hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署教大家佢哋會點樣保著K巴
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署教大家佢哋會點樣保著K巴

lrv1092 發表於 2022-7-22 03:04 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2022-7-21 17:04
掃管笏仲要越來越多人住,運吉到今日淨係識諗43、K53同252,呢兩條線夠班次?哈。

當時田北辰同班居民已 ...

其實已經好幸福,如果真係咁多客,每條線既班次點會咁疏。除左K53,第日鐵巴仲會有特快去屯門站搞作,一定幸福過用管理費去做邨巴

jpoon 發表於 2022-7-22 03:57 | 顯示全部樓層
lrv1092 發表於 2022-7-22 03:04
其實已經好幸福,如果真係咁多客,每條線既班次點會咁疏。除左K53,第日鐵巴仲會有特快去屯門站搞作,一 ...

特快極咪又係行青公先出到去,青公唔會塞車嘅咩?
http://jpoon9394.blogspot.com/
nickk 發表於 2022-7-22 07:01 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-22 03:57

村巴識飛上屯公去屯門?
12Lane 發表於 2022-7-22 08:05 來自手機 | 顯示全部樓層

勸樓主唔好浪費唇舌,呢道村巴係原罪(88R除外)。一係揀巴士,一係揀的士。唔批一回事,講下都唔得架,仲講到搭巴士先夠「幸福」架,有架252同K53比你搭仲咁多聲氣仲唔謝主隆恩?
lsc04d11 發表於 2022-7-22 08:21 來自手機 | 顯示全部樓層
lrv1092 發表於 2022-7-22 03:04
其實已經好幸福,如果真係咁多客,每條線既班次點會咁疏。除左K53,第日鐵巴仲會有特快去屯門站搞作,一 ...

好有興趣知你既K53特快搞作係點?
1. 黃金泳灘後不停站 行經屯門鄉事會路停友愛後停市中心
2. 愛琴後左轉青公 去到小欖交匯處落屯公
3. 參考開辦年的”試行” 唔用屯門站 用兆康站 搵位直上公路停兆康北

真係唔明可以點搞

我既掃管笏特快 會有A33
(沿途可以爽飛站 可惜屯官就要落 兼60分鐘一班 飛機可飛既話都相信有大部分時間可以30卦)
261X 又係爽飛站 但都唔係屯門站落 而且係咪全日都有啲憂慮)
兩者冇鐵路免費轉乘 不過就係冇 先會少啲care價錢/唔熟線既客
 樓主| AE367 發表於 2022-7-22 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-22 08:05
勸樓主唔好浪費唇舌,呢道村巴係原罪(88R除外)。一係揀巴士,一係揀的士。唔批一回事,講下都唔得架,仲 ...

其實運吉根本錯完元朗南後再錯多一次,當時在元朗南認為68E/F係萬能,Ban哂果頭的村巴,最後俾班友問候上天先至死死氣批返啲邨巴。

而家去到掃管笏,又當正K53同252係萬能,繼續Ban晒啲邨巴,班區佬都在交運會出過聲,話運吉冇諮詢過居民意見,運吉咪又係依然故我。

唔針對乘客需求而藥石亂投,對改善地區交通問題於事無補。
jpoon 發表於 2022-7-22 09:52 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2022-7-22 07:01
村巴識飛上屯公去屯門?

http://jpoon9394.blogspot.com/
GD1570 發表於 2022-7-22 10:15 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-22 03:57

我諗唔會有人諗住掃管笏入屯門會小欖逆走吧係嘅話,一早搭晒252轉屯公線啦。

有人同我講話時間上村巴會較快,係嘅。
可能唔駛停青公沿線真係會快,但我好同意閣下所講:
「青公唔會塞車咩」
同埋,其實村巴可以快幾多呢?10分鐘?15分鐘?

講真,不如開K53大站快車,只停掃管笏、黃金海岸商場、三聖邨同置樂至屯門站好過啦!
起碼可以COVER晒整個掃管笏,而唔係單單一個屋苑。
你有你可愛,我有我好笑。
kbh 發表於 2022-7-22 11:10 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-7-21 16:59
死啦,你講到住果度仲巴閉過西半山,堆賤民日日迫22、23或者40上落山真係可憐。
...

講起西半山
點解派181X系列行12M
派95XX行12?

我係高主教,幾朝9點
好就做閘長
唔好就下班

bestwishes706 發表於 2022-7-22 11:27 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2022-7-22 09:18
其實運吉根本錯完元朗南後再錯多一次,當時在元朗南認為68E/F係萬能,Ban哂果頭的村巴,最後俾班友問候上 ...

元朗南係因為鐵巴唔肯做先畀到村巴開線,如果鐵巴當時肯做,村巴都一樣唔會開得成