hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦50A
開啟左側

建議開辦50A

KW2523 發表於 2022-7-21 21:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯門54區未有直接往返長沙灣商貿區的巴士路線, 雖然50回程途經美孚, 惟因而令其經西九龍走廊的特快效果大減, 對油尖旺乘客而言失去部份車程優勢
有見及此, 建議另外開設50A, 服務長沙灣, 深水埗, 並延伸到啟德新發展區, 以方便運作及服務九龍城/回程太子站

因應50A開辦, 50回程改經荔枝角大橋, 不停美孚站

50A 屯門 (菁田) <-> 啟德
往啟德
1. 屯門 (菁田邨) 總站
2. 和田邨
3. 塘亨路
4. 紫田村
5. 欣田邨
6. 五柳路        
7. 虎地
8. 紅橋        
(屯門公路)
9. 屯門公路巴士轉乘站
(屯門公路, 荃灣路, 葵涌道)
10. 美孚站 (分段收費起點)
11. 荔枝角站
12. 昌華街        
13. 長沙灣站
14. 怡閣苑        
15. 欽州街
16. 深水埗站
17. 黃竹街
18. 花墟公園
19. 明愛太子宿舍
20. 碧華花園
21. 聖德肋撒醫院
22. 侯王道
23. 富豪東方酒店        
24. 工業貿易大樓
往屯門 (菁田)
1. 工業貿易大樓
2. 譽港灣
3. 富豪東方酒店
4. 侯王道
5. 喇沙利道
6. 伯爵街
7. 勵德街
8. 拔萃男書院
9. 協和小學
10. 太子站
11. 運動場道
12. 楓樹街
13. 北河街
14. 怡靖苑
15. 長沙灣遊樂場
16. 興華街        
17. 長沙灣廣場
18. 美孚
(葵涌道, 荃灣路, 屯門公路)
19. 屯門公路巴士轉乘站 (分段收費起點)
(屯門公路)
20. 新墟街市 (分段收費起點)
21. 紅橋        
22. 虎地
23. 五柳路
24. 欣田邨
25. 菁田邨 (分段收費起點)
26. 塘亨路
27. 和田邨        
28. 塘亨路
29. 屯門 (菁田邨) 總站
收費
全程 : $ 16.2
美孚站往啟德 : $ 6.6
屯門公路巴士轉乘站往屯門 (菁田) : $ 9.5
新墟街市往屯門 (菁田) : $ 4.9
菁田邨往屯門 (菁田) : $ 4.4
服務時間及班次
星期一至五
往啟德 : 07:45, 08:05
往屯門 (菁田) : 17:35, 18:05
用車2輛

歡迎討論

Citcalag 發表於 2022-7-21 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
建議飛埋狗屋遊樂會,長沙灣道上界限街天橋直去花墟
kmb71k 發表於 2022-7-21 23:05 | 顯示全部樓層
九龍城區只有住宅同學校
真係睇唔出有乜嘢需求
你要做啟德既
就應該搵55開分支去做
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| KW2523 發表於 2022-7-21 23:10 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-7-21 23:05
九龍城區只有住宅同學校
真係睇唔出有乜嘢需求
你要做啟德既

條線target嘅係深水埗長沙灣+北行太子站
唔太想入埋旺角食quota 就改到咁算
啟德純粹係方便擺低架車等開 睇有冇人搭
 樓主| KW2523 發表於 2022-7-21 23:15 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-7-21 21:49
建議飛埋狗屋遊樂會,長沙灣道上界限街天橋直去花墟

都好, 加快行完, 已修改
Citcalag 發表於 2022-7-21 23:17 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-7-21 23:05
九龍城區只有住宅同學校
真係睇唔出有乜嘢需求
你要做啟德既

無乜問題既,反正都要揾位泊車,屯門既美孚荔枝角落哂就變左流水線

98C一樣都係咁碌,再加多個旺角添啦

有得搶人生意,城巴應該好樂意做
kmb71k 發表於 2022-7-21 23:20 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-7-21 23:10
條線target嘅係深水埗長沙灣+北行太子站
唔太想入埋旺角食quota 就改到咁算
啟德純粹係方便擺低架車等開  ...

呢段客唔多又嘥油
倒不如太子做總站算啦
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| KW2523 發表於 2022-7-21 23:25 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-7-21 23:20
呢段客唔多又嘥油
倒不如太子做總站算啦

去程就可以, 但係回程而家都唔太想路邊起載
既要搵位泊車等開 又要啱啱好時間表同一分鐘埋站

不過嗰兩班車又唔多嘅 一係擺104勵德街個站
唔知呢一段路多唔多車呢
andy92 發表於 2022-7-22 10:07 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-7-21 23:25
去程就可以, 但係回程而家都唔太想路邊起載
既要搵位泊車等開 又要啱啱好時間表同一分鐘埋站

經達之路去又一城應該係最近既總站

可以做埋深長荔去又一村既流水客
KU_7002 發表於 2022-7-22 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

咁如果target做全日既話,擺啟德順手做流水客都唔差