hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 18 720 720P 城巴 85 18/7 起調整班次
開啟左側

[服務調整] 新巴 18 720 720P 城巴 85 18/7 起調整班次

Chnnr 發表於 2022-7-18 21:57 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2022-7-18 01:40
佢又會賴鐵路通車後灣北少咗客

我唔反對呢句話, 的確而家朝早八點幾西行條人龍係無以前咁多(大約8點40-50落樓返工搭, 少三分一左右)
以而家新巴其他線既客量對比 18, 其實 keep 住開 12/15 都 ok
平日夜晚落 20 合理, 因為 10 仔或者鴨仔都唔會太慢, 但廿分時段會唔會顯得過早
1700 開始開廿分, 當你塞極車, 出到中環都係1730, 岩岩先開始放工, 未打就投降
又係呢啲慣用招數, 將最重要既時段陰乾再話條線好差要摺埋, 抵佢摺埋成個 brand
作為港島東人, 老實講, 城巴個 brand 我都仲算有好感, 我對老新都係無咩望
2A 又係咁, 23 又係咁, 而家到 18

WN4156 發表於 2022-7-18 22:05 | 顯示全部樓層
Chnnr 發表於 2022-7-18 21:57
我唔反對呢句話, 的確而家朝早八點幾西行條人龍係無以前咁多(大約8點40-50落樓返工搭, 少三分一左右)
以而 ...

新同城都一樣,一樣叫屎水,10,5B,85一樣減得好甘
Chnnr 發表於 2022-7-18 22:09 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2022-7-18 22:05
新同城都一樣,一樣叫屎水,10,5B,85一樣減得好甘

你岩, 所以我而家多左行路, 健康左, 應該都要多謝埋屎水, 車費都慳埋
 樓主| ccicoltd 發表於 2022-7-18 23:55 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2022-7-18 14:40
加時(0700前)個時0700-0800加到12分一班

另外,其實720P係咪可以提早尾車? 朝朝9:25-9:28就會有「入太古 ...

720P 削 0930 班次,印象中已講了幾年,仍未實行。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
2076 發表於 2022-7-19 00:53 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-18 11:38
話要88X取代788既人,
其實有無計算過兩者既回車時間?

我覺得 88X 係劍指柴灣客,小西灣客只係 bonus。

劇本可能係殺 8 拉 780 入杏花邨,兼西行停百德新街拖慢佢,東行用 8X 做。咁柴灣客想快就課金上 88X 直飛中環,加埋小西灣𠝹 788 客,以及中環去西環冇左 18P 之後的特快流水,西行不成問題。

東行方向,港澳碼頭執西隧轉車客,加埋無限極𠝹 788 客,都夠客全日,執到西環去上環 $2 客就更加 fat fat。

另外,有 88X 的話,18X 可能可以減班比 33X 全日,反正西環 18X 冇客,33X 東行非繁加停上環,玩上環/筲箕灣聯合班次,做密上環轉車站,谷客搭中灣繞特快。
Ravenclaw 發表於 2022-7-19 02:52 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-18 11:38
話要88X取代788既人,
其實有無計算過兩者既回車時間?

取代就傻仔啦,788果種級數既班次,拉入西區系超唔化算,西區果段做788既班次肯定運凳…
dennis28a 發表於 2022-7-19 03:01 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-18 11:45
18X / 88X呢d怪胎根本唔應該全日。

-> 西區  東區非繁需求極低。

18X 其實還好,北角係仲有需求。

但問題 88X 係堅尼地城去上環要成半個鐘,仲想 88X 全日係咪傻左?
惡意回復是不道德的行為。
qunow 發表於 2022-7-19 03:17 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-19 00:53
我覺得 88X 係劍指柴灣客,小西灣客只係 bonus。

劇本可能係殺 8 拉 780 入杏花邨,兼西行停百德新街拖 ...

唔係繁忙時間嘅話,18X港碼轉車站好似每班都係十個上下,仲要用兩條線做?除非E11A/B級嘅班次
qunow 發表於 2022-7-19 03:19 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-7-19 02:52
取代就傻仔啦,788果種級數既班次,拉入西區系超唔化算,西區果段做788既班次肯定運凳… ...

788而家非繁只係開緊大概12分鐘一班,仲有唔少灣北客。俾晒789嘅話,就算加埋西區客,跌到落15-20都唔係冇可能
2076 發表於 2022-7-19 04:28 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-7-19 03:17
唔係繁忙時間嘅話,18X港碼轉車站好似每班都係十個上下,仲要用兩條線做?除非E11A/B級嘅班次 ...

其實港碼轉車站因為 18X 車疏,成日都有客睇完 eta 落 MTR。如果兩條線做聯合 10-15 分鐘一班,啲客見到 10 分鐘內有車轉的機會就大幅上升,容易搵到客。