hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 66M 延長至如心廣場及站位重組
開啟左側

[路線消息] 九巴 66M 延長至如心廣場及站位重組

ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-23 19:43 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-6-23 17:40
隔離版日嘈夜嘈 252 唔出荃灣嘛
食埋條 234A 砌條掃管芴 - 屯轉 - 青龍頭/深井 - 荃灣 / 西 - 楊屋道 -  ...

食埋234A都要加車
開幾班61P塞住班人把口
兜青龍頭/深井太慢班人又唔會賣帳
就算真係有人駁鐵都倒緊厹米,連屯轉長途個程都倒走埋去鐵
點計都唔會大搞
toby_tl10 發表於 2022-6-23 21:19 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-23 19:43
食埋234A都要加車
開幾班61P塞住班人把口
兜青龍頭/深井太慢班人又唔會賣帳

幾年前傳過234B去青龍頭都搞唔成啦,252同234A 234B都係互不相干比較好

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1078947-1-1.html
To infinity... and beyond
3asv@59x 發表於 2022-6-23 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-23 14:40
如果唔經荃灣既3條M線既範圍都唔會同意
59M太密唔會諗
即係得返60M同66M

59M會郁都係大幅加密班次同59A合併然後搬去葵芳
60M會郁都係跟住68A去青衣

所以基本上荃灣西呢個位係只可以郁66M

groom1002 發表於 2022-6-23 23:18 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-6-23 15:46
一:如果無睇錯,你自己係屯門人,你又覺唔覺得63X算係有心機做屯旺特快?再對比下欖隧有條268X,
63X你覺 ...

57M最好拉去菁田邨
proschebus 發表於 2022-6-23 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2022-6-23 23:18
57M最好拉去菁田邨

讚同,其實仲可以分流58m寶田/盈豐園一帶乘客,可以由58m抽車做。另外67M改富泰總站,67A屯公直出。
Ricky403 發表於 2022-6-23 23:56 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2022-6-23 13:28
彩龍淨係識食老本
96P 有條件做大又唔做
好彩仲有 101 紅頂補位

96ABP咁多年黎好似都係派20架車無加過
你呢頭抽多架去96P,嗰頭96B出荃灣站已經嗌哂救命咁款
不過彩龍應該都難請人,司機手車整體係退步,做到兩繁唔收車都算係咁

加埋以前夜晚少人出街,荃灣綫開6-8分鐘嗰陣
96B都係堅持要等到坐滿先開 (隨時要兩車人,即12-16分鐘),仲要可能係街市總站
呢度晚晚都倒走唔少灣景翠濤閣同部分二期客情願上34M走咗先,始終巴士總站係門口落
.
Ricky403 發表於 2022-6-24 00:02 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2022-6-23 13:54
荃灣中心95M越黎越唔掂,荃景啲人以前只會排95M特車,但而家啲人係排39M/39A同30x落荃灣站,可以想到差左 ...

灣景麗城以前34M非繁無人吼,而家都多咗人特登等
中染又成日上多幾個回頭車客
以前佢地都上96B再叫司機幫手過車
.
Ricky403 發表於 2022-6-24 00:16 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2022-6-23 17:22
首先如心枝燈要排頭位
紅燈鬆定手掣 , 黃燈就地板油去既話
有機會過到荃灣廣場燈尾 , 然後沙咀道球場唔怕 ...

的士都要衝吉之島燈尾先一take過到
巴士首先你要揸緊部好力嘅紅voith lift
仲要條路係完全無車無人可以踩盡50又踩哂線咁行

反而沙咀道球場同吉之島燈唔係同步
無論邊個方向都有時順有時唔順
但係兩組燈夾埋睇嘅話,一個cycle大概都四五個鐘以上
西站出黎通常四五點左右比較順,去到五六點就荃灣廣場出黎 (481系) 順
七點幾北行會係楊屋道出黎順
.
Ricky403 發表於 2022-6-24 00:19 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-23 17:20
試過見 290X 5 分鐘出到去眾安街 ...

順燈下大河道開車到眾安街埋站可以只係用1分鐘左右
.
dominic023 發表於 2022-6-24 00:22 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-6-23 17:22
首先如心枝燈要排頭位
紅燈鬆定手掣 , 黃燈就地板油去既話
有機會過到荃灣廣場燈尾 , 然後沙咀道球場唔怕 ...

想起30X仲兜如心個時,沙咀道入如心再轉返出黎都係要符合一定條件先可以combo順燈自轉,但順晒燈都要5分鐘先行完個自轉。

個時我記得個轉燈既順序,
最快出到楊屋道要係如心巴總轉出大河道要係排頭一兩位出,
仲要唔駛kick住過唔到入如心個一盞燈先會好順利第一轉燈過到楊屋道

Kick住就真係要係入如心個盞燈係紅轉綠,盞橙色燈岩岩熄就要開始過盞燈先會過到楊屋道燈位。(kick一kick麻煩等多3分鐘)

少做少錯,但唔做就大獲.