hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 259D客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 259D客量統計

ricky 發表於 2022-7-21 23:23 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-21 22:22
屯門4條全日線去東九
淨係267X嘅服務地區都有條全日+1條繁時+1條大兩味
267X想全日都幾難下

日後最大機會全日係城巴的55了
前荃葵青區居民
KW2523 發表於 2022-7-21 23:31 | 顯示全部樓層
逆向想碼頭區出到咩客...
不過259D就算順向 入座率都唔係好掂
2076 發表於 2022-7-22 00:46 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-7-21 23:31

再咁搞落去,259D 隨時變 30 分鐘一班甚至 cut 淨繁時,當年爭取 259D 泳池直出的人應該冇諗過 259D 唔靠安友市中心,真係會嚴重唔夠客。
抗議962B重組
還我962全日服務
lsc04d11 發表於 2022-7-22 08:10 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-7-22 00:46
再咁搞落去,259D 隨時變 30 分鐘一班甚至 cut 淨繁時,當年爭取 259D 泳池直出的人應該冇諗過 259D 唔靠 ...

如果九龍東咁大都support唔到 真係好難想像佢N年前想有條青衣線   西九線(259B)又自己唔珍惜

碼頭區唯有冀望踏石角加龍鼓灘
最慘係嗰邊發展得黎 鐵路站已經”出生”了
arfung 發表於 2022-7-22 08:10 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-7-21 23:31

同時段的62x表現好好多,市中心/VIP上廿三十個係起碼, 景峰前後很多時都出到十幾個客。

昨晚搭過一次西行62X,有259D早三分鐘前到站食客。畢架山追到跟到屯轉。在前車食轉車站客的效應下,259D不比62x多客,各自坐左約70%座位。2者同時開緊20分。
12Lane 發表於 2022-7-22 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-7-21 23:23
日後最大機會全日係城巴的55了

以成個大西北搭車pattern去睇, 50機會似乎更大。
東九極其量只係多番工客,非繁唔係真係想像中咁好。
屯門50萬居民,四條全日線,元天又係大約服務50萬,兩條線仲要大部份時間各10-15,屯門線20-30一班計番係岩數。條55做繁時商貿區穿梭我諗算頂盡,除非佢學78x咁一個鐘一班照去全日。
andy92 發表於 2022-7-22 09:04 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-22 08:46
以成個大西北搭車pattern去睇, 50機會似乎更大。
東九極其量只係多番工客,非繁唔係真係想像中咁好。
屯 ...

星期六日都可能有人去 MegaBox / 駱駝漆行下街
或者去東九 / 將軍澳探親

純住宅區去東九
平日非繁需求似乎真係唔大
X42C 有版你睇,小巴都夠載
fly831 發表於 2022-7-22 09:43 | 顯示全部樓層
見有版友講259D
我又分享下上星期六試搭新62X
開車時間: 1355

兆康南: +6
景峰:+12
新圍仔:+0
何福堂:+1
市中心:+約30 -3
安定:+10
兆麟:+0
豐景園:+8 -1

當時開緊半個鐘一班, 係拉疏左少少
上層都坐到大半滿上跑道, 青公上客比預期多

不過喺沿途都算順燈之下都要接近5個字先到豐景園
我自己喺聖安當落, 都坐左約1個鐘4個字

最愛猛男
nokia 發表於 2022-7-22 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層
如果屯門南西鐵開埋,259D都有機會要減班,寄望新屋苑入伙吧!
stevechau 發表於 2022-7-22 10:10 | 顯示全部樓層

除左抵死都唔知講乜好, 睇到自己咁大又嫌慢, 點知一路被睇唔起為VIP區既先係非繁都出到客養得住線既地方~
以為人地痴飲痴食, 點知自己先係寄生上流, 真係水退先知邊方在裸泳呢~