hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【大執位】上繁934A/935/936A重新分工
開啟左側

【大執位】上繁934A/935/936A重新分工

peterkwan 發表於 2022-6-27 14:51 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-6-26 18:09
荃景荃中夾埋三十幾座樓
落客人數竟然仲少過聖母+港安 (荃德錦豐家興千里翠豐共 14 座)

咁有可能係因為果時仲有好多係 WFH, 少客可以理解. 平時呢班車會比較多人喺荃景荃中果兩個站落車.
 樓主| Ricky403 發表於 2022-6-28 10:46 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-6-27 12:07
想改善客量 934A其實可以咁行

停大涌道畀人叫兩飛算啦
大河道又係有冇人特登等呢兩班車都成問題
圓墩圍海盛路就更加難畀巴士入
.
GW4866 發表於 2022-6-30 06:32 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-27 12:03
新936A其實雍雅軒起載都要擺石籬等夠鐘開車,葵星出面都無位擺車
無論雍雅軒開車定石籬開車,估計營運模 ...

新936A可以照係石籬stand-by,夠鐘先落雍雅軒起載
如果直接石籬開對乘客黎講會構成問題,落完去上返黎停定唔停多次呢?
停就會乘客唔知邊部兜完圈,唔停就總站上車既焗兜一圈
另外,營運上都有些少分別,如果只係stand-by+中途站可以就咁擺車係條中途站既孖坑右邊,有需要既可以free埋宜家935條坑比其他線做總站添
如果總站起載始終擺入正坑上客好d,同埋如果停兩次咁第二次停站應該點停?正坑有後車頂住的話
成個運作可以咁樣:早到就孖坑stand-by>雍雅軒起載>上石籬入現935坑上客>原線

-
既然935剩底既安蔭班次可能唔夠載就應該搬返一班比佢,而唔係比條仲慢過936A既936B當作補償
936B唔夠客就唔應該開成五班車夾硬幫梨木樹砌夠數

至於和宜合道兩道真空,所以我認為始終要留舊936A,順便解決班次拆數問題
936B就縮返去梨木樹再執執,我都諗唔起可以將我提出936逆走套返落黎當936X用
比兩班車就得,反正石圍角本身得果兩班

-
大窩口站去程唔要都把啦,大窩口邨要出邨行過天橋先有得搭,行得過去都落咗地底搭鐵,
過海又唔使轉車,要搭巴士一早搭緊930/B,無需要係基乎無客既位插旗,搶關門口街/荃富街客好過
熊貓呢到我唔認為係屬於930系,隔離荃富街934A回程都有得停
睇返愉城果帶,咁近大家都可以共存

最後個結構始終係:
935 安蔭7班
936A 梨木樹3班
*雍雅軒特別車 3班
936B 梨木樹+石圍角 2班
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| Ricky403 發表於 2022-7-7 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2022-6-30 06:32
新936A可以照係石籬stand-by,夠鐘先落雍雅軒起載
如果直接石籬開對乘客黎講會構成問題,落完去上返黎停定唔 ...

我嘅諗法係總站喺935坑開,分站停936/936A坑
喺唔同位置上車,對乘客黎講應該夠哂清楚,想快嘅就排分站,想坐嘅就預早啲排總站
搵孖坑泊車始終每4分鐘黎架35A上客就頂住後面,甚至有機會塞番出去,我認為唔係好選擇
石籬可能有嘅新線都係A30 (但已無限期押後),唔係話太需要騰出坑位

其實諗多層,如果加935班,拉疏頭段整架裘錦秋特畀石蔭有位坐仲好,但我下面會再講點解唔咁樣拆
和宜合道東面其實無住宅,全部都係西面嘅村屋,由石蔭出發停北行個站其實對佢地方便啲,時間同計埋特登行去安全島過條馬路就差唔多
同埋,936A假如得番三班,按而家936A服務時間焗住07:15、07:40、08:05咁樣開,星期一至五繁時線都25分鐘一班好趕客
而936B兩班隔40分鐘,對於梨木樹以外嘅住宅都唔吸引,更加唔好話喺熊貓同930系對打
當然我建議嘅936B都無入熊貓,主要原因係因為要停多四支燈,觀感比經大窩口站屈上天橋走差唔少

諗深一層,假如嫌936B石蔭吸唔到客,936A石籬開兜雍雅軒奇怪,打磚坪街站又應該有車,咁不如諗方法再簡化分拆個脈絡
其實石英徑站可唔可以係雍雅軒站嘅合理替代呢,咁936A梨木樹開一班石俊樓一班石英徑咪仲好
GW4866 發表於 2022-7-8 04:54 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-7 14:52
我嘅諗法係總站喺935坑開,分站停936/936A坑
喺唔同位置上車,對乘客黎講應該夠哂清楚,想快嘅就排分站, ...

其實d客都係傻傻分不清 正如31石歡樓一樣
所以一了百了,落返去雍雅軒先起載

孖坑右邊泊車點阻住中途線經過??
平時都會有車泊係果到
定係你指有35A埋站上客耐時其他車無得係右邊爬頭?
如果係咁其實排前面果d線(36B/31M)唔會同你爬頭咁抽上去埋站,係得後面32用得著
同埋好多師兄係上石籬前見到對方既都會自己互相協調
擺新線果到係一個bonus諗法,而非必定有

客流方面,條孖坑已經夠哂多客等車,藉此推返哂班過海客去現935條坑分流未嚐係一件好事

-
石蔭本身都唔係總站位班客都唔預一定有位座吧??
落到街市最多話無咁多座位剩,都唔一定無位座,夠快同夠車為先

-
936A(正班) 開0715,0739,0803
936B 開0727,0751
梨木樹平均12分鐘一班,比現時略疏2分鐘
而本身雖然大致10分鐘班,但中間直空咗20分鐘先一班,歸根究底呢到係要加一班(加車)先完全解決到個問題
石圍角就本身都係得兩班隔成8個字

936A(雍雅軒特別班) 開0733,0757,0821
石籬總站夾埋大致係0723,0735,0747,0759,0811,0823
平均12分班

一係936A正班唔改直行和宜合道照返上石蔭路,咁935或者可以唔需要加返一班落去,騰出比936A加班拉勻十分鐘班
整體班次可以再執靚仔d

-
大窩口vs熊貓
路程差唔多但我會揀靠近居民既位執到下雞多過係正地鐵站口基乎無客會等既位
爭客就唔係主因,主要係話熊貓執到客機會大過你係大窩口站

-
"雍雅軒去石英徑搭車"&"936A全部梨木樹開"
因為考慮到本身935石籬頭站位問題,如果用梨木樹開出936A替代恐怕嘈無位座,落到石英徑就更加
而雍雅軒果到應該反艇都似,本身門口有車搭變咗要行出去搭兼無位座,寶星/葵星就主要嘈無位
所以我個諗法係需要留返一d石籬呢邊起載既車
打開門,行出去,去遠啲!
天空之神 發表於 2022-7-8 12:14 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-28 10:46
停大涌道畀人叫兩飛算啦
大河道又係有冇人特登等呢兩班車都成問題
圓墩圍海盛路就更加難畀巴士入 ...

辛辛苦苦係地鐵同 930 系搶返黎既千色客同綠揚客一野倒返哂比對家

仲要送埋空間比人地改線拆線

人地攬住你錫啦
.
tonychow 發表於 2022-7-8 14:16 | 顯示全部樓層

934A 依家去程都唔快,到底要改快,定係想喺大涌道分客?
大涌道本身都會上 934,無客源增加嘅話,我建議不如落山轉右,掉頭停一個站荃景圍天橋,跟住停埋荃富街就上公路
到時亦唔需要搞到 936 落去照顧大窩口

樓主| Ricky403 發表於 2022-7-8 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-8 12:14
辛辛苦苦係地鐵同 930 系搶返黎既千色客同綠揚客一野倒返哂比對家

仲要送埋空間比人地改線拆線

你成日講會倒走呢班客,但每朝去程有幾多?你又答唔出
常客就一早同你講咗每車三五個
為著呢三五個拖慢荃景圍客5分鐘都唔見得幾好

936A就一早要改善服務
而家象石梨上葵夾埋四小龍,基本客源一定夠,但反而未必坐得滿架車
 樓主| Ricky403 發表於 2022-7-8 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-7-8 14:16
大涌道本身都會上 934,無客源增加嘅話,我建議不 ...

934A改快&分客
934上繁西約千里台客似雲來
遲少少開都企門口咁轉入大涌道
香車街同祈德尊唔係咁易上車
934A落去可以清客有協同效應
peterkwan 發表於 2022-7-9 11:15 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2022-7-8 14:16
大涌道本身都會上 934,無客源增加嘅話,我建議不 ...

唔明點行法先可以又停荃景圍天橋又停荃富街先上公路.荃富街喺大窩口果邊喎.