hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票數問
開啟左側

九巴月票數問

kei_hk 發表於 2022-6-29 11:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我打算玩最新一期「三送一」﹐在購買日子上有少少野想弄清楚。

問題1 : 附圖
如我7月2日才開始用月票﹐第3張月票會在8月31日生效。
能否在月票生效當日﹐即時買下一張(第4張)月票?

問題2 :
有關轉乘問題﹐當A線轉B線時 :
需要付款﹐會計算1程?
不需要付款﹐不會計算1程?
有車費退回(eg. 279X>68M>元朗)﹐不會計算1程?

GD1570 發表於 2022-6-29 11:31 | 顯示全部樓層

1. 可以,唔一定要當日買,只要你揀「續購」就可以了。
2. 全部都係計兩程(包括279X>68M)

P.S.: 有關於第二題,其實我一直認為如果次程係$0.0,唔應該計入10次乘車次數內的。
例如屯轉、大欖隧道轉車站,其實好多客都需要用到轉乘,次程總有一程係$0.0的,
計落10次乘車次數內,雖然唔會有大影響,但有少少唔合理。

你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| kei_hk 發表於 2022-6-29 11:36 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-29 11:31
1. 可以,唔一定要當日買,只要你揀「續購」就可以了。
2. 全部都係計兩程(包括279X>68M) ...

是否﹐無月票 "待生效"﹐就可以預購?

有月票 "待生效"﹐就買唔到再之後的月票?

GD1570 發表於 2022-6-29 11:40 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-6-29 11:36
是否﹐無月票 "待生效"﹐就可以預購?

有月票 "待生效"﹐就買唔到再之後的月票?

依層我就唔知...
但我試過一張月票正在生效,然後當月再買兩張嚟緊嗰兩個月嘅月票,係成功的。

所以,佢應該無限制你有幾多張「待生效」嘅月票。

當然,要食交津嘅話,一個最多買兩張好喇

樓主| kei_hk 發表於 2022-6-29 12:13 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-29 11:40
依層我就唔知...
但我試過一張月票正在生效,然後當月再買兩張嚟緊嗰兩個月嘅月票,係成功的。

我問得預購的問題﹐擺明係交津關係啦

九巴自己都教人係隔月買2張

3tw2527 發表於 2022-6-29 12:17 | 顯示全部樓層
免費轉乘個問題,之前衰過城隧上48X拍咗,之後就知佢係咪都計
每日關注934全日服務進度
GD1570 發表於 2022-6-29 12:33 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-6-29 12:13
我問得預購的問題﹐擺明係交津關係啦

九巴自己都教人係隔月買2張

睇返我之前個例子,我相信佢應該無限制有幾多張待生效嘅月票嘅
再講,佢提早收咗你錢,對佢嚟講係好事嚟的。

我自己嚟緊都會買月票,仲會開新嘅1933A/C添

MCMoore 發表於 2022-6-29 13:15 | 顯示全部樓層
3tw2527 發表於 2022-6-29 12:17
免費轉乘個問題,之前衰過城隧上48X拍咗,之後就知佢係咪都計

城隧個分段本身就係$0.0所以唔計,但其他轉車站本身分段唔係0所以就算本身係回水都會計一程
rusf101001 發表於 2022-6-29 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2022-6-29 13:15
城隧個分段本身就係$0.0所以唔計,但其他轉車站本身分段唔係0所以就算本身係回水都會計一程 ...

索性唔拍卡就係,冇月票想R 47/48/49X個轉乘就會拍0蚊攞記錄再轉車扣到4.2
lsc04d11 發表於 2022-6-29 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-6-29 11:40
依層我就唔知...

九巴月票(三十日)個條款寫明每張八達通不能有60日以上的月票紀錄喎

應該係上限2張(連埋正生效那張)