hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 有驚無險---九巴的維修不是這樣吧...
開啟左側

有驚無險---九巴的維修不是這樣吧...

樓主| hkbw 發表於 2007-6-25 23:57 | 顯示全部樓層

原帖由 gk9112 於 2007-6-25 21:45 發表
成部車都聚左落去後面,
我睇到尾閘後少少既位置係咪凹左?
比甩出黎個轆打中?

冇錯...不過行人路欄杆唔見有明顯傷痕...
真係算好彩, 如果再行前d巴士站來甩就大鑊了...
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| hkbw 發表於 2007-6-25 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 KC8249 於 2007-6-25 18:49 發表

啡色果d係處理漏油用木糠

冇錯..不過, 都未得閒去睇返個路面損毀情況...

最後部車係"積"返起, 裝返個車軸及車輪之後, 駛回車廠的...

加多張相....

個司機都好無奈下...
我就替成條西沙路沿線及巴士站的人押一把汗...
殺雞焉用牛刀?!
CardCaptor 發表於 2007-6-26 01:45 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2007-6-25 22:15 發表

呢單之後,仲有好幾單甩轆跟住黎,最經典莫過於,一架九巴S3N
係甩左轆情況下,仍然可以由吐露港返到大埔

好像是在觀塘已經甩左...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
lch 發表於 2007-6-26 02:14 | 顯示全部樓層

估不到有人可以跟相呢比你早一點的時間拍下
 樓主| hkbw 發表於 2007-6-26 09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lch 於 2007-6-26 02:14 發表
估不到有人可以跟相呢比你早一點的時間拍下

其實我係特登折返影的..
我第一次路過現場時, 得部車係度, 乜都未有, 剛剛"跪"左係度吧了..
之後送左家母去買野, 自己駕車出返來時, 就已經有三部工程車圍著部車lu....

到再接返家母後再經過, 部車已經"積"返起...

似乎你張相是小弟入左恆安未出返來時影的wo..呢個時候, 第一部工程車剛到場
(後面個部Hiace)

殺雞焉用牛刀?!
HY671 發表於 2007-6-26 13:25 | 顯示全部樓層
從樓主行文來看,應該係部車個轆甩左出黎,而不是維修人員
把它拆出來吧?

但本人不敢苟同題目的「九巴的維修不是這樣吧」,大家都唔
知點解部車行行下會咁,話唔定係路面垃圾令到部車斷軸,就
咁武斷人地維修差,會唔會對維修部唔多公平?
(即係好多人一見有女司機涉及交通意外就先入為主話人地手車
有問題,完全唔知事件始末一樣。)
永遠懷念MJ
 樓主| hkbw 發表於 2007-6-26 13:30 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2007-6-26 13:25 發表
從樓主行文來看,應該係部車個轆甩左出黎,而不是維修人員
把它拆出來吧?

但本人不敢苟同題目的「九巴的維修不是這樣吧」,大家都唔
知點解部車行行下會咁,話唔定係路面垃圾令到部車斷軸,就
咁武斷人地維修差,會唔會對維修部唔多公平?
(即係好多人一見有女司機涉及交通意外就先入為主話人地手車
有問題,完全唔知事件始末一樣。)

如果我睇唔到條軸咁完整地連車輪擺左係度, 我都唔會咁講...
相片中亦看到, 條車軸並非斷出來(並沒有任何折斷口, 非常完整), 而是甩出來,
不然, 部車最後亦不會"積起"裝回車軸及車輪就可以返廠....

殺雞焉用牛刀?!
HY671 發表於 2007-6-26 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-6-26 13:30 發表

如果我睇唔到條軸咁完整地連車輪擺左係度, 我都唔會咁講...
相片中亦看到, 條車軸並非斷出來(並沒有任何折斷口, 非常完整), 而是甩出來,
不然, 部車最後亦不會"積起"裝回車軸及車輪就可以返廠.... ...

即係「巴士甩轆」「一定係」因為維修不善?
永遠懷念MJ
iczer3 發表於 2007-6-26 16:58 | 顯示全部樓層
From the previous cases, these buses have the same GKN Hub-Reduction drive axle
Enviro 500!
 樓主| hkbw 發表於 2007-6-26 19:10 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2007-6-26 16:41 發表

即係「巴士甩轆」「一定係」因為維修不善?

我寫既係 "九巴的維修不是這樣吧", 並沒有為所有事蓋棺定論,
在首篇文章我亦提出一個open question..

但無論是甚麼的原因, 行行下成條軸都飛得出來就真係好離譜,
咁都接受到既, 我今日行出彌敦道, 咪隨時因為d車輪連命仔都冇?
殺雞焉用牛刀?!