔夠客呢
現時大部分日子得 CX 252 一班,英國又係熱門留學國家,當然爆同貴到七彩啦

另外 CX HKG - LHR 好似無 BA sharecode? 明明兩間都係 Oneworld,CX 又有其他航線有 BA sharecode...
Waiyin12 發表於 2022-6-25 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層
TE8311_QTR 發表於 2022-6-22 17:36
的確係唔夠檢疫酒店(尤其係放寬非港人入境之後),應該係17號起程返香港?幾班機前後腳到香港唔排得耐就假 ...

香港入境處數據,特別留意 "內地訪客" 比例

https://www.immd.gov.hk/hkt/message_from_us/stat30.html
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-7-5 21:01 | 顯示全部樓層
5 Jul 2022

Sorry for 推文

後記:

1. 留意LHR check-in張QR code紙,下面話檢疫人士需要download個居安抗疫app,只可以講呢個app係無人download,香港亦一直無人check;反而安心出殯就比較重要

2. Book隔離酒店建議搵間禁煙房,第6日隔離同層嚟咗個煙鏟,通風唔好臭到嘔

3. 同機都唔少人中咗武廢,包括前一排2個同後面72-75嘅小型爆發,不過唔知係因爲我戴N95嘅關係定係因爲我食特別餐而冇同其他人齊齊除口罩,總之到而家都安全
IG: mhlam307_photospam
ccicoltd 發表於 2022-7-6 00:14 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-7-5 21:01
5 Jul 2022

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/stay-home-safe.html

由2021年6月18日開始,新抵港並於指定檢疫酒店進行強制檢疫的人士無需配戴電子手環或安裝「居安抗疫」流動應用程式。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 多謝分享

查看全部評分

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Waiyin12 發表於 2022-7-6 05:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2022-7-5 21:01
5 Jul 2022

Omicron 好似口罩都隔唔到,香港好多人戴 N95 / KF94 都係咁中,話閣下好彩,或者第三針真係有效關係可能仲大

我比較好奇堆偽裝大白,唔知件防護衣有無用呢
如果著晒防護衣都中就真係搞笑XD
cruisesnet 發表於 2022-7-6 10:20 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-7-6 05:58
Omicron 好似口罩都隔唔到,香港好多人戴 N95 / KF94 都係咁中,話閣下好彩,或者第三針真係有效關係可能 ...

點會只係隔唔到Omicron....唔通病毒特別細粒咩?
bombmanhk 發表於 2022-7-8 22:28 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-7-6 05:58
Omicron 好似口罩都隔唔到,香港好多人戴 N95 / KF94 都係咁中,話閣下好彩,或者第三針真係有效關係可能 ...

偽大白中咗都唔出奇
著得PPE 但係又唔係做哂安全措施中都唔奇, 斷估唔係每一次掂電話都消毒掛
我反而好奇偽大白喺英國係唔係都咁著, 如果唔係上機先著咪又係買個安心做裝備L....