hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償
開啟左側

集思廣益點解68M拉走咗葵盛會冇補償

3AD110 發表於 2022-7-7 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-7-6 22:39
葵與站得3條坑。

2條單坑分別係 37M 及 44M﹐雙坑就係40X 及一批去荃灣的路線中途站。

當年68A係放40X後面 夠鐘先開過去上客
3AD110 發表於 2022-7-7 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層

其實再討論落去都冇意思
1. 改動已經係20幾年前嘅事 當時區議會對巴士改動點都冇而加咁大意見同保留性 如果要嘈一樣可以嘈洪水橋藍地屯中少咗好多巴士選擇 就好似而加點解74X改極都唔可以彩虹直上大隧返大埔
2. 正如以上嗰點 當年d人係爭取68M還原做元朗西-荃灣站 等元朗同荃灣可以上到車 爭取得呢樣嘢就睇對保唔保留條線上葵盛圍總站係有幾大重要性 同埋九巴已經認為葵涌去元朗可以大欖隧道轉車 或者一程過坐63M 根本問題個迫切性係要元朗同荃灣上到巴士所以要盡快還原
3. 當年記得九巴擺68M上葵盛圍係葵涌區又近葵涌道只有葵盛圍有位放到一條車都唔少嘅68M線 並唔係因為葵盛圍好有需求 況且大欖隧道通車前原本就冇巴士由葵盛去元朗 還留68M同隧道通車前個服務範圍其實冇分別 因為有63M經葵芳葵興返元朗 所以還原68M九巴都唔拉其他線或者開68A上去葵盛圍
4. 樓主不斷問BBI 當年根本冇BBI可言 連八達通都只係啱啱出咗一段時間 1998年根本唔係全部巴士都有八達通 九巴推出大欖隧道轉乘係俾削咗原有隧道通車前服務範圍可以用轉乘來去到想去嘅地方 例如朗屏去深水埗 同埋想搶埋天水圍去港島嘅客 當年仲要用飛仔同入轉車錢價落錢箱 就睇得出免費或者補錢轉車呢樣嘢有幾創新 城隧線轉乘能夠咁早做到係城隧轉車站全九巴使用同埋城隧轉車站根本行唔到去其他地方 只係轉車嘅人先會嗰度上落 但九巴都要城隧通車成年先實施到 當年做BBI係要研究好耐 九鐵都要去到1999年先做到東鐵同K巴有八達通轉乘來杜絕非轉火車客 區議會當時反對話削咗原有免費坐K巴嘅人 九鐵一樣唔理 九巴大欖隧道八達通BBI仲要2002年先有 唔明點解仲要問落去 正如69M在1995年由荔景南縮去葵芳站 九巴一樣係削咗天水圍去荔景嘅服務 同埋隧道通車九巴將64M改去荃灣站咪一樣削咗荃灣碼頭返天水圍嘅巴士 當時一樣冇補償措施 仲有68M還原變相朗屏冇車去隧道口轉車 呢個更加大問題都冇去補償啦
5. 更值得討論係正如前面師兄所講 點解34 37M到BBI大行其道都冇同屯元天線有BBI
p.s. 以前同寫路線書嘅釗哥傾過 我問點解68M唔保留朗屏做總站 釗哥話朗屏嘅人慣咗行去元朗西坐車 所以九巴一直都冇咩點加強朗屏嘅巴士服務直到西鐵通車
3AD110 發表於 2022-7-7 07:08 來自手機 | 顯示全部樓層
-delete-
天空之神 發表於 2022-7-7 07:10 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-7-6 23:54
68M > 69M 265M 269M
59M 60M 66M 259E > 57M 58M 61M 67M 68A
都可以係愉景新城免費轉乘 ...

呢個說法,連官方都有寫叫人落荃灣青山公路轉車

不過限屯公轉屯公
大欖轉大欖咁樣囉
夠哂用啦

最大問題係68M 縮短變相葵涌客返元朗變相 upgrade 左

因為 68M 當年延長無加價咁樣
Choi 發表於 2022-7-7 08:04 來自手機 | 顯示全部樓層
成條路變冇巴士行都得,好似25上山方向,43X士美菲路,同即將12號羅便臣道兩站,替代方案係行落山坐車
3AD110 發表於 2022-7-7 08:04 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-7 07:10
呢個說法,連官方都有寫叫人落荃灣青山公路轉車

不過限屯公轉屯公

68M還原後其實行車里數大減 應該要減價 不過因為九巴要做到所有大欖隧道上車返元朗天水圍都係8.4呢個價 所以先俾68M保留全程8.4呢個價 當年68M延長唔加價應該係同改行隧道前仲係同一里數嘅fare scale
林莉每日專車.3AD110
HG6729 發表於 2022-7-7 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層

其實而家可以開早同下繁開一兩班葵涌返元朗加洪水橋尼試水溫 畢竟而家同以前唔同 起碼有西鐵唔洗依賴全部巴士
s3n370 發表於 2022-7-7 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-7-7 00:26
其實而家可以開早同下繁開一兩班葵涌返元朗加洪水橋尼試水溫 畢竟而家同以前唔同 起碼有西鐵唔洗依賴全部巴 ...

今時今日巴士公司嘅性格,
如果收天水圍3M價,其實未必show你。

借D意拉去上葵涌/葵盛去收貴一格,
受惠嘅人唔多,到D客未必buy。

較可行嘅係葵芳經一經葵福路,
德士古道上公路扮下凸快收貴一格。
個問題係吸到幾多西鐵客,同埋夠唔夠打爆一架車啫。
kiwai 發表於 2022-7-7 10:04 | 顯示全部樓層
3AD110 發表於 2022-7-7 08:04
68M還原後其實行車里數大減 應該要減價 不過因為九巴要做到所有大欖隧道上車返元朗天水圍都係8.4呢個價  ...

所以唔止有青沙附加費, 其實大欖都有附加費
明明60M的行車里數比68M長, 但68M收費較高
busnrail_fans 發表於 2022-7-7 12:04 | 顯示全部樓層

elmmoo 發表於 2022-7-7 00:58
唔洗。。。
屯轉/ 大欖車可以任何一個共同站轉

北區、錦田、八鄉、Park Yoho、高埔、掃管笏,就真係無福消受愉景轉車大法
要焗喺欖隧口/屯轉先至轉到葵興芳線