hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔明點解606唔可以加鐘
開啟左側

[問題] 唔明點解606唔可以加鐘

kay 發表於 2022-7-21 13:27 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2022-7-21 13:13
606A唔全日,606X都應該要
當269C 277X呢啲長途新界線都做到風生水起,有咩可能柴灣唔得?
真係難為港島東 ...

咁巴士公司之間
同運吉之間都有角力

606X聯營係大問題
608 613起碼獨營個陣
最多人時段自己做晒
聯營有時係只有一間公司做到
另一間陪跑
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-21 14:22 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-21 13:03
頂哂啦

後兩班都已經無咁多客

之前仲做到企人/頂閘
兼一直維持麻麻地既廿分鐘一班
點都仲有一定空間囉

同埋起碼都要等88X加到成個下繁都廿分一班
先有得比較到
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
brianso198 發表於 2022-7-21 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-21 14:22
之前仲做到企人/頂閘
兼一直維持麻麻地既廿分鐘一班
點都仲有一定空間囉

你88X成車都多客過18X喎

任何路線比較無錯係會有不公成份,不過18X咁嘅客量連加班資格都唔稱得上有

我會同意18X經上環係強化基本盤
但呢個基本盤似乎已經到頂

至少佢都仲唔係好有效吸到西隧去東區班客
以前班人係拎住呢點認定條線有得做甚至有得加班
brianso198 發表於 2022-7-21 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-7-21 12:14
依個問題反問,究竟西區班客去左邊?

成也北角敗也北角,

呢啲咪正宗做又唔係唔做又唔係

北角落問題係衰觀感,
一時五分鐘行完,一時十分鐘先行得完

好惡搞

北角果兩站客唔差,但呢兩個站客無辦法再提升
反而限制咗條線潛力

至少西灣河打後都仲當隱形
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-21 14:38 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-21 14:27
你88X成車都多客過18X喎

任何路線比較無錯係會有不公成份,不過18X咁嘅客量連加班資格都唔稱得上有

之前18X東行下繁做到keep住頂閘/企人
咁都叫無資格加班?

第五波個下玩客就後話啦

brianso198 發表於 2022-7-21 14:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-21 14:38
之前18X東行下繁做到keep住頂閘/企人
咁都叫無資格加班?

果期唔加,而家先叫家係無用
佢點都調到車,但佢選擇啲咩?
只係識睇邊條跌得勁就停果條

唔好對呢間嘢有過高期望

就算第五波前,好老實都係一個鐘加多班車都處理得到果個客流
真係多都無,因為去到六點尾架車都坐唔滿

Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-21 15:35 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-7-21 14:42
果期唔加,而家先叫家係無用
佢點都調到車,但佢選擇啲咩?
只係識睇邊條跌得勁就停果條

咁自己做返死條線就唔應該用嚟解釋佢本應有冇客源
假設之後第六波停埋88X
再之後開返無左好多客唔通又話表演差/到晒頂?

所以先成日話港島個盤係縮左
但屍水有錢都唔識搵先係問題所在

brianso198 發表於 2022-7-21 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-21 15:35
咁自己做返死條線就唔應該用嚟解釋佢本應有冇客源
假設之後第六波停埋88X
再之後開返無左好多客唔通又話 ...

事實上去到第五波前18X真係有到頂跡象喎

如果條線真係嚴重到成幾十人上唔到車,加埋班都仲有咁嘅事發生就話

但就算爆都又唔係咁

呢條線真係如有版友所言,成也北角敗也北角
無錯北角果一站客係好好搵

但換來嘅結果係成個西灣河筲箕灣當無視
太古鰂魚涌嘅客量又推唔起條線上去

你問我,我覺得佢下下將堆車踏哂落北角慢慢塞先係唔識搵錢表現囉

根本屎水肯開一兩班直達西筲係一定有市場
但近年佢有無當過西灣河係有客先?

筲箕灣就因為耀東堆哂去西灣河上車就無得搞,加上點行都好,筲箕灣都係會坐鐵
qunow 發表於 2022-7-21 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-7-21 10:32
折衷唔係「平衡優缺點」,而係 compromise

即係你最想要既野,做唔到,咪退而求其次囉

即係咁,直行到耀東出係快咗啲,好似你話18X由筲箕灣去到中環係快過2號,但夠吸引力?到時<<如果>>因為都係慢導致改咗都仲係少人搭嘅話,巴士公司更加會覺得快咗都吸唔到客,而唔會覺得條線唔夠快而冇客,所以唔會肯再搞,就永遠卡住喺度,仲難搞過唔搞

如果話點都要做埋耀東嘅話,應該要好似N8西行咁樣飛起柴斜先算有吸引力,亦都可以避免咗同紅小爭食嘅問題,但柴斜會嘈冇咗巴士服務
nwfb1001 發表於 2022-7-21 16:05 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-7-21 11:57
原本就係,
但睇完其他時間(尤其假期),個結果係好唔同
雖然屎巴趕客走絕對係因素

柴小唔搭88X/788就要搭鐵轉小巴/行,呢度最鍾意講嘅觀感已經差

西筲搭鐵唔使轉車,18X又貴又慢(對西筲嚟講),根本可以無視