hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴962系列路線服務重組 分拆為952系列路線 ...
開啟左側

[服務調整] 城巴962系列路線服務重組 分拆為952系列路線

1320 發表於 2022-7-12 11:05 | 顯示全部樓層

GJ6229 發表於 2022-7-12 10:45
962C係值得做大
而家既962C根本上將番9:00-9:30班客倒哂

基本上同意你既意見, 但建議先開一班 07:40 正線試水溫, 反應好就正式拆線,2班正線泳池走, 2班中廣開

另外, 早繁都應該考慮停 西隧但飛屯轉 (比 青公, 黃金客係西隧 可以 952P 轉962C)
目標係要令962C 做起左先, 之後要拆線就易做得多
The Designer
FBI2 發表於 2022-7-12 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-12 11:02
其實都幾肯定21號朝早一定極度混亂,青公堆客見到 952P 唔識上,中環返家等極都冇 962B,仲有黃金海岸特車 ...

21號不會混亂,因為未改
GD1570 發表於 2022-7-12 11:59 | 顯示全部樓層
其實都幾肯定21號朝早一定極度混亂,青公堆客見到 952P 唔識上,中環返家等極都冇 962B,仲有黃金海岸特車 ...

又未必。

朝早繁忙時間青公過海搭得城巴嘅基本上都係見車就上,唔會太理952P定952;
非繁南行得952,無得唔上啦。
下繁北行就難講啲,不過有排隊位嘅基本上都唔會搵到962B嘅排隊位,
所以見到952而唔識上嘅應該係少之有少。

你有你可愛,我有我好笑。
MANN1579 發表於 2022-7-12 12:47 | 顯示全部樓層

首先要理順邏輯,這次改動的原因正正是有批評 962系 分支太多,路線複雜又重壘,所以有需要精簡。

精簡的方法是分開樓上 No. 20 所述 952系 經青山公路與 962系  經屯門公路的路線。

對於一個唔熟識屯門的乘客,這是容易理解的。

大部分青山公路的乘客,他需注意的改動只是搭開的 962/B/E/S 如何分別轉成 952/C/P。

綜合改動資料,只有早繁(7-9 a.m.)置樂花園和青山灣段乘客會少了選擇,而青山灣段乘客有機會要企。

蝕巴如果夠醒目,應該在這個時段有足夠 952P 的加密班次,例如,預留半空車供青山灣段乘客。不竟付出$21.8 車資都係想快同有位坐!
bestwishes706 發表於 2022-7-12 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2022-7-12 11:05
基本上同意你既意見, 但建議先開一班 07:40 正線試水溫, 反應好就正式拆線,2班正線泳池走, 2班中廣開

另 ...

正線同962P龍門居上皇珠路走啦,泳池呢個站畀962A已經嫌多,龍門直出搶到嘅客一定好過去行泳池,里數同路線又短啲
r32333435 發表於 2022-7-12 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
269A,B,C,D,M,P,R,S,X,N269
KG1428 發表於 2022-7-12 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2022-7-11 23:26
其實白石角喺大埔區,唔通大學站去遠少少叫272咩?

當初272K/272S開果時白石角都未發展。
而相關路線車站全部在沙田區。
lsc04d11 發表於 2022-7-12 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層

首先21號一定冇事 25號改
第二 青公排城巴過海都係分開九巴隊 見到城巴就上 就算有猶豫 見到銅鑼灣都上 再講見到個P字又自我中心覺得會快啲 都係上

有啲人直情係認巴士公司....

反而7點後 冇得死等962 連952都冇得等 只有952P

我頭先上架車 顯示A43P 但都冇人提出疑惑 照上可言
只要隊郁 人就郁  試過總站冇開牌 總站全數人上完 到分站司機先知完全冇開牌

我反而驚25號會有啲咩交通意外贈慶 先會加多一把混亂
同埋似乎放工會混亂過返工好多
kay 發表於 2022-7-12 14:08 | 顯示全部樓層
續專營權都唔搞962 967 969優惠
其實係咪任由九巴搶客搶到搶無可搶就算
世界很簡單 人類很複雜
pcckw 發表於 2022-7-12 18:29 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2022-7-12 06:21
我的確冇搭開962
我見現時962只係星期一至五先有下繁忙屯門的班次
但乘客通告就寫星期一至六, 故有此一問 ...

已經更改了962下午摩頓臺往龍門居(經掃管笏)班次只開星期一至五。