hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) B2系, B3系深入深圳市區可行性
開啟左側

B2系, B3系深入深圳市區可行性

3asv166@w3 發表於 2022-7-12 23:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

爲了加強連接深圳境内的交通,建議參照新加坡跨境巴士路綫160, 170x, 950經Woodlands Checkpoint往JB Sentral巴士總站,把B2系, B3系路綫部分班次延長至南山汽車站,方便乘客轉乘其他當地巴士路綫往東莞、廣州等地。最快全面通關後實施。

爲了使城巴,嶼巴駛入深圳境内,除了有效的中港車牌外、亦要修例容許小部分專營巴士駛入深圳。

好處是元朗、屯門區居民無須繞經九龍轉乘長途過境巴士路綫或高鐵,節省時間。

大家點睇?
Citcalag 發表於 2022-7-12 23:38 | 顯示全部樓層
可行性?呢個政府咩都可行架啦,有乜野好討論
tina 發表於 2022-7-13 01:06 | 顯示全部樓層
解決咗幾個問題先

1)深圳可否做深圳內客
2)到咗深圳灣總站點屈返去深圳灣總站
3)票價會否提升
4)用車會否增加
5)中港牌問題(城巴問題嚴重啲)
6)如果係深圳可以上客,收人仔定港紙?
7)巴士公司、深圳政府想唔想
8)巴士司機牌照及護照問題
9)城巴/大嶼山巴士有冇需要係深圳租用辦公室控制係深圳嘅巴士同司機
10)保險問題
11)使用量,因爲呢盤數係冇任何數據可參考
12)過關問題,係全部人落地定跟車
13)因爲延長至深圳導致班次不穩
14)巴士係深圳出事點處理
15)有冇需要修改專營權
16)巴士結構,因爲巴士車門只有單面。去到深圳會唔會落唔到車?
17)上車之前要買飛定係點,因爲一上車去咗鄰國會變咗偷渡
18)深圳定線邊個決定?香港定深圳?
19)香港區議會有冇權控制佢係深圳嘅定線

其實計落到幾多嘢搞
265B 22年不變
 樓主| 3asv166@w3 發表於 2022-7-13 02:44 來自手機 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-13 01:06
解決咗幾個問題先

1)深圳可否做深圳內客

1. 深圳定線由口岸至南山不設任何中途站,所以唔得
2. 改用旅遊巴站位
3. 當然會
4. 車程長咗,加車以減少班距拉長
6. 內地居民可以以港幣乘搭
7. 兩者能否達成共識係關鍵
9. 喺南山汽車站設站長室
11. 可以先做民間問卷睇下有冇需要
12. 到關口落車,落車前向卡佬攞飛以證明屬該線乘客
13. ⑷
14. 由內地警方處理
15. 要
16. 南山結構簡單,空地一片,冇坑位,又冇固定月台,左門定右門唔成問題
17. (12)
18. 香港同深圳
19. 香港區議會對深圳境內走線有任何意見或投訴,可向深圳的交通局反映

其他問題答你唔到,我唔夠知識
tina 發表於 2022-7-13 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv166@w3 發表於 2022-7-13 02:44
1. 深圳定線由口岸至南山不設任何中途站,所以唔得
2. 改用旅遊巴站位
3. 當然會

我簡單咁概括返少少資源問題,因爲我見你都清晰解答到我嘅問題

因爲依家B3X/B2係用緊最少嘅資源做最多嘅客,你一延長加嘅車數量已經唔少。雖然話南山係最近深圳灣口嘅市,但一上一落又過關已經有牌搞
當然呢個有解決方法嘅,開定點60分鐘一班試下先

同埋有個問題係當你做咗南山,深圳其他區又可能嘈著會要其他服務。例如B1又會話入福田;B7又話入羅湖。件事可能會變咗深圳搶香港車,呢點都要小心

最後加價其實冇問題,整個雙向分段就ok
但我唔確保班水貨客一車二車拖住會唔會有混亂,亦都有掙拍卡問題
天空之神 發表於 2022-7-13 07:30 | 顯示全部樓層
右側通行,右門上落
基本上現有香港車已經做唔到
.
qunow 發表於 2022-7-13 17:32 | 顯示全部樓層

咁你不如學澳門機場接駁服務咁,俾架車過境而無需入境,然後因為目的地是客運站而可以在目的地實行一地兩檢
不過深圳會要你喺香港機場搞陸路一地兩檢直達深圳各區,並且喺香港路段巴士車廂內實行中國法律
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| 3asv166@w3 發表於 2022-7-14 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴以前做過過境服務,咁b3系應該有經驗入去深圳嘅,正如sbs屬新加坡巴士公司,佢有3條路線入到大馬,點解b2, b3系反而唔向大陸政府申請入深圳呢?
tina 發表於 2022-7-15 00:12 | 顯示全部樓層
3asv166@w3 發表於 2022-7-14 21:15
城巴以前做過過境服務,咁b3系應該有經驗入去深圳嘅,正如sbs屬新加坡巴士公司,佢有3條路線入到大馬,點解 ...

非專同專營巴士兩個世界嚟

非專=普通旅遊巴公司
專營巴士受好多嘢監管
265B 22年不變
kmb71k 發表於 2022-7-15 02:35 | 顯示全部樓層

要指定用車先至行得
車務上會有好多掣肘
建議根本行唔通
以上回應,是否可行?是否合適?