hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 唔明點解606唔可以加鐘
開啟左側

[問題] 唔明點解606唔可以加鐘

Citcalag 發表於 2022-7-19 02:17 | 顯示全部樓層

Choi 發表於 2022-7-18 12:57
要轉一早轉咗啦

紅小一向都係收$14,柴灣上車比694更加平,只係唔知等幾耐先開車啫

同埋就算得兩個位剩都係要兜西灣河,我就寧願佢等多幾分鐘柴灣直出啦
dennis28a 發表於 2022-7-19 02:17 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-19 02:11
你82,77/99做得差推哂成堆客上606又解決唔到

成班客自願送錢畀巴士公司,你可以點?

依個咪就係新城當年度縮數既後果,
如果耀東係好做,608P 一早上埋去先過海,佢係明知有客都唔上山。

根本兩間公司各懷鬼胎,一間就日日想係柴小 613 插旗,
另一間就日日想擴大 608 之保 694 死都唔將 606X 全日。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2022-7-19 02:19 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-7-19 02:17
紅小一向都係收$14,柴灣上車比694更加平,只係唔知等幾耐先開車啫

同埋就算得兩個位剩都係要兜西灣河, ...

紅小兩繁其實有柴斜直達東廊特快班次。
brianso198 發表於 2022-7-19 02:23 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-7-19 02:17
依個咪就係新城當年度縮數既後果,
如果耀東係好做,608P 一早上埋去先過海,佢係明知有客都唔上山。

即係咁,各懷鬼胎唔係問題
但去到而家,下下都要人落山轉車

但110話你知,原來山上係有需求快速過海
係巴士公司當睇唔到。

根本而家咁係好浪費資源
明明鰂魚涌係唔需要有哂606同608
明明耀東或愛東係值得有608P

下下推哂d車行大路,搞到大路d車行得越嚟越慢
然後有班人頂佢唔順踢哂去MTR係咩玩法

720/2X呢d越行越慢係有原因的

而家你無得搞架啦
606咪由佢繼續做耀東流水客
然後屎水做大608P

被動果個叫做九巴

608問題係客量已經係最頂,短期內無辦法兼無空間再提升
偏偏屎水當佢大線黎做,明明大線叫720同2X

嫌價錢太平hea做
dennis28a 發表於 2022-7-19 02:35 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-19 02:23
即係咁,各懷鬼胎唔係問題
但去到而家,下下都要人落山轉車

正解,耀東客係兩間巴士公司都當垃圾,依點係不爭事實。

家陣黃色公司寧願不停搵方法游說 608 系再開支線或者非繁插到觀塘商貿區,
都繼續漠視地區要求 608 / 608P 甚至 694 兜上耀興道。

紅巴被動係正常,因為佢連保自己班 606X 客都投訴無門,講經咩。

其實兩巴對肢解 606 出奇地態度一致,
但問題係觀市市場黃巴貪心想食左佢,但先例一開,等同紅巴將新界九東中門大開。
紅巴當然又想佔領 613 港島東流水市場,黃巴又要死守月票攻擊。

家陣紅巴被迫死守 606,敵不動我不動,咪等睇你黃巴條 608 非繁繼續燒錢。
brianso198 發表於 2022-7-19 02:40 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-19 02:35
正解,耀東客係兩間巴士公司都當垃圾,依點係不爭事實。

家陣黃色公司寧願不停搵方法游說 608 系再開支線 ...

屎巴以為有條608就大哂
連606X客都拎黎較飛

結果成個耀東以東既客全部受罪
九巴無咩所謂架,佢燒極都係606一條
屎巴係燒兩條

仲要聽聞燒得幾甘下

成日都話,屎巴成日埋怨港島點燒錢係無意思
畀你做九龍新界咪一樣做到pat屎咁

dennis28a 發表於 2022-7-19 02:48 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-7-19 02:40
屎巴以為有條608就大哂
連606X客都拎黎較飛

都係果句,608 一有位做到觀塘,黃橙巴就得天下,
長遠投資依家野我地識條鐵咩?佢係等緊機會。

你見到黃巴對 606 係放棄狀態,
觀市有客寧願倒落鐵,希望上天保佑出手殺 606。
qunow 發表於 2022-7-19 03:32 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-7-19 02:11
你82,77/99做得差推哂成堆客上606又解決唔到

成班客自願送錢畀巴士公司,你可以點?

606非繁小西灣柴灣上耀東嘅客量每班平均好似三四五個左右,就算全費都只係四十蚊上下。每個鐘三班車加埋都塞唔爆一架小巴。
如果有非競爭區域獨營線咁長路段係咁嘅客量,巴士公司一早申請咗取消用BBI取代,更何況耀東仲有小巴去柴灣斜
brianso198 發表於 2022-7-19 03:45 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-7-19 03:32
606非繁小西灣柴灣上耀東嘅客量每班平均好似三四五個左右,就算全費都只係四十蚊上下。每個鐘三班車加埋 ...

我好同意呢堆客係雞肋,不過82轉77或99越嚟越垃圾係事實行上去?你行囉,雖然有人咁做
但呢啲天氣行上山頂你行埋我果份

當年全世界忽視82系服務垃圾然後又忽視606A沿線客源基礎薄弱造就今時今日惡果,幾好呀🙂

以而家個勢,小西灣要快車而家只可由608P入手柴灣坐紅小

606X?算把啦

S3BL100 發表於 2022-7-19 04:43 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-7-19 02:05
講左好多次,小西灣開車 30 分鐘仲去到西灣河,
柴灣 25 分鐘轉埋車、紅小都落埋車。

所以呢?

你自己都識話「另一間就日日想擴大 608 之保 694 死都唔將 606X 全日」,仲提 606X 筲箕灣尾站有咩意思?屎水會肯嗎?

根本 606(X?) 全日版耀東後西灣河尾站上公路,而家局勢睇絕對係對 694 打擊最少既方法,唔係快但比 694 慢 5 分,速度尚算可以接受,但你明知筲箕灣直出日全日難度咁高,都仲要嫌三嫌四

你否定完人地個方案之後,就可以為柴小甚至耀東客換來合理速度往返觀塘既巴士嗎?

即係咁,而家呢度咁多年以來咁多人提過咁多唔同方案之後,總有一班人走出來話呢樣又唔得,果樣又唔得

606X 唔係筲箕灣直出就嫌慢,但直出又係幾近 mission impossible

有 608 之後根本最值得放棄既係鰂魚涌觀塘客,但呢度又有版友(我唔開名喇)覺得呢班客神聖不可侵犯,重要到好似一單兩粒鐘就算得幾十個過海客都有數可以圍,其他無鐵路地區乘客利益就唔使理

甚至我提出過 606 606X 同時全日各開半粒鐘一班,保住耀東柴小直車之餘,筲箕灣尾站特快非繁 30 分一班對 694 殺傷力亦比較有限;呢個前提下亦宜將 606 671 對調九龍走線,先係最有效減少同其他現有路線重疊既方法。但之後又有人彈出來話九龍灣坐 671 慢過 107 101X、銅鑼灣往來德福唔可以無左直車、彩雲銅鑼灣唔值得做、云云

咁我想問,可以點搞?

都係果句,明知屎水阻力大,快線耀東西灣河尾站係折衷方法;起碼仲有資源做到非繁廿分一班車。死都要巴士做觀塘鰂魚涌既話,咪呢條快線唔好去咁遠,最盡啟業止步,然後開條 30 分一班做鰂魚涌逆時針循環,九龍段行協和街同樂華串連成個山腰,或者直頭真係同 671 對調走線囉。但我肯定之後又會有人彈出來話唔知邊度有問題

fb.com/scientisthk2usa/