hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴67A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴67A開辦消息

andy92 發表於 2022-7-6 11:29 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-6 10:45
唔好睇少荃灣客,數量唔少㗎!

直出葵涌點睇非繁都應該唔夠客

繁時特車就諗得過
1320 發表於 2022-7-6 11:43 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-7-5 19:01
其實我好想問邊個天才諗出尼67A呢個行法又屯西又屯東難聽D不如杯渡落市中心兜埋安友出去吖屯東屯西屯中…  ...

因為佢係67M 既直接支線, 完
The Designer
neoplan720p 發表於 2022-7-6 12:33 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 10:45
唔好睇少荃灣客,數量唔少㗎!

咁講,呢個係唔同持份者有既唔同期望。

Let's say:
54區客,佢地當然希望67A用返最傳統既走線方式由荃灣掃到落葵涌,咁無論係去荃灣定葵芳,都可以一程過。

但如果從其他屯門區既居民來講,
67A如果好似58M、61M、67M等線咁行法,
係完全無意思。
本身呢堆M線加埋已經夠密,
亦唔算有太大既超載問題,
再加多條67A係一樣行法,唔會對班友有好處。

相反,佢地會諗,
以屯轉網絡黎睇,
而家無一條直達葵芳 / 青衣 / 荃西既線,
咁如果開新線既話,
點解仲要用返原有方式去行?
點解唔開拓下呢d新區域?

至於咁樣玩葵芳直達夠唔夠客呢個問題,
其實反而係睇「班次有幾密」。
無錯,係有幾密。
我唔係講要密到5分一班,
但如果係30分一班,
情況就同63X一樣,
車程節省既時間,分分鐘仲少過等車既時間,
結果班客就繼續坐返59X、60X。

要轉車站發揮功效,
堆線既班次唔可以疏。
青沙就係一大反面教材。

至於點解67A有潛質做呢樣野,
係因為佢另一邊都有條件去做密班次。
假設54區入哂伙,再唔知用咩條件換到直出,
唔駛再跟67M兜嶺大景峰,
咁54區既主軸線,就會變成67A(同皇后山78A相類似)。
到時 54區 <-> 屯轉就依賴67A,
咁就可以確保非繁班次唔會去到20 / 30 分班。
如果日間非繁都keep到15分班或以內,
咁就有可能吸引到屯門其他區 <-> 葵芳既人,去屯轉轉搭呢條線,
因為車程節省既時間,有較大機會多過等轉車既時間。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
bestwishes706 發表於 2022-7-6 12:39 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2022-7-5 22:19
54區無輕鐵,繁時多客起上嚟K54齋食兆康西鐵轉車客,67a當幫下手做市中心/巴士轉車客
好似聯和墟一樣52a ...

仲幫咩手吖 皇后山都特登要屎水行龍山直出 就係唔想正面競爭
就算畀67A行屯門公路都唔應該畀佢整雙向分段 更甚係唔應該畀佢停屯公三站
JX9097 發表於 2022-7-6 12:51 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-6 11:43
因為佢係67M 既直接支線, 完

如果唔係當67M支線
應該都要拎出嚟jill bill

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
1320 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

eric278 發表於 2022-7-6 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2022-7-6 12:39
仲幫咩手吖 皇后山都特登要屎水行龍山直出 就係唔想正面競爭
就算畀67A行屯門公路都唔應該畀佢整雙向分段 ...

皇后山招標線行龍山還有一個原因
就是要有專營巴士恆常使用該道路
否則未來運輸署必被審計署「照肺」
青沙公路就是一個例子
GD1570 發表於 2022-7-6 14:31 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-6 12:33
咁講,呢個係唔同持份者有既唔同期望。

Let's say:

條線係54區嘅,唔用54區嘅睇法,走去用其他區嘅睇法嚟定線,咩道理?
你有你可愛,我有我好笑。
neoplan720p 發表於 2022-7-6 16:45 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 14:31
條線係54區嘅,唔用54區嘅睇法,走去用其他區嘅睇法嚟定線,咩道理?

如果真係你咁諗,
屎水54區堆線係唔應該停屯公三站添。

因為繁時停果幾個站會塞車,拉長車程喎。

如果條線擺邊就屬於邊區既話,
咁係咪960擺良田,所以960屬於良田人,而良田人嫌960兜大興慢,就可以叫960飛走大興?

真係幾好笑。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GD1570 發表於 2022-7-6 16:53 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-6 16:45
如果真係你咁諗,
屎水54區堆線係唔應該停屯公三站添。

你都幾斷章取義。

1. 67A本身就係為54區而生,960係為屯門中/西區而生,所以前者應該以54區優先。
正如你唔會同我講960要先照顧西隧口嘅客依啲好笑嘢吧!
況且,我從來無講過擺邊區就屬於邊區,所以根本唔存在你所講嘅嘢...

2. 繁忙時間屯門公路紅橋段及市中心段埋唔埋站都會照塞,所以亦唔存在拉長車程依個PT。
依個我相信搭開58P嘅絕對認同。

好唔好笑就見仁見智,我只係知閣下應該就「紙上談兵」ONLY

你有你可愛,我有我好笑。
fly831 發表於 2022-7-6 16:56 | 顯示全部樓層

如果條線擺邊就屬於邊區既話,
咁係咪960擺良田,所以960屬於良田人,而良田人嫌960兜大興慢,就可以叫960飛走大興?

咁好正常喎
的確有唔少良田版友係咁諗架, 作為大興人既小弟就唔係咁諗囉

最愛猛男