hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴50,50M,55,56開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴50,50M,55,56開辦消息

cky 發表於 2022-7-20 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

今日 56 回程 約 1840 去到藍地迴旋處,目測車上只有十五人左右,比我預期少很多。
1320 發表於 2022-7-20 22:00 | 顯示全部樓層

今日試左坐下繁既50 (18:00個班)18:20 到旺角
19:00 到屯轉
19:10 到紅橋
19:15 到54區

20分鐘入到旺角區, 算係幾合理, 旺角多車, 要排下隊入,
屯公塞汀九, 之後 屯轉 又塞左5分鐘 先走到, 屯市反而可以快速飛走,無塞
新墟, 紅橋 都要排隊入站

客量方面, 大約15人.....

九龍站 到 油麻地 都keep住有 1個2個客咁上, 但到旺角中心點時意外地一個客都 無 !!!!!!
去到美孚 不意外 地一個客都無 (佢上車位又同 九巴 既唔同, 真係唔知停來為咩, 又要等多3個燈)

之後 屯轉有一上無落

紅橋 1落
虎地 0
五柳 2 落
欣田 3 落
菁田 1 落
塘坑 1 落
和田 3 落
最後個5個應該都係 巴士迷

就咁睇, 宜家既客最主要都係 兆康+欣田 + 54區
屯公 2 站真係未交到 功課

另外, 旺角 明明個位好令, 但就一個客都無,
睇黎50 主要都只係食到 67X 去唔到既地方,
一到旺角就收晒皮

另外, 係旺角站位 有巴士公司既觀察員, 但.........居然寫住KMB...........笑左

The Designer
214P_world 發表於 2022-7-20 22:46 | 顯示全部樓層
啲轉乘優惠真係冇眼睇
獨學而無友,則孤陋而寡聞
1320 發表於 2022-7-20 23:45 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-7-20 22:46
啲轉乘優惠真係冇眼睇

的確係屎水抵死.......
連 置樂, 黃金, 碼頭 既 出市區雙向轉乘都做唔到
214P_world 發表於 2022-7-20 23:47 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-20 23:45

撇除雙向轉乘, 還有屯門區內乘客覺得站位不便, 跨區客就覺得連轉往觀塘道/將軍澳都咁不便
獨學而無友,則孤陋而寡聞
city_alexander 發表於 2022-7-21 01:13 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-20 23:45

咁你有乜高見?
nokia 發表於 2022-7-21 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層

九巴最醒就係用政府補貼自己月票,所以城巴再唔出月票,都唔會太多人搭
GD1570 發表於 2022-7-21 08:35 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-7-20 23:47
撇除雙向轉乘, 還有屯門區內乘客覺得站位不便, 跨區客就覺得連轉往觀塘道/將軍澳都咁不便
...

屯門啲站位咁都叫唔不便,想問吓應該點設站先叫做便利呢?
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-7-21 08:37 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-20 22:00
今日試左坐下繁既50 (18:00個班)18:20 到旺角
19:00 到屯轉
19:10 到紅橋

其實坦白,50、55同56喺屯門區真係無乜點做宣傳,
我只係見過50M嘅BANNER喺屯門區掛過,
但EVEN連紅橋雙方向都只係得金銘燈位有條BANNER,同埋朝早有城巴職員企喺度,
拎住疊傳單,但唔見佢派囉!

至少都應該喺屯門河邊、景峰或井財街一帶掛多啲吓BANNER啦,
再將啲傳單入吓信箱啦。

你有你可愛,我有我好笑。
1320 發表於 2022-7-21 08:44 | 顯示全部樓層

最基本係屯轉整個回贈比
962系 > 50/55

50可以免費轉E21系 到長沙灣 ,深水埗
55可以免費轉E22系 到觀塘道

當人地玩緊月票既時候, 你既轉乘仲要咁就住就住,咁廢就真係無咩好講