hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償
開啟左側

集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償

Kenchow 發表於 2022-7-6 16:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

Mercer 發表於 2022-7-6 16:27 | 顯示全部樓層
當年87 收皮都有88K 轉87A 依個最抵既轉乘

又之前36 返梨木樹唔經大窩口, 叫人搭48X, 係轉乘客先有得平
十四鄉準居民 恭喜晒!
tina 發表於 2022-7-6 16:28 | 顯示全部樓層

唔使廣益啦
因為68M係區議員要求縮短既加密

九巴唔補償班議員又冇異議,最終咪變成宜家嘅樣
265B 22年不變
hadboy5 發表於 2022-7-6 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層

係都爭取屏無左大欖隧道真空期果四年好過
sq285 發表於 2022-7-6 16:44 | 顯示全部樓層
1998年都未有八達通轉乘優惠
欖隧係落車派飛仔,上車入飛仔連散銀架

#老人家才知道的事
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
3AD110 發表於 2022-7-6 16:45 | 顯示全部樓層
68M係1998年改經大欖隧道 全港首個八達通BBI要1999年先有 所以當時仲未有八達通BBI呢個概念
林莉每日專車.3AD110
kei_hk 發表於 2022-7-6 17:19 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-6 16:28
唔使廣益啦
因為68M係區議員要求縮短既加密

條線本來就係同現時的起點終點一樣﹐唔同的只係改左行隧道﹐成條線短左好多。

只係隧道開通﹐才拉出葵盛。
之後發現荃灣至葵盛一段根本無乜客﹐巴士公司又派唔夠車做成大甩班﹐結果就同意縮番去荃灣。

正如上面所講﹐當年未有八達通轉乘﹐所以無野可以做補償。

而且﹐本來葵盛就係無這條線﹐只不過打回原形﹐談何要求補償。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
tomy2001 + 1 英雄所見略同 (只不過打回原形談何要求補償.

查看全部評分

asv2 發表於 2022-7-6 17:29 | 顯示全部樓層
26/5/1998 68M 由荃灣站延長去葵盛,同日取消 68A
14/6/1998 68M 由葵盛縮返去荃灣站,同日重開 68A

唔知睇唔睇到兩者有咩關係?
3AD110 發表於 2022-7-6 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2022-7-6 17:19
條線本來就係同現時的起點終點一樣﹐唔同的只係改左行隧道﹐成條線短左好多。

只係隧道開通﹐才拉出葵盛 ...

唔係荃灣至葵涌段冇乜客 係繁忙時間68M由葵盛圍開去到眾安街已經班班頂閘要飛站 荃灣根本上唔到 當時報紙差唔多日日都有乘客投訴話改行隧道後 只有68M一條快線由荃葵返元朗 唔係就一係坐63M 一係就坐64M或者69M去隧道口轉 同埋巴士公司根本派唔夠車落去應付 加上洪水橋藍地嗰邊又一樣得一條63M去荃葵 唔係就要坐53 區議會要求九巴還原68M同改善洪水橋對外巴士線 所以九巴就重開68A同早上加開63P 但就令朗屏冇車去大欖隧道 同冇架快d嘅車由元朗大馬路去葵涌

未改行大欖隧道 去荃葵方向 元朗大馬路有68 68M 朗屏有68A 洪水橋有齊3條線 雖然仲有53
改行隧道後 元朗大馬路去荃葵得68M係經隧道 同埋63M經屯門公路 仲有全青山公路嘅53 朗屏得返68M 洪水橋得返63M

以前我都有儲低呢d剪報 不過大個咗掉哂 d剪報係影到68M返元朗去到荃灣頂閘情況嚴重要飛站
kiwai 發表於 2022-7-6 20:20 | 顯示全部樓層

唔止晚上荃灣上唔到68M, 早上元朗都大排長龍
大欖隧道通車前, 早上68M在元朗總站係開住門等客上車, 夠鐘開車後下班車就會駛前開門上客
但當延長至葵盛圍後, 68M在元朗大坑渠巴士站上唔切乘客, 我仲記得當時情景, 乘客由大坑渠巴士站開始排隊, 人龍沿大馬路去到擊壤路, 再轉彎沿擊壤路排到去安寧路, 同時間有兩架68M在巴士站, 前車上緊客, 後車等上客