hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論934
開啟左側

論934

nate115 發表於 2022-7-13 19:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

噚日搭咗16:30灣仔開嘅934, 發覺客量都唔算太差, 目測有35+過海, 經過九巴長年累月宣傳, 話佢客量好好又講唔上, 但又未至於太過慘淡, 將來發展黎講可以點搞?
1. 主攻轉乘
- 依家已經有234A/B轉乘 (唔check都唔知), 點都比962B/952慢架啦, 但係平一截又有月票, 唔知實際上多唔多人咁轉, 但的確可以加強宣傳下
- 荃景圍轉乘, 既然連234A/B都有轉乘, 大可以加埋39M/39A, 反正荃景圍都慣左要轉車, 至少934程車的確係好快, 雖然點都要過橋/馬路轉車, 但唔會無得做, 亦快過934A, 甚至快過MTR轉39M

2. 港島走線
- 最起碼應該匯豐同上環站中間加返個站, 係就係會慢一枝燈, 但至少cover返中環最多人既位
- 有無辦法用最短車程cover埋銅鑼灣係一個問題, 要靠轉車就算啦, 但係如果可以多幾分鐘車程下cover到cwb或者邊皮位例如天樂里, 都可以吸到D客, 或者8點後班次cwb開(避開下繁塞軒尼詩道但做晚飯客)

3. Profitability
- 我諗九巴咁肯做934都係因為佢回車快又收得貴, 40分鐘左右走完全程收18.9, 對比起960/961/968佢食水深好多
- 所以因為咁, 都好難延長/加站
- 但至少可以考慮加下繁出港島, 食少少荃灣返工客都好過空車出返去 (我假設應該有唔少班次係灣景私出灣仔?) - 走線可以比上繁直接去慳車程, 例如港島直出中環怡和

歡迎討論
kay 發表於 2022-7-13 20:03 來自手機 | 顯示全部樓層
維持現狀未必壞事
Ricky403 發表於 2022-7-13 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
其實934而家每日去程個客量都夠喺一點打後開多兩三班,係要做啲野過運署咋嘛
講盤數嘅話,去程問題少啲,回程比較出事
首先值得考慮將大部分班次 (除平日18:05-18:45三班) 改行荃富街嗰邊,時間慢5分鐘唔到但做多唔少客
其次可以學你話齋,平日20:00-23:00、星期六日全部回程班次提早5分鐘喺銅鑼灣開,可以利舞臺頭站起載,停廣生行大廈後就返原線
Quanta 發表於 2022-7-13 20:16 來自手機 | 顯示全部樓層

35個真係唔算差咩? 當中好可能有2蚊同月票,收入俾盡都係五百。淨係隧道費都200。仲未計呢個係繁忙方向喎
Happypig375 發表於 2022-7-13 20:17 | 顯示全部樓層
一點打後應該考慮兜上荃景圍吸客
AVBWU39 發表於 2022-7-13 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
934出港島其實可以改16:00或更後
GD1570 發表於 2022-7-13 20:43 | 顯示全部樓層

934真係特快到爆..
星期六搭09:50灣景開嗰班,10:30前已經去到菲林明道,40分鐘搞掂。
你有你可愛,我有我好笑。
WN4156 發表於 2022-7-13 20:48 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-7-13 20:16
35個真係唔算差咩? 當中好可能有2蚊同月票,收入俾盡都係五百。淨係隧道費都200。仲未計呢個係繁忙方向喎 ...

1630未到下繁,同埋食水深、回車快,一定有賺。
andy92 發表於 2022-7-13 20:59 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-7-13 20:16
35個真係唔算差咩? 當中好可能有2蚊同月票,收入俾盡都係五百。淨係隧道費都200。仲未計呢個係繁忙方向喎 ...

如果做一單再紅隧私番出去

來回成本都要七百,要 40 個全費客先圍到皮
天空之神 發表於 2022-7-13 20:59 | 顯示全部樓層

九巴 934 路線特快往來荃灣西約及中上環灣仔
但 936 係特慢…..

但 936 係出盡奶力私下加班咁做
相反934 只係想做返工放工
同埋封死對家唔比佢再延長就算
.