hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門站內城巴50M站牌及車長訓練
開啟左側

[其他] 屯門站內城巴50M站牌及車長訓練

FBI2 發表於 2022-7-16 21:40 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-16 21:11
50要全日唔難, 佢做好D個轉乘就得, 55都唔係無可能, 56 就暫時唔睇好全日

聽聞最想行全日既係56
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
HR1377 發表於 2022-7-16 21:43 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-7-16 07:11
馬記本身都無力應付居民需求,44A小巴用車本身在良田已經基本上滿座,
無力應付欣田兆康客源。

運輸署會批准44A1兜54區嗎﹖

BlackBird 發表於 2022-7-16 22:07 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-7-16 21:40
聽聞最想行全日既係56

點都係50呢條旺區線全日先啦下話
去上水再多客都唔會夠尖沙咀多啦
P960早日摺線
eric278 發表於 2022-7-16 22:12 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2022-7-16 21:43
運輸署會批准44A1兜54區嗎﹖

如果運輸署偏幫馬亞木,隨時批准44A1改全日雙向及改經菁田和田
這樣會反咬城巴一口,令56改全日變得不可能
還看香港公交
HR1377 發表於 2022-7-16 22:14 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-7-16 22:07
點都係50呢條旺區線全日先啦下話
去上水再多客都唔會夠尖沙咀多啦

城巴想將56全日目的方便運車俾皇后山線,好過日日從西九廠私牌往北區,節省油費開支
巴士迷A號 發表於 2022-7-16 22:14 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-7-16 21:07
44A/44A1綠小,基本上在欣田兆康已經難以上車
甚至聽聞有綠小在良田上滿客後直接飛走欣田兆康
連乘客都無 ...

新圍如果上滿有機會會直接調頭就上公路
不過都多年冇搭過 唔知而家仲係咪咁

讓翻條44A出嚟搞好44好過周圍都要爭啦
不過如果咁做唔知會唔會到老九反對
嗰條唔知有幾多人識嘅261S
1320 發表於 2022-7-16 22:20 | 顯示全部樓層

聽聞最想行全日既係56

咁真係好 屎水 思維 (我諗起976, 開線時又只係掛住佢)

The Designer
eric278 發表於 2022-7-16 22:22 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-7-16 22:14
城巴想將56全日目的方便運車俾皇后山線,好過日日從西九廠私牌往北區,節省油費開支
...

所以延長56至皇后山其實並非不可能
城巴可以利用皇后山至上水站的雙向分段
解決503/503K小巴經常超負荷的問題
又可以做聯和墟去屯門北的新客源
可謂一魚多吃

還看香港公交
HR1377 發表於 2022-7-16 22:29 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-7-16 22:22
所以延長56至皇后山其實並非不可能
城巴可以利用皇后山至上水站的雙向分段
解決503/503K小巴經常超負荷的 ...

503營辦商會不會反對56延長去皇后山﹖
S3bl430 發表於 2022-7-16 22:33 | 顯示全部樓層

聽聞最想行全日既係56

咁祝善水好運...
佢就算可以將50M和56合併,佢真係有信心打得贏小巴?
錯字連篇