hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?
開啟左側

港鐵幾時先肯加密返星期六日班次?

Ricky403 發表於 2022-7-20 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-7-19 14:08
班次應該按客量設定,東鐵綫定屯馬綫最繁忙路段每個鐘客量都唔輸觀塘綫或者將軍澳綫啦(非繁、六日又係無 ...

crew方面,條線長啲咪要多啲crew
荃灣綫或港島綫一個crew可以行成轉先抖,呢到一更咪25個搞掂,東鐵綫或屯馬綫好明顯做唔到
不過老實講就算市區線只係紅藍綠日間班次好少少,將軍澳綫非繁都開緊5-6呢啲班次啦

ETA同距離就好明顯係決定班次因素之一
只可以話龜鐵選擇用疏車預時間呢個模式做市郊線,而客係無空間議價,就算轉軚搭巴士都只係好在免轉車
Ricky403 發表於 2022-7-20 12:24 來自手機 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-7-19 14:00
其實用全線客量睇個別路線班次本來就太籠統
只係龜太封閉咁肯公開每條線繁時、非繁、假日客量去逐條線睇 ...

個人始終認為「減得狼」只係東涌綫開10分鐘一班、屯馬綫開9.8分鐘一班同東鐵綫開7分鐘一班嗰次調整班次
而家東涌綫都係疫情緩和時7.1嚴峻時8,間中同屯馬綫夾到班次,已經唔算差,東鐵綫都因應過海後客量升幅加到6分鐘一班,亦補埋ETA畀佢
同為搭客我就唔覺有乜大問題,想坐想舒服都有唔少巴士做得到,沙田河東大把巴士出九龍
dannywong 發表於 2022-7-20 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-20 12:16
crew方面,條線長啲咪要多啲crew
荃灣綫或港島綫一個crew可以行成轉先抖,呢到一更咪25個搞掂,東鐵綫或 ...

但車速高,隊 crew 同樣工時賺到嘅車費收入都高,東鐵綫過到海將原本會轉 104 301 嘅客留喺車上,食埋過海嗰程車費亦都令東鐵綫收入提高唔少喎
ETA 都係公司有責任提供俾乘客嘅資訊嚟,既然可以喺月台顯示就應該善用科技俾人用 app 睇埋,唔係咩額外服務,更唔能夠作為減班嘅理由
就退一萬步當真係唔可以每日 7 - 23 都開 5.0 分鐘一班,最起碼一至四朝 7 - 21,星期五、六 7 - 23 ,紅日10 - 23 都要有
等車時間長咗 40%,車廂又逼過早繁係服務嚴重不足
Ricky403 發表於 2022-7-20 21:04 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-7-20 20:10
但車速高,隊 crew 同樣工時賺到嘅車費收入都高,東鐵綫過到海將原本會轉 104 301 嘅客留喺車上,食埋過 ...

如果全部都正價,咁你睇法都唔係錯,弊在東鐵綫屯馬綫大量膘
當然短期內東鐵綫屯馬綫每日日間想最疏5分正就無可能㗎啦
鐵路署亦唔見得會理呢啲野,條屯馬綫都係望佢時間充裕啲班次穩定啲好過
通車初期同某啲日子前後車隔10+分鐘都見唔少

都係講句,假如只係想坐得舒服,巴士會係你更佳選擇
屯馬綫C車玩得出3座位,載客當運牛已成定局
.
dannywong 發表於 2022-7-20 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-20 21:04
如果全部都正價,咁你睇法都唔係錯,弊在東鐵綫屯馬綫大量膘
當然短期內東鐵綫屯馬綫每日日間想最疏5分正 ...

所以咪 quote MTS 突顯 2022 年嘅待客態度連六十年代都不如

東九龍線已經全部永久減班,嚟緊又開始減過海線勒
結果就係搭乜都要等得比以前更耐,多條鐵路交通根本就無方便到
jpoon 發表於 2022-7-21 00:56 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-20 21:04
都係講句,假如只係想坐得舒服,巴士會係你更佳選擇
屯馬綫C車玩得出3座位,載客當運牛已成定局

敝在兩巴都減埋班呢
巴士都未必坐得舒服咖

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
dannywong + 1 英雄所見略同

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/
Ricky403 發表於 2022-7-21 11:37 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2022-7-20 23:39
所以咪 quote MTS 突顯 2022 年嘅待客態度連六十年代都不如

東九龍線已經全部永久減班,嚟緊又開始減過海 ...

講起待客,其實六十年代同而家環境唔同,考慮嘅野唔同
唔好話六十年代,千禧都仲有今時今日咁嘅服務態度係唔得㗎咁嘅廣告
去到而家掉返轉畀服務業從業員鬧助長投訴文化

正如你完全企喺市民角度考慮嘅話
基本上都唔使等龜鐵官方回應,站友會主動潑你冷水
Ricky403 發表於 2022-7-21 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2022-7-20 23:39

東九龍線已經全部永久減班,嚟緊又開始減過海 ...

咁等少程車點都好咗,土瓜灣九龍城呢啲本身無鐵路到嘅地方就更加,會展站開咗又可以選擇唔逼天橋
東鐵綫以前班次係密,但大圍至九龍塘一段體驗都唔見得好好,尤其直通車講緊每個鐘就會有一班,後面兩班車就總會好逼
dannywong 發表於 2022-7-21 23:04 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-7-21 11:37
講起待客,其實六十年代同而家環境唔同,考慮嘅野唔同
唔好話六十年代,千禧都仲有今時今日咁嘅服務態度 ...

六十年代同而家嘅分別就係六十年代規劃緊嗰陣好多站周邊都係吉地,而家就大部分站周邊已經起晒樓,居住定工作人口(潛在客源)都多咗好多
人哋顧問早預計到非繁忙時間(甚至任何時間)都追求滿載會有人投訴明明可以加車又唔開,邊度關投訴文化事

而家東鐵綫 6 分鐘一班咪班班都好似直通車後面嗰班咁,又等得耐又逼囉

kentbryo 發表於 2022-7-22 11:12 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2022-7-18 19:14
康城係自己上蓋點都要保住基本盤,班次唔夠點吸引人繼續買?實際上康城係keep住新期數入伙,一加一減最好 ...

疫情個時有減到班次
8.2-10--> 12 分鐘一班
唔通康城人真係唔洗搭交通工具咩..