hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴75X非繁九龍段搞成50分鐘先入老隧
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴75X非繁九龍段搞成50分鐘先入老隧

213D 發表於 2022-7-4 21:23 來自手機 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2022-7-4 18:14
75X係死症… 問心大埔太少九龍過兜 東西九都兜一餐… 除非聯合道畀晒85 獅隧或映月台轉72X 271 否則抽唔到 ...

75X嘅問題太複雜,一黎自從1991年大隧通車,75X同85C被逼行橫頭磡、黃大仙同鑽石山,去補償74X同89C嘅服務範圍,加埋1980年代橫頭磡同黃大仙重建,D人搬晒入大埔,結果就係75X越黎越密,而且2011年85C得返兩班之後,橫頭磡同聯合道就係得返75X獨市,所以好難搞。

如果有老人家記得,75X行大老山之前,真係客量好差嘅惡夢路線,一黎唔入大埔墟同大埔中心,二黎果陣時75X唔係跟85C咁行鳳舞街同東頭邨,而係緊85行浸會同樂富,樂富橫頭磡仲重建緊,紅土就開始沒落,結果得返機場客搭。後來行左大老山之後,食正重建客同大埔客源,先有而家咁嘅班次同客量,所以要跟85咁行,客源就會冇晒,74A係不足以彌補咁大個客源,至於獅隧轉乘就算啦,271爆到傻一傻,72X同74A嘅班次又不敢恭維,而且大埔嘅乘客普遍係巴士要轉車就寧願落火車,所以我寧願維持現有班次去做,起碼班次唔趕客,係大埔已經係好吸引。

如果要加快,我覺得唯有係橫頭磡郁手,可以嘗試行橫頭磡東道上落聯合道,係樂富總站放站,不過入樂富嘅塞車。。。係有D驚嘅,但係新蒲崗同鑽石山真係無得搞,而家嘅路線有太多上落大老山嘅獨市位同客源,要分拆,就會做到比85系更疏嘅班次,一條好客,一條吉車咁解,呢個情況正正就係全個大埔都怕。
PC2625 發表於 2022-7-4 22:16 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-7-4 11:49
老隧仲有條84M
一係275X做平日半全日

84M 比 75X 更疏, 本身要繞經第一城至上大隧, 而且到樂富站就止步, 加上與橫頭磡/九龍城一段聯合道有一段距離, 嚴格來說不能取代 75X !
 樓主| ricky 發表於 2022-7-4 22:46 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2022-7-4 17:42
你可能遇到"碌神"

但佢入咗老隧就踩行油,應該知道自己超時都未到大埔。
前荃葵青區居民
PC2625 發表於 2022-7-4 23:42 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2022-7-4 11:59
印象當年85C走得甩樂富同聯合道基本上係夾硬嚟,當年九巴好似有整多一組85A轉86K轉乘去應付樂富,85X轉75 ...

85C 原本走線與 75X 有別,  來回只行半條聯合道, 取道東頭村道及鳳舞街, 在摩士公園外圍永光書院進出黃大仙龍翔道, 不入樂富邨內, 要改道阻力可能細啲 !
Steven_BUS 發表於 2022-7-5 00:30 | 顯示全部樓層
louis19910701 發表於 2022-7-4 10:47
補充一下,樓主講漏左75X嘅塞車位︰
1. 馬頭涌道等轉世運迴旋處 (有時仲要等埋亞皆老街球場巴士線上落客)
2 ...

早4年前屯門線仲係興建中果陣
馬頭圍道 至 馬頭涌道 之間d工程導致馬路左改右改, 兼全日來回少左條行車線
果陣搭75X由九龍城碼頭上車, 快極都40分鐘先去到鑽石山站
已經係講緊下午茶14:00-16:00呢段時間, 通常駛到家計會站或打後先有客
而75X真係坐返去大埔嘅客倉, 都係黃大仙龍翔道兩站,再加埋鑽石山荷里活
其餘路段執雞/做短途客(土瓜灣-黃大仙)

271_N271 發表於 2022-7-5 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
我個人唔會對275X太樂觀
佢快就夠快,但非繁需求好有限
jpoon 發表於 2022-7-5 03:06 | 顯示全部樓層

SanPoKong203e9 發表於 2022-7-3 19:03
橫頭磡去大埔的需求高,同當時起條邨有關。現時75X/275X 覺得唔係唔合理
其他路線更加大問題。
...

未行大老山隧道前74X叫做停外圍龍翔道,而75X就直行聯合道入獅隧
咁踢咗74X行大老山隧道後就要75X食埋黃大仙橫頭磡補位

P.S.回埋樓下話要74A補返,咁係咪要加密返班次甚至要佢兜埋入橫頭磡?

http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-7-5 03:10 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2022-7-3 20:47
85X自身都跌唔少客啦,
紅土直去馬鞍山真係無乜得做,
但佢再減班又只會更趕客...

85X又唔係無得做嘅
呢幾日下午非繁搭佢,北行都有大半車客
仲未計間唔中有幾個富貴客畀全費土瓜灣九龍城落車(唔知係咪月票客啦,但肯定唔係2蚊客)
同埋總有幾個會落車轉上水、大埔
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-7-5 03:16 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2022-7-4 21:23
75X嘅問題太複雜,一黎自從1991年大隧通車,75X同85C被逼行橫頭磡、黃大仙同鑽石山,去補償74X同89C嘅服 ...

寧願75X同85/85B做轉乘,縮短到九龍城或嘉林邊道算啦(本來想講縮到樂富但要做轉乘比較煩)
Waiyin12 發表於 2022-7-5 04:39 來自手機 | 顯示全部樓層

louis19910701 發表於 2022-7-4 10:47
補充一下,樓主講漏左75X嘅塞車位︰
1. 馬頭涌道等轉世運迴旋處 (有時仲要等埋亞皆老街球場巴士線上落客)
2 ...

關於第三點,如果改直行龍翔道去到荷李活廣場對開,經上元街轉入鳳德道西行,跟 74X 入鑽石山站再上大老山,燈位應該會比較順?
(其實即係取消鳳德商場,鑽石山自轉一圈)