hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北葵涌人奇怪搭車習慣
開啟左側

[問題] 北葵涌人奇怪搭車習慣

GZ9464 發表於 2022-6-28 07:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-27 21:34
嗱旺角就真係非戰之罪
35X回程本身都行西廊葵涌道天橋
但石籬唔buy石蔭又唔夠多客

與其話非戰之罪,我覺得係未戰先降
夜晚30分一班可以有幾多客
我當紅van送車尾,等佢滿客再返埋屋企都唔洗30分
想討好石籬可以諗下梨木道後跟31M直去
想討好石蔭又可以諗下加密班次
安蔭就唔好講,由頭到尾都冇著數過
但係咁多年就咩改善都冇做過,依家直接投降

我父母仲住緊石蔭,佢地知道遲啲35X改行大埔道
第一個反應就係 唔緊要啦咪搭返紅van

況且
68X未縮短之前,都唔見得268X 咁多客啦
不過局限於北葵道路設計冇得咁拆,呢樣就真係非戰之罪
Ricky403 發表於 2022-6-28 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2022-6-28 07:46
與其話非戰之罪,我覺得係未戰先降
夜晚30分一班可以有幾多客
我當紅van送車尾,等佢滿客再返埋屋企都唔 ...

呢度就係資源問題
35A成條線車就得咁多
拆完兩條之後,深長荔又嗌話唔夠班次要逼上車,掉返轉油尖旺又無人死等快車

石籬居民啲態度又比較傳統,淨係想要條平嘅35A,但係九巴唔肯將35X班次減價收番$8.2,咪搞到今日咁
石蔭後行梨木道印象中無乜人提
一黎藍田街落都係要行上去,東邨就行半座山咁劑,石籬都唔肯雍雅軒落行上山啦
二黎到石籬實際時間同大埔道/美孚掉頭爭唔遠,石籬情願要直入早啲落車
左右逢源同兩頭唔到岸,有時都係一線之隔
GZ9464 發表於 2022-6-28 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-6-28 09:47
呢度就係資源問題
35A成條線車就得咁多
拆完兩條之後,深長荔又嗌話唔夠班次要逼上車,掉返轉油尖旺又無 ...

資源既話,印象中由35X開回程去到依家
應該cut過唔止一次車
不過我都冇特別留意呢啲野好多年,唔知有冇錯

用藍田街黎取代石蔭街市個站,換石籬快5-8分鐘
又未見得會倒走石蔭甚至東邨班客
十幾年前朗豪坊紅van未拆石蔭安蔭線之前
班班車都係藍田街落10個以上,然後齊齊行斜路上去
東邨既就入石蔭商場搭𨋢,分別唔太大

真係計通勤/跨區客既話我諗石蔭唔會差石籬太多
但係咁多年九巴=兜路/極慢呢個印象已經根深柢固
我都識唔少人過海係情願搭葵芳van, 甚至旺角van 轉黨鐵
搭車習慣好難改,所以都係算吧啦
HV7967 發表於 2022-6-28 13:14 | 顯示全部樓層

獨市位永遠無進步,永恆不變嘅定律
平客就唔想做,有客就亂咁做
Happypig375 發表於 2022-6-28 13:17 | 顯示全部樓層
HV7967 發表於 2022-6-28 13:14
獨市位永遠無進步,永恆不變嘅定律

問題係明明有小巴競爭都唔進步呢
 樓主| rusf101001 發表於 2022-6-28 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ9464 發表於 2022-6-28 12:52
應該cut過唔止一次車
不過我都冇特別留意呢啲野好多年,唔知有冇錯 ...

936就除左石籬係慢碌
不過35A非繁忙慢碌到尖沙咀都差唔多同M車轉鐵時間一樣
食硬你咁
宜家比我月票就936轉215X最快
 樓主| rusf101001 發表於 2022-6-28 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-6-28 09:47
呢度就係資源問題
35A成條線車就得咁多
拆完兩條之後,深長荔又嗌話唔夠班次要逼上車,掉返轉油尖旺又無 ...

想sell特快線由車海變廿分鐘來兩架,大埔道勉強叫快dd既,博班居民做傻仔
42A都仲叫keep到

天空之神 發表於 2022-6-28 13:25 | 顯示全部樓層
應該cut過唔止一次車

其實應該35X 一野拉到去石圍角,學 40P 行哂外圍做最簡單既執客

已經服務到最多既客
就算數
.
 樓主| rusf101001 發表於 2022-6-28 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-6-28 13:25
其實應該35X 一野拉到去石圍角,學 40P 行哂外圍做最簡單既執客

同青衣島一條線行晒但直落尖咀一樣,唔多work喎
Ricky403 發表於 2022-6-28 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層

應該cut過唔止一次車

35A好似一轉定點就係呢個班次
開回程35X只係星期一至六每個鐘抽走2班車

其實喺荃葵青咁多區入面,上葵涌都算係咁
由2010年開始已經一直有分拆旺角特快建議,僅次於青衣北
只係後來青衣北拆得掂41A/44而上葵涌拆唔掂
荃灣30X/234X都係提過一次,之後見西站有新樓就決定拉30X過去同234X分道揚鑣
中葵涌就直頭無全日巴士線過亞皆老街,慢碌嘅選擇都無,亦好難有,甚至237A都係2010年後先轉特快

而家油尖旺需求更睇疫情發展同政府面色
想全日分拆或者做大油尖旺特快更難了,37X都係明顯有hidden agenda先肯諗方法畀心機做
況且改慢35X呢單野都唔單純,表面睇係單一改動,實際枱底可能做緊好多野