hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴50,50M,55,56開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴50,50M,55,56開辦消息

HR1377 發表於 2022-7-6 11:07 | 顯示全部樓層

EW9016 發表於 2022-7-6 08:50
出新車就應該唔駛
不過解凍應該要啦
啟德泥地仲有30部81xx曲梯封緊

根據行蹤網紀錄,唔計歐四車城巴最少有8128-8130、8132-8150已經有一段時間沒有出車,應該封車中
1320 發表於 2022-7-6 11:09 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 10:40
係「青田路」,唔係「菁田路」。

同埋用唔用青田路直出又要問過九巴?九巴又買起咗條青田路?

其實962X 一直做唔到早繁, 都唔知 係咪 因為 屯官 一站有關?
(960S 早繁 停屯中)
如果真係咁, 真係極度荒謬
The Designer
w061327a 發表於 2022-7-6 11:12 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 10:44
你畀我行青田路,我要畀你行屯公直出,點計都唔會有SO。

真係當新城背後個財團傻傻哋㗎咩!!!

如果 50、55、950、955 停屯公三站換 67A 直出,咁城巴可能會肯。
話時話 50M 改咗入良景,至少都做到返啲 54 區去良景廣場嘅客,雖然做唔到屯市,但應該仲有少少揸拿

城巴 20,在啟德晴朗的一天出發
GD1570 發表於 2022-7-6 11:17 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-6 11:09
其實962X 一直做唔到早繁, 都唔知 係咪 因為 屯官 一站有關?
(960S 早繁 停屯中)
如果真係咁, 真係極度荒 ...

個人認為機會好大。

但其實城巴可以只係09:00後先停返屯官,頭車至09:00班次唔停就已經可以啦。
無奈城巴無咁樣做,可能係因為早繁又有962P,基本上滿足到屯碼人嘅通勤需要。

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-7-6 11:19 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2022-7-6 11:12
如果 50、55、950、955 停屯公三站換 67A 直出,咁城巴可能會肯。
話時話 50M 改咗入良景,應該都做到返啲 ...

其實54區部份位置可能行去良景仲快過搭50M

但我到今時今日都仲認為,雖然50M個走線怪怪哋,但真心唔會話無客,
因為佢包攬咗屯門西至54區嘅區內通勤,其實都叫做獨市。
正如我之前都問過:54區去山景,你會搭K54轉輕鐵,定50M一程過呢。

eric278 發表於 2022-7-6 11:20 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 11:17
個人認為機會好大。

但其實城巴可以只係09:00後先停返屯官,頭車至09:00班次唔停就已經可以啦。

不要忘記鄰近置樂早上有962S(遲些變成952P並加班行走)
只係要行下路去小欖才上屯公
還看香港公交
GD1570 發表於 2022-7-6 11:21 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2022-7-6 11:20
不要忘記鄰近置樂早上有962S(遲些變成952P並加班行走)
只係要行下路去小欖才上屯公
...

置樂起計962X點都快過962S去到轉車站吧...
唔好忘記朝早三聖哈囉係點塞法...

你話置樂客想要有位坐反而我就相信嘅
1320 發表於 2022-7-6 11:23 | 顯示全部樓層
w061327a 發表於 2022-7-6 11:12
話時話 50M 改咗入良景,應該都做到返啲 ...

50M 其實會變左去 良景 既 買野, 食飯 線 為主 (近, 又無咁迫), 如果開 單層 密車就點都有一定既客, 但如果繼續諗主用大大部車, 就真係小心變20A (對手太多, 你唔密坐K54去市中心好過)

(良景~屯門站) 之間就真係無咩市場, 你睇下晚上既K58 就知 (小巴都夠做)
The Designer
S3bl430 發表於 2022-7-6 11:23 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得67A最後改唔改到直出都好,到最後54區出葵青九龍港島班人會唔理車費優惠,一系搭港鐵,一系在紅橋轉九巴車海,至於接近5元的區內線車費就當駁腳費
城巴有直車才會搭返城巴

另外, 九巴月票+K54開支
未必比城巴港島線車費高

另外,我會覺得有居民會因為貪平,

由54區行/搭67A去寶田轉東九和港島線(月票客)
Mercer 發表於 2022-7-6 11:54 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-6 11:19
其實54區部份位置可能行去良景仲快過搭50M

但我到今時今日都仲認為,雖然50M個走線怪怪哋,但真心唔會 ...

同1M 22M 一齊運空氣
十四鄉準居民 恭喜晒!