hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 冇人理的城巴專一專營權提前三年屆滿之啟示 ...
開啟左側

[其他] 冇人理的城巴專一專營權提前三年屆滿之啟示

alan2011super3 發表於 2022-7-13 03:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

行會批出新專利巴士專營權,原定2026年才屆滿之城巴專一目前專營權提前近三年至明年便結束,新巴專營權明年結束後併入城巴專一並結束新巴品牌,新城合併為城巴後將擁新一期專營權至2033年

城巴吞併新巴、新巴明年摺檔成為焦點;
然而,新、城合併其中一個步驟係提前三年至明年結束,呢點反而冇乜人關注

今次行政當局大搖大擺可以將一個公共事務專營權屆滿期押前,仲係砰一就可以話押前成兩年十一個月咁多屆滿;
今次佢就話成全你個合併大夢,但咁就開左個先例畀佢行政當局一聲就可以將一個公共事務專營權屆滿期押前(甚至大幅押前)

呢樣啟示好大呀;諗下,以往從來冇聽過會咁樣將一個公共事務專營權屆滿期押前,當年中巴都要佢撈到足去到1998年8月31日原定專營權屆滿期

佢提醒左善水真係唔好坐定粒六間老城可以做到2033年,你間城巴有乜野唔掂佢行政當局一聲就可以提前收番你個牌(權)

同時,佢亦都警惕埋載通、嶼巴、電車、纜車、天星、珠江甚至兩電、煤氣一定認真經營唔好玩野,否則佢一個原因真係一聲令下收番你個牌(權)

今時今日專利巴士冇地區專利,佢真係唔一定畀你做開嗰間公司做

所以,今次行政當局已經幫左你善水個合併大夢,善水往後真係要認真、有質素經營間城巴,唔好嘗試得寸進尺又呢樣又嗰樣
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
bnr34 發表於 2022-7-13 05:45 | 顯示全部樓層
如果以你呢個角度去睇, 棄標都可以理解成唔係啲咩得寸進尺既大件事
天空之神 發表於 2022-7-13 08:25 | 顯示全部樓層
夾左既野人地接受咪得

中巴咪又係好短既專營權最後收牌
.
12Lane 發表於 2022-7-13 09:21 來自手機 | 顯示全部樓層

晒氣,牌就政府批嘅,做嘅係香港生意,佢睇你唔順眼咩牌都收得架啦。佢話你唔愛國,取消晒你所有牌拉埋你去坐都仲得。
LAK2 發表於 2022-7-13 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
你寬頻未到期都可以續約+即時生效啦
巴士的膠 發表於 2022-7-13 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層
反而當年兩鐵合併可以要個低啲嘅收費等級表,今次完全無人理。
rusf101001 發表於 2022-7-13 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-7-13 09:33

兩鐵合併東鐵收貴,巴士市場更大
AVBWU291 發表於 2022-7-13 09:54 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-13 09:33

唔係收少咗個再入閘費咋咩

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
asv2 發表於 2022-7-13 09:55 | 顯示全部樓層

Sect 6(1) Cap 230 限咗一次最多批 10 年
想盡快合併的話,都無辦法唔提早㗎喎

epsilon 發表於 2022-7-13 09:59 | 顯示全部樓層

有冇諗過係城巴主動提出提早更新專營權以求順利合併?

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 4 + 10 英雄所見略同

查看全部評分