hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【大執位】上繁934A/935/936A重新分工
開啟左側

【大執位】上繁934A/935/936A重新分工

1234567 發表於 2022-7-12 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-11 23:28
荃錦交匯處上象鼻山路西行後只能去深井至屯門
加上綠楊都應該停番蕙荃體育館補償,同時尚文苑門口已經畀9 ...

佢講緊東行,兜完荃景圍後行去麗城調頭,跟234C上荃錦交匯處。綠楊新邨我諗佢都係放棄了,始終鐵路上蓋,地鐵頭站
tonychow 發表於 2022-7-13 10:24 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2022-7-12 09:49
佢講緊東行,兜完荃景圍後行去麗城調頭,跟234C上荃錦交匯處。綠楊新邨我諗佢都係放棄了,始終鐵路上蓋, ...

綠楊真係要搭巴士,仲可以行去石圍角尾站,咁樓主條新線就可以行荃錦、德士古道上公路(雖然又要食燈陣,未必快咗好多)
而回程 934A 無錯係無急切需要改線,眾安街、荃富街係受回程客歡迎

GW4866 發表於 2022-7-16 02:53 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-11 23:31
咁要睇中染個站嗰幾個客邊度黎
同埋南豐對面會有幾多個死忠等車
我自己唔建議補呢啲位

純粹回應避免對家插旗,又做到清祈德尊尾站客
回埋另一位,荃市當係比月票客搭

當然荃市可做可唔做,睇想覆蓋大d包哂d位定想塞爆部車
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-7-16 03:02 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-11 23:40
936A而家上埋石蔭收視都唔得
真係學rusf兄話齋畀935佢好過

紅隧減咗咁多車,跌一部過黎936A填返本身個窿好過左抽右抽啦

拆唔掂條數先搵返936A上石蔭路ja,由336轉936果時都覺得唔應該兜咗上石蔭路
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| Ricky403 發表於 2022-7-16 20:32 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-7-16 03:02
紅隧減咗咁多車,跌一部過黎936A填返本身個窿好過左抽右抽啦

拆唔掂條數先搵返936A上石蔭路ja,由336轉936 ...

諗起936A載客率不如935
所以其實936系都無需開咁多班次
只係上葵涌入面935/936A值得分清楚啲個服務範圍
以及936系食咗綠楊大窩口畀934A行大涌道出,最好直出

我自己底線係936A至少應該行和宜合道吸番梨木樹客
以及石圍角班次倒轉行,梨木樹開經石圍角綠楊大窩口出
其實935石籬班次就算頭站運空氣,石蔭都坐到部車大半滿,石籬上裘錦秋都係7分鐘嘅事
學你話齋雍雅軒又要補嘅,我又怕石蔭齋靠安蔭935會上唔到車反枱,咁保留935石籬班次似乎好過取消

再諗諗,如果資源同客量問題936系短期內開唔到咁多班次
或者簡單啲,唔好取消935石籬班次住,先拉直936A、拆936B並拉直934A
.