hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 研究九巴86A和286重組的可行性
開啟左側

[其他] 研究九巴86A和286重組的可行性

天空之神 發表於 2022-7-9 00:44 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-8 23:45
38B 想做大一定係拉去富安加價,話唔定可以順手比 40X 提速。

240X 長沙灣打後根本冇人想理佢。當然,亦 ...

其實如果可以240X 華麗轉身做到 葵盛 - 長沙灣37X 的確有機會全日特快油尖旺

剩返深水埗就倒哂比 33A 就算
.
巴士的膠 發表於 2022-7-9 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-8 23:45
38B 想做大一定係拉去富安加價,話唔定可以順手比 40X 提速。

240X 長沙灣打後根本冇人想理佢。當然,亦 ...

未有36A,碧海藍天去葵興芳返工都係坐240X,亦有286C客見青沙未必上到,會坐到碧海藍天先轉車,整完大概都有1/3-1/2客去葵涌,我又唔覺係「無人理」條線。

反而沙田方向可以考慮停完美孚站,改停荔枝角站C出口、光昌街79X站後右轉興華街,停碧海藍天同海盈邨上青沙,避免塞長沙灣內街同埋長荔街站越嚟越迫。反正對小瀝源果邊點都慢唔過86同49X
wing 發表於 2022-7-9 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-8 21:58
240X 走線根本有問題,唔應該做大佢,葵芳青沙要做都係抽 47X 車做 38B 好過。286 不如索性唔做深水埗, ...

早兩年47B想抽47X車已經受到極大阻力
arfung 發表於 2022-7-9 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-7-8 23:17
價錢牌問題唔會做大 38B
反而我覺得 240X 做大執上葵盛
打劫埋 37 先係正路

睇返一眾青沙的路線,38B係不尋常地收得特別便宜,其實當年是不是一個理由/套餐去減38A班次?

睇返石門/第一城一帶,建議中的286和現時286C收費,再對比城隧49x,會發現38B真的性價比非常高(仲要沙中超特快葵興/芳,的士速度)。絕對同意因為價錢牌問題,不大機會再做大。
天空之神 發表於 2022-7-9 09:35 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-7-9 09:27
睇返一眾青沙的路線,38B係不尋常地收得特別便宜,其實當年是不是一個理由/套餐去減38A班次?

睇返石門/ ...

Upgrade 38A 就梗係無所謂啦

不過你見加 240X 都唔加 38B 就知
價錢牌差太遠

差在未加繁時雙向咁解
.
Waiyin12 發表於 2022-7-10 01:48 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-7-8 19:55
沙田線重組點解要拉架大埔車落水?

而家沙田市中心去深長荔,最快嗰條係 72;車費又貴過 86,九巴同乘客們都開心
做得好地地,又唔係要減 72 車,純粹用嚟做替代路線比乘客,理應影響唔到大埔客
Waiyin12 發表於 2022-7-10 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-7-8 23:40
72唔係想像中咁易開到刀

72/272E 性質本身似 86C/286C,但 72 仲有多一水用量唔少嘅 沙市 - 深長荔 嘅特快客
如果 272E 或 272P 全日,抽 72 車都係正常做法
但 72 下場應該好過 86C,似終獨市位比較多;除非用咗青沙特快搞掂沙田市中心

(不過 272E 價錢非常吸引,但唔見得 272E 走線好靚,特別而家 272X 落實全日化;272P 又唔知九巴會唔會想做大佢)
巴士的膠 發表於 2022-7-10 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-9 09:35
Upgrade 38A 就梗係無所謂啦

不過你見加 240X 都唔加 38B 就知

有月票,條線收到10蚊以上,已經差唔多到值得用月票。

反而你搭下38B,其實客量都唔係真係咁好,大概坐得滿,咁比較隔離條240X真係頂閘,呢條梗係無份加,除非你真係cut 38A換佢,加送36A、38B雙向分段同回水轉36A。