hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) N969 減班
開啟左側

[服務調整] N969 減班

m_rd08 發表於 2022-7-3 10:09 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-3 00:02
咁去荃葵同過海又不能相提並論嘅

但佢出呢啲班次真係好難撐佢囉...

但係遲D好似N368 拉去洪水橋個時(唔知會唔會做)應該會順便減到30分鐘一班
FBI2 發表於 2022-7-3 10:51 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2022-7-3 10:09
但係遲D好似N368 拉去洪水橋個時(唔知會唔會做)應該會順便減到30分鐘一班 ...

都唔一定,因為有部分時間客量唔錯,頂閘添.

當然,中段開30唔意外

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tina 發表於 2022-7-3 11:00 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-3 07:40
依家夜店好多都只係可以開到02:00,通宵線無客都好合理。

真係唔明點解班人可以郁啲就叫人交牌

唔係唔比佢減班
其實我哋都知佢蝕錢有難處架
967 969呢啲逆向時段減都冇出聲啦

N969情況唔同
上年水咗成個天水圍一鑊之後再斬到60
尤其01-02呢個時段,其實都有幾十個客
但凡佢肯用下個腦都知呢啲最盡係30
又或者佢開返1班969N回程做30分鐘1班聯合班次都冇咁勞氣

如果佢話冇落到屯門,咁直接中段劈到60都可以理解
但而家線又兜咗,仲要減埋仲唔抵鬧?
265B 22年不變
12Lane 發表於 2022-7-3 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-7-3 09:02
其實我睇問題係30直去60
連45呢一級都無埋
當初嘈唔夠客先行屯門

呢個係主因,當初棄欖隧經屯門已經錯晒。
跟N368模式再紅隧加站反而都算正路,仲有得同幾條過海N巴玩轉乘。
tina 發表於 2022-7-3 11:11 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-3 03:53
以N969深宵客量,真係仲未取消都算係咁。60果個時段確實係客量奇差,屯市同屯公三站果班客又比尾班960食左 ...
N969本身天水圍方向頭車就0110,係佢改咗屯門之後懶醒改落0105,其實當時都有議員話唔work

同埋你天南有條0050開嘅969啫,天北得條0000嘅967X喎
又唔見屎水延長尾車

跟N368模式再紅隧加站反而都算正路,仲有得同幾條過海N巴玩轉乘。

紅隧仲有個好處係食到尖東班客
265B 22年不變
JC8385 發表於 2022-7-3 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-3 11:11
N969本身天水圍方向頭車就0110,係佢改咗屯門之後懶醒改落0105,其實當時都有議員話唔work

同埋你天南有條 ...

再加埋屎水連年加價,又無月票
正宗貼錢買難受
bestwishes706 發表於 2022-7-3 11:33 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2022-7-3 10:09
但係遲D好似N368 拉去洪水橋個時(唔知會唔會做)應該會順便減到30分鐘一班 ...

N934都彈弓手收返,N960都冇影嗰陣,N368仲要全晚延長去洪水橋 睇怕都係冇了期...
tina 發表於 2022-7-3 12:15 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-7-3 11:30
再加埋屎水連年加價,又無月票
正宗貼錢買難受

收人成30幾蚊,咁嘅服務質素
搵鬼坐

其實日間都係
啲特車亂晒龍打仗,線又劃得差,落銅鑼灣都要人轉車
265B 22年不變
12Lane 發表於 2022-7-3 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-3 11:11

同埋你天南有條 ...

改行屯公就已經注定趕走天水圍客。
寧願佢做番N307/N930果種開車模式,谷番30去多人方向,做到兩點收檔算數,至於天北問題就真係唔知點解唔順便967x延時果陣去處理埋。
總好過而家唔湯唔水,其餘時段我諗佢唔介意送晒比N368。

不過講真,全晚通宵線客量十條有八條都係差,但班次對比日頭正線真係微不足道,唔係去到好霉都好少會郁手。n969已經恨錯難返
tina 發表於 2022-7-3 12:30 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-3 12:19
改行屯公就已經注定趕走天水圍客。
寧願佢做番N307/N930果種開車模式,谷番30去多人方向,做到兩點收檔算 ...

其實民間都有大量compromise

叫N969拆樓
加強宣傳屯天短途
理順走線減少行車里數(飛走屏山 天水圍跟265S走線 做埋洪福)
改行紅隧

佢一嘢跌到落60,有客都救唔返
265B 22年不變