hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴73B加班
開啟左側

[路線消息] 九巴73B加班

樓主| AE367 發表於 2022-7-1 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2022-6-29 23:53
俾人拉落大窩西嗰下,
搭呢條線嘅意欲已經減半
想276系轉都冇用,完全夾唔到上水時間 ...

咁做法起碼俾返九龍坑班友半架直車去聯和墟同上水。(不過回程都要轉車)
kmb71k 發表於 2022-7-1 11:33 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-6-29 17:54
32H 都冇人搭, 係出面落都唔知佢有幾H, 葵盛圍自轉都冇人, 青荔商埸上30 仲快去到悅來酒店.

32H似做校巴線多過似醫院線
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2022-7-1 11:45 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2022-6-29 23:53
俾人拉落大窩西嗰下,
搭呢條線嘅意欲已經減半
想276系轉都冇用,完全夾唔到上水時間 ...

當年前前任區議員成日話大窩西冇車到
成日想要73B入去
加上九巴見73B唔係太多人搭
咪拉咗佢落大窩西

遲啲佢歸番位
肯定又話要拉乜線物線入去

kmb71k 發表於 2022-7-1 11:55 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-6-29 07:56
當年勁斬鄉郊線,華明一樣冇咗條 76K

當年北區成堆全日線想開
咪搵北區少人搭既鄉郊線埋手
Happypig375 發表於 2022-7-1 11:59 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-7-1 11:45
當年前前任區議員成日話大窩西冇車到
成日想要73B入去
加上九巴見73B唔係太多人搭

執執73走線好過啦,73B專心做北區大埔快線啦

依家73同73B好重疊

12Lane 發表於 2022-7-1 12:03 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2022-7-1 10:59
咁做法起碼俾返九龍坑班友半架直車去聯和墟同上水。(不過回程都要轉車) ...

間接顯示左73/73A重組嘅缺點。
大窩西來和粉嶺上水變左跛腳鴨,73/73A又唔到粉嶺站,北行轉273A又迂迴曲折。
靠條成日滿座嘅502。
與其搞到條73B奇奇怪怪,正正經經放番73/73A其中一條番上水好過啦...
jocosben 發表於 2022-7-1 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-1 12:03
大窩西來和粉嶺上水變左跛腳鴨,73/73A又唔到粉嶺站,北行轉273A又迂迴曲折 ...

唔夠客就又想要直車都唔合理啦
樂仔〞 發表於 2022-7-1 12:24 | 顯示全部樓層
大窩西來和粉嶺上水變左跛腳鴨,73/73A又唔到粉嶺站,北行轉273A又迂迴曲折 ...

唔洗話大窩西 , 大埔係 73B 以外時間來回上水聯和墟都係十級麻煩
73 73A 返粉嶺又改到要環繞粉嶺南一周
搞到去上水要係華明轉個大圈先轉得 273A 273D
聯和墟又要死等 70K
兩件事都極度唔吸引
既然而家有回水轉乘 , 好心九巴加埋 270A 270B 277X 278X 279X 回水轉乘
起碼班客可以見車上
死等 70K 273A 273D 真係搞唔掂 ...
GM 發表於 2022-7-1 12:25 | 顯示全部樓層
九巴只會搵資源 重開W3
273日日留後 都要減班推客上貴線

點肯整轉乘  

常備TCU 出行唔洗怕
oldmancheung 發表於 2022-7-1 12:30 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2022-7-1 12:25
九巴只會搵資源 重開W3
273日日留後 都要減班推客上貴線

果陣W3全日都唔少人係大埔坐番上水,又快過未入大窩西既73B,快在唔需要入聯和墟