hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴 930、930X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 隧巴 930、930X 調整班次

Ricky403 發表於 2022-7-10 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-7-10 02:12
咁宜家930B得一班,37X葵盛圍可能會有人搭去西隧口轉過海
但對普通乘客而言,有直車始終會搭直車
我唔認 ...

青公回程934A插咗旗
除非你條灣銅特快玩到連修頓都唔停啦

不過城巴上繁整落967X/969X無擴展到非繁
14年亦已經短暫試過中上環同灣銅分家
但最終都唔似得980X/981P咁永久改到
12Lane 發表於 2022-7-10 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

講真,葵涌邨大窩口呢個位有邊條線係做得起?930非繁少客一直都存在,仲要搬埋買餸客出黎講,就知根本冇得救,長久亦都唔會係條線嘅發展方向吧。
至於葵盛,冇錯係可以Propose兜上去,但葵盛圈本身又係大死場一個,冇客點都變唔到出黎,有客嘅你半個鐘一班都識坐滿。
疫情底下連38客量都差唔少,真係直接放棄幻想可能更實際。
Ricky403 發表於 2022-7-10 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-10 05:01
如果覺得值得做既,班短途客無論點改都有方法做到
若果930B由荃灣西行葵福路上葵盛接原線
葵盛荃灣 特快 ...

有站友分析過
930非繁死因係新都會轉車客無哂
搭番自己區嘅936/948
跌客嘅時間點亦大致吻合

要搞灣銅特快吸番葵芳客,只可以犧牲大窩口同新區上繁後出中環金鐘
匯達唔會肯同你非繁二拆三
不過非繁計,與其兜出海皮不如停埋港澳同四季出面,再飛橋直達演藝入境再去怡東
觀感甚至時間上應該同行林士街天橋但兜海皮分別不大

至於37X
葵盛自己條37咪已經直出,旺角停正菜街
同234X時間觀感都差唔多,但平人地一大截
237A運署手上數據都係佐尖多人落過旺角,37X直出尖沙咀思路係正確,我自己一早都認為葵盛要油尖旺特快應該咁樣行,回程先經旺角走
順手做埋九龍站,咪叫畀個誘因九巴去提升服務,唔係可以搶城巴客,中葵涌今時今日都係得星期一至六一班237A
至於你條237X就應該新區同大窩口自己夾,但而家就算唔搭鐵都有紅小全日服務,又離大窩口站唔遠,相對無咁大需要,加上238S衰咗鑊,要說服九巴好似242X咁重新做起難度好高
castanopsis 發表於 2022-7-10 11:39 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-10 10:15
青公回程934A插咗旗
除非你條灣銅特快玩到連修頓都唔停啦

係,修頓都唔停
話明銅鑼灣特快,杜老誌道轉出去,停外告/砵典乍街就直飛西隧
南行就直程連中環都唔好落,西隧下站會展
要擴大服務範圍,就學38/42擺北角碼頭做埋砲台山

你提到天水圍,我覺得969系至少下繁係應該拆銅鑼灣特快
下繁銅鑼灣已經坐大半滿果啲班次,無理由碌到上環先走

而荃葵過海需求係大過天水圍/屯碼
930系問題從來都唔係需求低,而係市佔率低
如果集中曬啲銅鑼灣客落一條線,唔會係線皇但絕對做得住

castanopsis 發表於 2022-7-10 12:28 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-10 10:41
有站友分析過
930非繁死因係新都會轉車客無哂
搭番自己區嘅936/948

呢個分析好合理
以前葵芳新都會係客倉,唔多唔少都係因為有上葵/青南轉車客
今時今日,葵興芳<>中環金鐘,重要性已經大不如前
我係葵芳人,早繁以外絕對會想要灣銅特快多過中上環特快
而要做銅鑼灣特快,南行真係唔建議落上環,否則根本無快過咁滯

新區如果無嘢換返來,一定會死攬930非繁
但削走曬逆向啲班次,變930B盡量喺葵盛執多十個八個,大窩口特快執多十個八個
經營環境已經會好好多

至於37X
葵盛自己條37咪已經直出,旺角停正菜街
同234X時間觀感都差唔多,但平人地一大截
237A運署手上數據都係佐尖多人落過旺角,37X直出尖沙咀思路係正確,我自己一早都認為葵盛要油尖旺特快應該咁樣行,回程先經旺角走
順手做埋九龍站,咪叫畀個誘因九巴去提升服務,唔係可以搶城巴客,中葵涌今時今日都係得星期一至六一班237A
至於你條237X就應該新區同大窩口自己夾,但而家就算唔搭鐵都有紅小全日服務,又離大窩口站唔遠,相對無咁大需要,加上238S衰咗鑊,要說服九巴好似242X咁重新做起難度好高

37X走線真係好差
你知唔知東九龍走廊啲尖沙咀線,佐敦係例牌上落半車客?油旺就比佐敦更多客
37X南行咁樣行,無人會肯塞完廣東道再逆走,基本上等同完全放棄佐敦/油麻地

如果你本身個網絡完善,我原則上係唔反對開尖沙咀特快
但問題係,葵盛/葵涌邨/大窩口邨宜家無線去油麻地/佐敦
甚至連旺角客,都俾又疏又慢既33A趕咁一半俾紅小
你都識講,葵盛新區基本盤,根本無能力開多過一條特快
開37X,潛台詞就係葵涌邨/大窩口永世都唔會有正常既旺角/油麻地/佐敦線
咁就好大問題

Ricky403 發表於 2022-7-10 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-10 12:28
呢個分析好合理
今時今日,葵興芳中環金鐘,重 ...

去程灣銅特快站位輸突
連西半灣仔都完全掂唔到
要會議道或史釗域道落車行番轉頭
足夠抵銷大部分快咗嘅時間

同埋睇番大環境
930系點都難二拆三
930X當初又由告士打道改咗入軒尼詩道
967X/969X就長期做唔大
暗示全日嘅西隧灣銅特快都唔太會出現
始終地區有得揀,都鍾意市區段由頭碌到尾掃哂

37X嗰到
要諗嘅唔係封咗新區/大窩口旺角特快
而係新區/大窩口旺角特快有幾大機會搞得起
事實係238S養咗幾年都得個吉,除非有足夠新增人口同招標,否則九巴唔會特登去重新審視個市場,我亦都唔想佢玩呢啲野 - 佢有呢個精力不如多啲控制下巴士服務穩定度
況且37X亦只係封咗去程,回程都幾大機會喺番中郵或旺角上公路,而就算先兜尖沙咀,都已經回應咗地區要直車嘅訴求

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 37X另文討論

查看全部評分

1234567 發表於 2022-7-10 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2022-7-10 12:28
呢個分析好合理
今時今日,葵興芳中環金鐘,重 ...

淨係做銅鑼灣同灣仔肯定唔夠客,要做就應該拉去北碼,做埋北炮。呢條線有機會做埋逆向通勤,即係北角住宅區+灣仔住宅區去荃葵工業區。
1234567 發表於 2022-7-10 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-8 22:38
上環多客,純粹係因為尾站,速度上快
如果尾站擺銅鑼灣,我估客量會多過上環三四倍
而上環本身有班客係落 ...

930X唔洗做?你唔知道下繁寶石大廈打後4站可以出到幾多客出港島?你見唔到下繁930X可以坐滿?冇乜新西港島線能夠做得到下繁出港島能坐滿。
1234567 發表於 2022-7-10 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2022-7-10 11:39
係,修頓都唔停
話明銅鑼灣特快,杜老誌道轉出去,停外告/砵典乍街就直飛西隧
南行就直程連中環都唔好落 ...

既然南行不停,北行也沒必要停砵典乍街,行畢打街隧道上林士街天橋好過,起碼快一兩分鐘。
castanopsis 發表於 2022-7-10 22:46 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-7-10 15:19
去程灣銅特快站位輸突
連西半灣仔都完全掂唔到
要會議道或史釗域道落車行番轉頭

條線個定位係做荃葵版680
如果680可以靠砲台山至銅鑼灣一段養得起,點解荃葵唔得?
好老實講 荃葵 基本盤,係好過 石門馬鞍山

而講到灣仔站位,唔好低估班客步行既能力
東鐵通車之前,大埔>銅鑼灣班客通常都唔會轉681,而係會直接舊灣仔警署行過去
會議道去灣北大部分商廈都唔叫遠,基本上全部都5分鐘步程內
史釗域道行去修頓本身都唔算遠
灣仔西部/金鐘就擺到明唔會做,集中做北海中心/鵝頸地鐵唔方便既位
111/101加埋差唔多5分鐘一班,克街都可以一個站上三四十人
930北海上車25分鐘到葵芳邨,係非常吸引

如果獨市位得一條過海線,就當然係prefer由頭碌到尾
但愉城荃市已經有930X,葵興芳大窩口搭鐵去金鐘中環,車都唔使轉
無理由繼續由頭碌到尾

967X/969X問題係新客有限,班客本身已經搭緊巴士返天水圍,無乜誘因做大
但我又問你,你覺得愉景新城/眾安街/大窩口/葵興芳,搭巴士出銅鑼灣既比例有幾高?
我估10%都無,呢啲情況先值得做