hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 電巴運作暢順 九巴不再購柴油巴
開啟左側

[報刊新聞] 電巴運作暢順 九巴不再購柴油巴

isay 發表於 2022-6-29 20:31 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2022-6-29 19:58
篤過下機,唔計P車,四十幾架 E6X 廿六架E6M再加八十六架B8L,再加多幾架Man同電車,其實只夠去到NA牌, ...

其實新加坡LTA兩年前已經宣布咗類似嘅嘢:1. 2040前公共運輸全用可再生能源 2.三門E500係最後純柴油驅動巴士訂單

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
JH_LE4612 + 1 + 10 I see
051039 + 10 給你一個like

查看全部評分

cz9328 發表於 2022-6-30 01:59 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-6-29 16:12
香港BIG BUS轉用電巴無人會覺得有問題,
但專利巴士點同尼D tourist巴士比較尼
...

其實 tourist bus 與一般 urban bus有樣嘢都似: 相對於長途跑公路嘅inter-city bus, 在單一城市行走嘅tourist bus停站較密,車速亦不及 "highway bus" , 在濕熱氣候城市行走 tourist bus所受嘅機械穩定性考驗+散熱要求並不低於urban city bus.

啱啱check 巴塞隆拿嗰部,長度原來有13.2m, 比big bus 堆安凱更長。
https://ayats.es/primer-doble-piso-electrico-de-espana/

不過,ADL嗰邊其實都有搞facelift 殼嘅電動雙層巴,西班牙嗰邊啲產品就算真係在較熱氣候都work,人哋廠方夠唔夠膽試製fully air conditioned version兼加高啲個車身,仲要在香港要有代理,要成為2nd supplier睇怕都唔容易。

By the way, 巴塞隆拿嗰邊除咗試緊100% electric之外,亦傳出會有hybrid 車..."double-decker buses with diesel-electric hybrid propulsion",

而operator 係 Barcelona Bus Turístic.(https://www.sustainable-bus.com/ ... der-electric-buses/

所以諗真啲,睇完其它城市搞緊乜,其實依家話唔買柴油車(仲要戴定頭盔話subject to 充電設施能否配合),個人覺得又未至於係豪言...
問題只係,我當 ADL 有晒濕熱氣候經驗能夠做雙層電動巴嘅1st supplier, 咁2nd 甚至 3rd supplier 會唔會搵得到呢...

cz9328 發表於 2022-6-30 02:25 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-6-29 20:27
深圳市氣候基本與香港
一致,假設對冷氣需求都相同
亦都唔舉51呢類極端例子,就揀

深圳嗰邊,係M191 / M193 路線里數夠長,氣候與香港一樣嚴苛...
只係嗰堆雙層車尺碼太細,用响香港肯定唔夠載。

深圳啲巴士站場很多都空間較大較易裝充電設施,但香港營運環境的確比深圳更具挑戰性:淨係睇隧巴112 / 116 線港島區總站,假如啲車要在站頭充電,北角百福道巴士站/116個鰂魚涌總站,有冇空間俾巴士充電都可能成問題...行人路夠唔夠闊去裝充電設施,暫時我唔敢評論。

mic4126 發表於 2022-6-30 02:40 | 顯示全部樓層

其實以九巴個雙層巴士車隊規模,應該有牙力去design車隊通用嘅電池spec (似台灣gogopro咁) 去玩換電?
但係會唔會有d總站唔夠位叉電?

btw 如果政府肯起高速公路起架空電纜(用返以前城巴個無軌電車諗法),咁樣應該唔怕行一兩轉就無電?
kitarolo 發表於 2022-6-30 06:01 | 顯示全部樓層
mic4126 發表於 2022-6-30 02:40
其實以九巴個雙層巴士車隊規模,應該有牙力去design車隊通用嘅電池spec (似台灣gogopro咁) 去玩換電?
但係會唔會有d總站唔夠位叉電?

btw 如果政府肯起高速公路起架空電纜(用返以前城巴個無軌電車諗法),咁樣應該唔怕行一兩轉就無電?

台灣嗰啲祗可叫Scooter
巴士在站頭換電池,其重量肯定
要機械輔助甚至全自動才較實際
車輛嗰邊一係就犧牲載客空間,一係
電池容量低咗,點都佔用咗更多空間

架空電網幾乎不用考慮了
即使政府願出資/僅局部路面
設立而用作增加續航而非充滿電
郊區路線亦成一大問題,九巴94、
77K嗰類沿路應設電網嗎? 同時亦
需考慮車款彈性調配,此外車輛需加裝
集電弓即係多一樣嘢壞、多一樣嘢保養
cruisesnet 發表於 2022-6-30 09:53 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-6-30 01:59
其實 tourist bus 與一般 urban bus有樣嘢都似: 相對於長途跑公路嘅inter-city bus, 在單一城市行走嘅tour ...

BIG BUS會頂閘/不停大上大落?
BIG BUS班次同專利巴士有得比?
BIG BUS無分繁唔繁忙時間, 要充電都較易安排, 專利巴士尼?
cruisesnet 發表於 2022-6-30 09:54 | 顯示全部樓層

mic4126 發表於 2022-6-30 02:40
但係 ...
尼個真係有得唸
cx838 發表於 2022-7-9 17:56 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-6-30 02:25
深圳嗰邊,係M191 / M193 路線里數夠長,氣候與香港一樣嚴苛...
只係嗰堆雙層車尺碼太細,用响香港肯定唔 ...

雖則說比亞迪係電巴發展應該係第一架啦,但係車體,電池的持續性,其實唔得。
看看深圳個批車,殘得幾快啊,舊電又唔多得。

反而九巴要做的,應該係搵ADL做一部可隨時換電池的巴士,而ADL記得都有提過這技術。
那麼,全港用回可隨時換電池的電動巴士,設計上又不像內地車那種體積超少,不耐用車體的問題也能解決。

當初訂42部比亞迪,真心講,除左要回應北方的要求外,根本一無事處。而宇通的雙層電動,
表現也是需要送去56S總站隔離的地方處理。

富豪就不指望了,反而覺得MAN的技術,也可以解決九巴所需要的換電池問題。
持續和這兩家車廠研究,應該會有好成績。

用北方產品的話,用到8年都已經要入去黃大仙上頭注香啦。
3asv@59x 發表於 2022-7-9 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
電巴點行51? 點都要買E6M啦
SV3077 發表於 2022-7-9 20:08 | 顯示全部樓層

個人覺得9A未至於開空頭支票, 技術不支援的話最多學Bravo搵客量低的路線收車減班
睇下依家太多市區線重疊, 客源目標唔清楚, 執得好的話可以收幾十班車
區內回水機又可以幫手cut啲路線
不過沙田區區內線價錢太飄忽, 由$3.8-$6不等
睇嚟要等加幾次價, 將區內分段($5.4)睇齊先可以大執